Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 14. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije
  • 20.07.2016. 07:30

Najbolje brazdu oru Bošnjačani!

A put Velike Gorice u kategoriji plug premetanjak iz Vukovarsko-srijemske županije ići će, sada već šesterostruki vukovarsko-srijemski prvak u oranju Josip Vinković iz Bošnjaka, a u kategoriji plug ravnjak, također Bošnjačanin Ivan Jovanovac.

  • 6.330
  • 792
  • 0

Vrijeme se konačno proljepšalo, sunce zasjalo, njive se prosušile i sve je bilo spremno za ovogodišnje, 14. po redu natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije koje se trebalo održati u proteklu subotu, ali kiša jednostavno nije dala u polja. Na strništu Ive Božića u Svinjarevcima okupilo se 14 orača sa svojim traktorskim ljubimcima i nakon uobičajene procedure i pozdravnih govora krenulo se u njivu.

Za natjecanje za najboljeg vukovarsko-srijemskog orača u 2016. godini prijavilo se devet natjecatelja s plugom ravnjakom i pet natjecatelja s plugom premetnjakom, a prema riječima Đure Cerovčeca, predsjednika Udruge orača Vukovarsko-srijemske županije, da se natjecanje održalo, kako je bio predviđeno, u subotu, natjecatelja bi bilo i više, ali što je tu je.

Bitno je dobro otvoriti brazdu

"Želimo promovirati oranje. Oranje je prva i osnovna agrotehnička obrada tla. Naši ljudi misle da znaju orati, ali vještina oranja je puno više od samog oranja. Samo natjecanje ima 15 ocjena odnosno elemenata koji se ocjenjuju, od ulaska i izlaska, zaoranosti biljne mase, pravca, čistoće i dubine brazde i drugih", navodi Cerovčec dok orači ulaze u polje. A jedan od njih je i Josip Vinković iz Bošnjaka, peterostruki prvak Vukovarsko-srijemske županije u oranju s plugom premetnjakom.

Ulazak u njivu

"Bitno je dobro otvoriti brazdu, imati dobar ulazaki i izlazak. Mi u premetnjacima imamo i spojnu brazdu koju je bitno napraviti da je dobra. Ore se na špic i ima dosta parametara koje morate ispoštovati", kaže Vinković.

Na pitanje što je bolje imati, dobar traktor ili plug odgovara kako jedno bez drugog ne može. "Ako je plug dobar,a traktor slab ili da nema prednju vuču ništa od dobrog posla. Potrebna je sinergija između traktora i pluga", kaže taj iskusni orač dodajući kako bez oranja nema niti dobre pripreme za sjetvu. "Slušamo stuku i prihvaćamo nove teorije ali zemlju je potrebno barem jedanput preorat. Idemo mi svi gruberima, podrivačima, tanjuračama ali zimska brazda je zimska brazda. Barem nju bi trebalo kvalitetno odraditi", mišljenja je taj poljoprivrednik.

Oranju nema zamjene

Franjo Zetović iz Retkovaca natjecao se s OLT-ovim ravnjakom koji kako kaže, inače ne koristi na svojoj njivi već koristi plug premetnjak. "Ovaj koristim na natjecanju jer je riječ o našem domaćem proizvodu i jako je dobar", kaže napominjući kako je za njega u oranju, kada uđe u njivu, bitno da ima pravac, da je brazda čista i da plug slaže brazdu "onako kako treba biti složena". Prema njegovim riječima, da bi se moglo dobro orati - traktor mora imati barem 70 do 80 konja za dvije brazde.

"Ako je lijepo vrijeme i ako je dobro poorano tek onda se možeš nadati da ćeš nešto i imati u polju", poručuje dodajući kako ima strnjak na 30 jutara koji će sada poorati, a onda na jesen još jedanput i to malo dublje. "Nema do oranja ničega. Može to proći jednu godinu ako ne oreš, ali na drugu godinu dobiješ tlo tvrdo, ubijeno i nikakvo. Po meni, najbolje je orati", poručuje.

Tomislav Varga iz Jarmine

Među oračima na 14. natjecanju orača Vukovarsko-srijemske županije našao se i mlađahni Tomislav Varga iz Jarmine koji, kako ističe, svoju budućnost vidi na zemlji. Na natjecanje se prijavio sa plugom premetanjakom koji ore četiri brazde i ne očekuje neki posebni rezultat. "Nisu velika očekivanja. Mlad sam i došao sam nešto naučiti", kaže skromno taj mladi Jarminčanin.

Nakon višesatnog netjecanja proglašeni su i najbolji orači koji će Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljati na državnom natjecanju koje će se održati 27. kolovoza u Velikoj Gorici. A put Velike Gorice u kategoriji plug premetanjak iz Vukovarsko-srijemske županije ići će, sada već šesterostruki vukovarsko-srijemski prvak u oranju Josip Vinković iz Bošnjaka, a u kategoriji plug ravnjak, također Bošnjačanin Ivan Jovanovac.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Orači Natjecanje 14. Vukovarsko-srijemska Županija Udruga Brazda Traktor Plug Premetnjak Ravnjak Dubina Čistoća Polje Svinjarevci Ivan Jovanovac Josip Vinković Bošnjaci Državno


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]