Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GO u Osijeku
  • 16.05.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Najbolje graševine Hrvatske kušajte u Osijeku krajem svibnja!

Otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji "GO – Graševina Osijek", poziva HAPIH, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Udruga Graševina Croatica.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 577
  • 93
  • 0

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 posto ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 posto ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 posto vinogradarskih površina u Hrvatskoj.

Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja, stoji u najavi međunarodne konferencije "GO – Graševina Osijek".

Tijekom konferencije koja se održava 26. i 27. svibnja u Hotelu Osijek razgovarat će se o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo.

Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, sudjelovat će i najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof.  dr.  sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi.

Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja druženje će se nastaviti u večernjim satima u Perivoju kralja Tomislava na Večeri vina i umjetnosti.

Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko - baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta "Wine Tour Across Borders" sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.

Program pronađite u dokumentu ispod teksta.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na grasevinaosijek@gmail.com.


Dokumenti


Tagovi

Graševina Osijek Konferencija HAPIH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić