Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprikafest
  • 04.10.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Lug

"Najbolje paprike na kugli zemaljskoj" proizveli OPG-i Slađane Ferenc i Jozsefa Kelemena

Ttitula najboljeg proizvođača slatke paprike pripala je OPG-u Bela Thomajer, a mi smo pokušali otkriti tajnu baranjskog crvenog zlata.

Foto: Marinko Petković
  • 1.856
  • 234
  • 0

Bila paprika blaga ili ljuta, mljevena ili u umaku, nedvojbeno je dio bogate narodne tradicije Slavonije i Baranje, pa je 12. Paprikafest, koji je održan ovoga vikenda u Lugu u Općini Bilje, potvrdio koliko se zapravo često koristi ovaj začin čija cijena polako raste.

Titulu "Najbolje paprike na kugli zemaljskoj" što je bio slogan ovogodišnje smotre proizvođa, osvojili su OPG Slađane Ferenc i OPG Jozsef Kelemen, a titula najboljeg proizvođača slatke paprike pripala je OPG-u Bela Thomajer. 

Kako se čulo na otvorenju, ambiciozno zamišljena i pripremljena manifestacija je nakon više godina održavanja, prerasla lokalne okvire i izašla izvan granica ne samo Baranje već i Osječko-baranjske županije, jer ljudi sada dolaze ciljano na Paprikafest, što znači da je postala prepoznatljiva turistička-gastro manifestacija za koju se sada traži i mjesto više.

Ako je paprika loša može se i kulen pokvariti  

OPG Jožef Varga iz Zmajevca u Općini Kneževi vinogradi, kaže da nema više paprike bez navodnjavanja, sustavom kap po kap, jer je suša ove godine bila dosta jaka pa su i njezini prinosi bili nešto manji u odnosu na klimatski povoljnije godine. Dodaje da je zadovoljan cijenom od 150 kuna za kilogram mljevene na sajmu, koja je prošle godine bila nešto manja odnosno 140 kuna.

Suša je ove godine smanjila prinos, ali potražnja ne jenjava 

Istina, nije to malo, ali bez crvenog zlata iz Baranje, kako još nazivaju ovdašnje paprike, nema dobroga fiša ili čobanca, ali ni kulena i drugih mesnih delicija bilo iz Slavonije, Baranje ili Srijema.

"Ako je paprika loša, može se i kulen pokvariti, što se već znalo događati", otkrila nam je Đula Marton iz Luga, koja je prvi put bila na ovom festu. Inače, kaže, djeca su prijašnjih godina prodavala na sajmu, ali ove godine ja ona preuzela jer oni nisu stigli. Pred njima su još tri berbe, a njezin OPG imati će ove godine 400-njak kilograma ljute mljevene paprike. Kako smo čuli, kupce će lako naći jer je ove godine ima manje, a sve se više traži, zadovoljna je Đula, koja drži da ni njezin uzgoj nije toliko zahtjevan, ako volite raditi u polju. Inače, pod paprikom je samo u Lugu tri ha i može se očekivati oko tisuću kilograma ove povrtnice. 

S druge strane, štand mlade Ines Ferenc, osim masti na kruhu sa crvenom paprikom, koja je mamila brojne posjetitelje, krasila su i dva velika pehara koji su bili nagrada za najbolju ljutu začinsku, a s kojima je rado pozirala za brojne fotografe dok se presretna majka Slađana držala po strani, primajući čestitke za nagrade.

Ines nam je ponosno kazala da godišnje proizvedu oko 700 kilograma slatke i ljute paprike. "Iako ova godina nije bila najbolja, mi smo zadovoljni", kaže Ines, koja nakon radnog vremena medicinske sestre rado pomaže roditeljima na imanju čiji je OPG osvojio i treće mjesto za slatku papriku. Ukupno je predano 30-ak uzoraka, a natjecati su se mogli samo oni koji su svoje proizvode nudili na nekom od štandova, kojih je bilo pedesetak.

