Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 14. natjecanje u oranju Republike Hrvatske
  • 28.08.2016. 09:00

Najbolji hrvatski orači na putu za Keniju

Najbolji orači sljedeće godine putuju na Svjetsko natjecanje u oranju u Keniju, dok se prošlogodišnji pobjednici sad pripremaju za Svjetsko prvenstvo koje se u rujnu održava u engleskom Yorku!

  • 6.395
  • 743
  • 0

32 natjecatelja iz 16 županija i grada Zagreba danas su odmjerila snage na 14. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske održanom u poslovnoj zoni Meridijan 16 u okolici Velike Gorice.

U Natjecanju u oranju Republike Hrvatske imala su pravo sudjelovati po dva natjecatelja iz svake županije u kojoj je održano natjecanje orača (u plugu ravnjaku i plugu premetnjaku). Istog dana održano je i 5. Državno natjecanju u oranju konjima RH gdje je snage odmjerilo sedam natjecatelja. Izvan kategorije nastupio je Aldo Štifanić iz Istarske županije koji je orao s volovima - boškarinima.

Istarski boškarini

Najuspješniji u kategoriji plugova premetnjaka bio je Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a u kategoriji plugova ravnjaka Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije. Najuspješniji u oranju s konjima bio je Josip Jukić, dok je najuspješnija ekipa ona Koprivničko-križevačke županije. Najbolji orači sljedeće godine putuju na Svjetsko natjecanje u oranju u Keniju, dok se prošlogodišnji pobjednici sad pripremaju za Svjetsko prvenstvo koje se u rujnu održava u engleskom Yorku.

Idealni uvjeti za oranje

Za razliku od prošle godine, kada su loši vremenski uvjeti prijetili neodržavanju natjecanja, ove godine orači su imali gotovo pa idealne uvjete. Malo problema stvarao im je grbav teren pun rupa, ali usprkos prolemima svi su natjecatelji završili natjecanje. Jedan od njih je 42-godišnji Željko Krapec iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji se natjecao u plugu ravnjaku. Veteran natjecanja u oranju (ove godine natjecao se deveti put) najbolji je rezultat postigao prošle godine kada se kući vratio kao drugi.

Željko Krapec iz Bjelovarsko-bilogorske županije

"Malo je nedostajalo da budem prvi, biti će valjda bolje neke druge godine", smije se simpatični Željko koji se natjecao na traktoru tipa Zetor.

Tko su najbolji hrvatski orači?

"Kao i svake godine konkurencija je oštra, nije se lako natjecati protiv 16 najboljih hrvatskih orača. Orači iz Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije tradicionalno postižu najbolje rezultate, ali uvijek netko može iznenaditi."

Iako se za samo natjecanje pripremao tjedan dana, Željko zapravo trenira desetljećima, i to na svom imanju gdje na stotinjak ha zemlje uzgaja žitarice, soju, kukuruz. "Još uvijek se držimo, a što će biti u budućnosti ne znamo. Djeca su još mala, ali zainteresirana za ono što radimo, pa će vjerojatno i oni nastaviti našim stopama."

Na oračkom natjecanju sudjelovali su i konji

Jedan od 32 natjecatelja bio je Marko Cvetković iz Zagrebačke županije koji se također natjecao u plugu ravnjaku.

"Drugi put sam na natjecanju i valjda će biti bolje nego prvi put. Prošle godine u Suhopolju nebo se baš okrenulo protiv nas pa je bilo prilično grdo za orati. Ove godine nas je blagoslovilo lijepo vrijeme pa je i natjecateljima lakše. Svi mi ovdje treniramo cijelu godinu na svojim imanjima za ovo natjecanje, a ovdje možemo vidjeti tko je najviše trenirao."

Podršku na natjecanju Marku daje sin koji i sam ide u Poljoprivrednu školu i za kojega se Marko nada da će nastaviti njegovim stopama. "Pšenica, ječam i kukuruz su nam u krvi, nije lako pobjeći od njih", kaže Marko.

Tko je trenirao, a tko se odmarao?

Natjecanje je pratilo tridesetak sudaca i mjerača iz cijele Hrvatske, među njima i Dario Đurđević, dipl. ing. agr. iz savjetodavne službe Brodsko-posavske županije.

"Za razliku od prošlih godina kada su se dečki mučili s blatom i sa suhim terenom, ove godine imamo sreće. Taman je palo dovoljno kiše da se može lijepo orati, a da to nije mučenje. Sad nam ostaje samo vidjeti tko je trenirao, a tko se odmarao".

U sklopu manifestacije organiziran je Gospodarski sajam u koji su se uključili brojni OPG-ovi iz cijene Hrvatske, kao i izložba poljoprivredme mehanizacije. Organizatori su se pobrinuli i za bogat kulturno-umjetnički i zabavni program.

Sutra je na rasporedu natjecanje u šlajsu (vuča trupaca konjima) i natjecanje u vožnji traktora za žene.

Plug ravnjak

1.mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija

2. mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija

3. mjesto Željko Krapec, Bjelovarsko-bilogorska županija

REZULTATI

Plug premetnjak

1.mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija

2.mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

3.mjesto Hrvoje Matijaško, Virovitičko-podravska županija

REZULTATI

Ekipno

1.mjesto Koprivničko-križevačka županija

2.mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija

3.mjesto Virovitičko-podravska županija


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Ratarstvo Plug ravnjak Plug premetnjak


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]