Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ISAP
  • 09.10.2022. 16:30
  • Istarska, Tinjan

Ne propustite tri dana pršuta u Tinjanu!

Nakon dvije duge godine prisilne pauze zbog korone, ISAP se vraća u najboljem svjetlu, predstavljajući najbolje pršute iz Hrvatske te drugih pršutarskih zemalja Mediterana i Srednje Europe, najavljuju organizatori. 

Foto: Općina Tinjan
  • 511
  • 289
  • 0

Bliži nam se 14. izdanje Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu koje će se održati od petka 14. listopada pa do nedjelje 16. listopada.

Ova općina u središnjoj Istri tako će tijekom tri dana biti domaćin, kako kažu, najveće fešte posvećene pršutu u ovom dijelu Europe.

"Nakon dvije duge godine prisilne pauze zbog korone, ISAP se vraća u najboljem svjetlu, predstavljajući najbolje pršute iz Istre, iz drugih hrvatskih regija i iz drugih pršutarskih zemalja Mediterana i Srednje Europe", najavljuju organizatori. 

Tradicionalno će se dodijeliti šampionski naslovi te zlatne, srebrne i brončane medalje za najbolje ocijenjene u više različitih kategorija, a šampionom ISAP-a proglasit će se jedan jedini pršut koji od stručnog ocjenjivačkog suda dobije najvišu ocjenu.

U pojedinim kategorijama u kojima se natječu najmanje tri pršuta šampionom se proglašava najbolji među njima ukoliko je osvojio dovoljno bodova za zlatnu medalju.

Natjecateljske kategorije su: istarski pršut koji nosi europsku Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zatim krčki, dalmatinski i drniški koji nose europsku Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP); pršuti nositelji ovih oznaka iz drugih zemalja ocjenjivat će se zajedno u kategoriji "ostali pršuti", a oni bez zaštićenih oznaka ocjenjivat će se u kategorijama dimljenih i nedimljenih..

Ističu i da je titula šampiona ovoga sajma najprestižnije priznanje za kvalitetu ovog suhomesnatog proizvoda u Hrvatskoj i drugim zemljama sudionicama.

Tinjan se, podsjećaju, 2006. godine proglasio "općinom istarskog pršuta”. U njoj i bližoj okolici koncentrirano je najviše istarskih pršutana, a središnji trg pred zgradom Općine krasi spomenik - istarskom pršutu.


Tagovi

Internacionalni sajam pršuta ISAP Tinjan Natjecanje Ocjenjivanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).