Divlje svinje je zaobišle, ali nije suša

Među njima su bili i OPG Margita Majerhof iz Luga kao i OPG Siniše Zetovića, koji iako nisu bili među nagrađenima, nisu krili zadovoljstvo što se paprika ponovno dobro tržila jer u godinu i pol dana pandemije su imali manju prodaju na sajmovima i kod lokalnih ugostitelja.

Siniša Zetović papriku uzgaja na pola jutra 

Zetović ima pola jutra paprike, a slažu se da njezin uzgoj u Baranji nije samo orginalni začin za brojna tradicijska jela ili zanimljiv hobi već i način života. Od paprike se ovdje živi iz generacije u genraciju, a ona traži puno bilo u proizvodnji, kasnijem sušenju i mljevenju, te gotovo cjelogodišnjoj prodaji. 

Kako smo čuli, ljutu papriku za razliku od kukuruza, neće ni divlje svinje, koje uništavaju sve pred sobom, a na kraj im ne mogu stati ni lovci jer se njihov broj drastično povećao posljednjih godina i u Baranji. Uz divlje svinje na kopnu, dabrovi uz vodu, koji su se prekomjerno razmnožili, uništavaju vrijedno drveće u Kopačkom ritu, dok brojna jata kormorana, koji se ovdje gnijezde na svom putu iz Afrike, jedu ribu, ističu u PP Kopački rit, koji je pravi mamac za brojne posjetitelje iz cijelog svijeta bilo da su ljubitelji prirode ili brojnih gastro manifestacija.

Domaća hrana je ključ uspjeha seoskog turizma    

Zadovoljan je bio i Srđan Lacković, koji je na seoskom turističkom imanju u Lugu tijekom 20 godina imao goste iz 80 zemalja svijeta, od Malezije, Meksika do Kosova, iz kojeg je ove godine, kaže, došla jedna obitelj samo zbog Paprikafesta. Posljednjih šest vikenda, od sredine kolovoza, imaju popunjeno svih 16 soba na seoskom turizmu.

"U Baranji je sve nadohvat ruke, a naš kamen temeljac je Park prirode Kopački rit, koje je lokalna turistička zajednica uspješno nadogradila nizom mafestacija, tako da skupa rastemo, kroz cijelu godinu", otkrivaju marljivi Lackovići, koji imaju 250 do 300 komada različite peradi, te svoje povrće iz četiri plastenika, kao i voćnjak na jednom hektaru zemlje.

 Anđelko Lacković, Srđanov otac, kaže da su nakon povratka iz izbjeglištva 1998. godine i zahtjevne obnove obiteljskog gospodarstva imali 17 plastenika, a onda se više okrenuli seoskom turizmu i - uspjeli. No, poljoprivredu, koju drže temeljem ruralnog turizma, nisu zaspostavili, iako više nemaju krave i svinje. Drže da je domaća hrana, a ono što nemaju iz vlastitog uzgoja, nabavljaju od lokalnih OPG-ova, ključ uspjeha ovog turizma, čemu svjedoče i brojne nagrade na zidovima velikog gospodarstva.      

Renata Forjan i Srđan Lacković

Folklorni "vlak"  je išao na krug iz Osječko-baranjske u Vukovarsko-srijemsku županiju, pa su tako nastupili članovi Udruge za njegovanje običaja Mađara iz Korođa, KUD-ovi Čardaš iz Suze, Dalj planine...

Održan je i Kup Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša, na koji se odazvalo 100-njak kuhara, a fiš je, ponavljamo, nezamisliv bez ljute baranjske paprike. 


Fotoprilog


Tagovi

Paprikafest OPG Slađana Ferenc OPG Jozsef Kelemen OPG Bela Thomajer OPG Jožef Varga OPG Đula Marton Ines Ferenc OPG Margita Majerhof OPG Siniša Zetović Srđan Lacković


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.