Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 19.02.2020. 09:55
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Ne propustite Maslinu i Intradu u Splitu

Sedamnaesta Maslina i šesta Intrada održat će se u splitskom hotelu Zagreb 22. i 23. veljače.

Foto: Vedran Stapić
  • 534
  • 28
  • 0

U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije u hotelu Zagreb u Splitu, 22. i  23. veljače (subota i nedjelja) održat će se 17. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina i 6. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada.

Stručni skup

Ove godine na Maslini je prijavljeno 397 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih pripravaka i drugih delicija. Na Intradi je prijavljeno ukupno 164 uzoraka, a ukupno je na obje manifestacije sudjelovalo 460 natjecatelja iz osam mediteranskih država.

Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja. 

Manifestacija, pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, premijera, predsjednika Sabora RH i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita, započet će u 10 sati  u subotu 22. veljače s podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup i podjela diploma i medalja. 

Ove je godine na Maslini prijavljeno 397 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja i proizvoda od ploda masline

Na stručnom skupu razmotrit će se o aktualne teme u maslinarstvu i uljarstvu, najnovije tehnike rezidbe masline, zaštite od bolesti i štetnika, oprašivanje cvijeta maslina, optimalno navodnjavanje, sortiment, izbor vremena za berbu maslina, najnovija dostignuća u tehnologiji prerade ploda masline itd.  

Izložbeno-prodajni sajam

Tijekom manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.

Istoga dana na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijelit će se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasiti šampioni i najuspješniji OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju 23. veljače u hotelu Zagrebu i njegovom okolišu održat će se praktična radionica u masliniku, rezidbe maslina i oblikovanja krošnje s početkom u 10 sati.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Časopis Maslinar


Tagovi

Maslina Intrada Međunarodni manifestacija Split


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner