Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranja
  • 28.11.2011.

Najčvarak ispekao Luka Piljić

Čvarkijada u Karancu

Foto: Davor Javorovic
  • 1.028
  • 47
  • 0

Suprotno najavama meteorologa, magla se i jučer ujutro spustila nad Baranju. No, unatoč njoj, rijeke ljudi našle su put do etnosela Karanca, gdje je Bajina Baranjska kuća, uz pomoć TZ-a Baranje, organizirala treći Čvarakfest i tradicionalni karanački Zimski vašar. Rušili su Karančani “svjetski rekord” u broju čvarak-majstora na istom mjestu i u tome uspjeli.

Njih dvadesetak, željnih provoda i prezentacije pravih baranjskih proizvode, podložili su svoje kotlenke u ranim prijepodnevnim satima, napunili ih potrebnim sastojcima i krenuli u topljenje čvaraka.

Premda 500 “kunića” i tri gajbe Osječkog nije tako bezvrijedna nagrada za osvojeno prvo mjesto, prije svega im je cilj bio dokazati da tradicija ne izumire te da su čvarci i mast ukusni i traženi kolinjski proizvodi.

- Baranjski čvarak trebao bi biti tanak i dugačak, ne previše mastan - upozoravao je uoči Čvarakfesta Vlado Škrobo-Bajo, inicijator tog karanačkog događanja.

Prilagodili su se njegovu naputku svi koji su nazočili natjecanju. Ispočetka su čvarke krčkali na laganoj vatrici, u kotao dodavali mlijeko, potom su ih dobro iscijedili i uzorke predali komisiji.
Nakon preglasavanja, članovi komisije odlučili su da je najčvarak ispekao Luka Piljić.

Dvanaestogodišnji sin vlasnika seoskog gospodarstva “Ivica i Marica” tako je drugi put uzastopce postao pobjednik jedinog baranjskog natjecanja u topljenju čvaraka.

Ništa manje ukusni nisu bili ni čvarci obitelji Novačić iz istoimenog popovačkog seoskog gospodarstva, ali ni “gronici” u izvedbi ekipe Sokač-Kovač, koji su, zajedno s čvarcima, planuli nepunih pola sata nakon topljenja. Cijena čvaraka bila je, u prosjeku, 70 kuna za kilogram.
Kako bi se izbjegla monotonija, u gastroponudi našlo se i pijetlova pečenih u kazanu, lovačkih pljeskavica, kobasica, kolača...

Pobjednički recept djeda Joze

Luka Piljić od uzbuđenja nije bio baš razgovorljiv, ali je jasno dao do znanja da se topljenju čvaraka mora pristupiti s ljubavlju, naglasivši da na svakom čvarku mora biti bar mali komadić mesa. Uoči natjecanja nije mogao spavati i prisjećao se recepta djeda Joze, koji ga je uveo u “svijet čvaraka”.

Autor: Ivica GETTO, Foto: Davor Javorovic


Tagovi

Čvarci Karanac Luka Piljić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.