Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak
  • 30.03.2015. 13:30

Najbolja ulja rade Istrani, a pakovinu Bračanin

Problem je bio s maslinovom muhom. Čim smo vidjeli da se približava napad požurili smo s berbom. Masline od kojih smo dobili šampiona smo brali oko 10. listopada, kaže Bruno Flego.

  • 516
  • 213
  • 0

Šampionom 17. Noćnjaka Zadružnog saveza Dalmacije, u kategoriji pakovina proglašeno je ulje OPG-a Flego iz Pazina, a u kategoriji otvorenih ulja šampionskim je proglašeno ulje OPG-a Silvano Puhar iz Pule.

Vicešampionskim uljem u kategoriji pakovina proglašeno je ulje Azienda Agricola Fior Rosso Di Zeriul Adriana iz Italije, u kategoriji otvorenih ulja vicešampion je Ive Lučić iz Poljica sa Hvara. Šampion za izgled pakovine maslinovog ulja je OPG Majić iz Supetra na otoku Braču. Vicešampion za izgled pakovine je U. U. Buddy iz Zadra.

Rana berba šampiona

Oni koji su odugovlačili s berbom, imali su pet do 10% uroda od prosjeka. Istrani su lani brali ranije i ubrali 5.200 tona maslinovog ulja, skoro dva milijuna kilograma više nego preklani. Istina radmani su bili lošiji, ali sačuvao se plod.

Ovogodišnji Noćnjak održan je u Trogiru, Segetu Donjem, Kaštelima i Marini. Na njega je dostavljeno 124 uzorka, dok je ta brojka lani iznosila 303. Taj podatak govori koliko je bila teška lanjska maslinarska godina. Potvrđuje je činjenica da je urod u 2014. iznosio 8.850 tona, a u 2013. 29.150 tona.

Ipak, majstori od maslinarstva i uljarstva su i u takvoj godini sačuvali urod i proizveli ulja šampionske kvalitete. Redovno prskanje, poštivanje karence i ranija berba bio je ključ uspjeha. Podatci Savjetodavne službe to dokazuju.

Istrani Flego i Puhar šampioni ulja, a Bračanin Majić šampion pakovine

Šampioni pakovina, sin Romeo i otac Bruno Flego, otkrivaju tajnu istarskog uspjeha. "Dobiti ovu nagradu na Noćnjaku gdje su poznati po strogim kriterijima i nakon jedne od najgorih maslinarskih godina od kada smo u ovom poslu je stvarno velika stvar! Beremo ručno, hladna preša odmah nakon berbe. Sve smo pobrali do kraja desetog mjeseca. Brali smo ih zelene da bi spasili što se spasiti da", kaže Romeo Flego. Detalje o proizvodnji šampiona daje njegov otac.

"Lani smo prskali dva puta, prije i nakon cvatnje. Oblicu i bjelicu smo odmah berbe. Za nas je specifično da smo na nadmorskoj visini od 350 metara pa uglavnom nemamo problema s paunovim okom. Istina, problem je bio s maslinovom muhom. Čim smo vidjeli da se približava napad, požurili smo s berbom. Masline od kojih smo dobili šampiona smo brali oko 10. listopada", kaže Bruno Flego.

Petir: Zakonom regulirati nepoštenu praksu

Dakle, maslinari su i u lošoj godini pokazali da znaju i da se može proizvesti vrhunsko ulje. Njihova iskustva su dragocjena za budućnost, kako bi drugi reagirali ispravno u kritičnim situacijama.

Sada se priča vraća na prodaju jer to vrhunsko ulje dobiveno od maslina koju je brala ljudska ruka treba prodati po cijeni koju ono zavrjeđuje, kako je kazao predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov. Korak dalje išla je europarlamentaraka Marijana Petir koja je došla na zatvaranje Noćnjaka kako bi se na terenu upoznala s problemima maslinara i uljara. Posebno joj je zasmetala praksa nelojalne konkurencije u vidu pojavljivanja ulja s etiketom ekstra djevičanska na policama dućana, a koja to nisu i slične trgovačke nepoštene prakse.

Raskrinkati nepoštene trgovce

"Putem inspekcijskih službi treba ih raskrinkati. Kao članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zalažem se da se zakonom regulira pitanje nepoštene trgovačke prakse. Neke kolege misle da bi se to trebalo regulirati na dobrovoljnoj bazi. To nije realno, naročito kad vidimo kako posluju trgovački lanci. Uzmimo primjer robne marke. Trgovački lanac u Hrvatskoj otkupi kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje, na njega stavi etiketu robne marke, ali ga ne prodaje na hrvatskom tržištu, nego ga prodaje vani. U nekoj drugoj zemlji kupuje ulje niže kakvoće, stavlja u boce s istom etiketom i šalje na naše tržište", kaže Petir.

Financijski plan programa ruralnog razvoja odobrava se u lipnju

Europlaralemtarka Marijana Petir najavila je skoro davanje suglasnosti Europske komisije na hrvatski Program ruralnog razvoja. Ipak, za prave učinke treba čekati lipanj.

Zbog aljkavosti u Ministarstvu poljoprivrede, naš program je pet puta vraćan na doradu. Sve oči su uprte u taj program. On je važan i za maslinare koji kroz neke mjere mogu doći do sredstava za lakši plasman svojih proizvoda na tržište.

"Vjerujem da će, kad se odobri financijski plan programa u lipnju, naši maslinari i ostali poljoprivrednici konkurirati uspješno za dostupna financijska sredstva", rekla je članica odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Marijana Petir.

Priznanja za sortna ulja

Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, sorta oblica dobio je OPG Majić - Brač premium iz Supetra sa otoka Brača. Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblice salvela aurum pripalo je Agroproduktu iz Pule, priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblica dobio je OPG Josip Alač iz Drvenika, priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblice dobio je Danilo Radelić iz Gradaca i priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti dobila je tvrtka Fimas iz Zagreba.

Šampion proizvoda od masline - Šoltanski paprenjak

Sve više je poljoprivrednika koji se odlučuju za proizvodnju proizvoda od maslinovog ulja i maslina i maslinovog drveta. I oni su dobili svoja priznanja na Noćnjaku. Šampion proizvoda od maslina je šoltanski paprenjak Danice Listeš iz Stomorske na Šolti. Najbolji proizvod od maslinovog drva je podložak za sortna maslinova ulja Željka Perdića iz Kaštel Lukšića. Najbolji prehrambeni proizvod od maslina je štrudel od skute s maslinovim uljem Tereze Vidas iz Novalje s otoka Paga. Najbolji kozmetički proizvod je sapun medeni proizvođača Sympatico iz Solina.


Fotoprilog


Tagovi

Noćnjak Rana berba Šampioni Maslinovo ulje Trogir OPG Flego Silvano Puhar OPG Majić Istrani Iva Lučić Urod Maslinova muha Bruno Flego Romeo Flego PSS Paunovo oko Nepoštena praksa Marijana Petir Lordan Ljubenkov Nelojalna konkurencija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]