Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 28.04.2022. 13:00
  • Zadarska, Zadar

Naučite precjepljivati masline: Pod koru, na klin ili navrtanjem pomoću aku bušilice

Prvu metodu, “pod koru” domonstrirat će Željko Ražov, drugu “na klin” Ante Lulić, a treću “navrtanje pomoću aku bušilice”, Ivan Serdarević, najavljuju organizatori Dana masline.

Foto: Marijan Tomac
  • 383
  • 54
  • 1

U sklopu ovogodišnjih Dana masline, u petak, 29. travnja s početkom u 10.30 sati održat će se praktična nastava o precjepljivanju maslina i to u masliniku na zadarskom Vitrenjaku uz Jedriličarski blub Uskok. 

Kako najavljuju organizatori, prezentirat će se tri metode. Prvu, “pod koru” domonstrirat će Željko Ražov, drugu “na klin” Ante Lulić, poznatiji kao Kum Ante, a treću “navrtanje pomoću aku bušilice”, Ivan Serdarević. Ova metoda pobuđuje najveće zanimanje maslinara jer je za mnoge potpuna novost.

Moderator radionice je poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac. 

"Metoda navrćanja uz pomoć bušilice pokazala se kao uspješna. Primitak i srastanje je više nego odlično, a mogu sa sigurnošću tvrditi da su tako dobiveni navrci otporni na snažne udare bure kakva zna puhati na našem području", kaže Serdarević.

On je, inače, vlasnik poznatog Auto centra u Zadru, ali, kažu, čim završi posao s automobilima žuri u Raštane Gornje gdje živi s obitelji i obrađuje imanje. Na tri hektara, koje je naslijedio, uzgaja 120 maslina, vinograd sa 700 trsova vinskog i 50 panja stolnog grožđa, 70-ak raznih voćaka, verdure... 

Većina cijepi pod koru ili klin, Ivan Serdarević usavršio je navrtanje masline - bušilicom

Sve mu, kako napominje magistar Tomac, ide od ruke, od poslova s autobobilima u autocentru pa do "rađe" u vinogradu i masliniku. A povrh svega postao je i inovator u cijepljenju maslina bušilicom.


Tagovi

Ivan Serdarević Željko Ražov Ante Lulić Marijan Tomac Precjepljivanje masline


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.