Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 22.04.2013.

Nagrađeni proizvođači malinovog ulja na Danima masline 2013.

Pobijedili Strpić, Lupić i organizatori Dana masline

  • 368
  • 16
  • 0

Najveći skup maslinara u Zadarskoj županiji Dani masline, Zadar 2013. prošlog vikenda održan je u hotelu Kolovare, u sklopu Županijskih dana u Zadru. Veliki broj maslinara, štovatelja masline i ljubitelja maslinova ulja imali su prilike vidjeti, čuti i naučiti o značaju maslinarstva i vrijednostima maslinova ulja.

Vrijedni organizatori Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije na štandovi na Narodnom trgu u subotu su predstavili proizvode na bazi maslina, maslinovo ulje u sklopu humanitarne akcije "Jak kao Jakov." Uz razne proizvode, koji su se za ovu priliku prodavani po popularnim cijenama, posjetitelji na Narodnom trgu mogli su uživati i u porcijama bakalara koji je spremio zadarski "masterchef" kulinarstva Renato Kraljev.

Milijun stupi maslina

Ovogodišnja, petnaesta po redu, manifestacija Dani masline, Zadar 2013. počela je u petak svečanim otvaranjem pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića. Manifestaciju je otvorio župan Zadarske županije Stipe Zrilić koji je istaknuo ubrzani razvoj maslinarstva na području Zadarske županije:

- U posljednjih deset godina površine pod maslinama na području naše Županije su se udvostručile. Od nekadašnjih 450.000 stabala maslina danas smo dosegnuli gotovo milijun. Ne samo da se je dogodio veliki napredak u sadnji i uzgoju maslina, već se je veliki pomak napravio u proizvodnji maslinova ulja. Gdje god se pojave naši maslinari uvijek osvoje najviša odličja s ponosom je, između ostalog, istaknuo župan Zrilić.

Izuzimanje bez podvala

Za ovogodišnju manifestaciju Dani masline, Zadar 2013. pristiglo je 202 uzorka maslinova ulja. Novina je što su sve uzorke osobno od svakoga prijavljenog maslinara preuzeli članovi organizatora iz njihovih konoba, odnosno bačava. Time se je mogućnost podvale, tuđih ulja kao svojih, u potpunosti isključila.

- To je bio obiman posao, ali se je isplatio jer su ga maslinari objeručke prihvatili, rekao je između ostalog na svečanom otvaranju predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Benito Pucar na svečanom otvaranju.

Sve ono što je vezano uz maslinarstvo kao i proizvode od maslina i maslinova ulja mogli su kupiti posjetitelji na brojnim štandovima u predvorju hotela Kolovare.

Osim kupnje, posjetitelji i sudionici ovogodišnje manifestacije Dani masline mogli su slušati brojna zanimljiva stručna predavanja i sudjelovati u vođenoj degustaciji maslinova ulja, te prisustvovati pokaznoj rezidbi maslina.

Ipak, od svega najzanimljiviji trenutak bio je dodjela nagrada i proglašenje pobjednika na ovogodišnjoj manifestaciji. Za tu priliku bila je premala velika kongresna dvorana hotela Kolovare. Za ovogodišnju manifestaciju ulja su bila podijeljena u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine. Otvorenih ulja bilo je 160 uzoraka, a pakovina 42 uzorka.

Tko će ponijeti titulu ovogodišnjeg šampiona kako u kategoriji otvorenih ulja, tako i u kategoriji pakovina. Uz veliki broj eminentnih maslinara bilo je i onih koji su prvi puta svoje ulje dali na ocjenjivanje na tako značajan skup. Oni su sa zebnjom iščekivali da voditeljica Ivana Zrilić za tu priliku odjevena u odjeću dizajniranu u stilu masline pročita njihovo ime.

Vrline ispred mana

Kolika je nazočnost struke govori podatak da od 202 uzorka svega 14 nije osvojilo nijednu nagradu jer svojom kvalitetom nisu zadovoljila zahtjeve Pravilnika. Navedena ulja imala su neku od mana koju su pokazale kemijske i organoleptičke analize. Većinom se radi o uljima dobivenih od maslina koje su duže vrijeme od trenutka berbe do prerade držane u moru. Na njihovim vlasnicima je da te mane otklone u budućoj proizvodnji.

U kategoriji otvorenih ulja od 146 uzoraka ulja bez mana je 36 ulja djevičansko maslinovo ulje. Sva ostala su ekstradjevičanska maslinova ulja, od kojih je brončano odličje osvojilo 8 ulja, srebrno odličje 16 ulja i 86 ulja zlatno odličje.

U kategoriji pakovina pristigla su na Dane masline 42 uzorka, od čega dva uzorka ulja spadaju u djevičanska ulja. Sva ostala ulja svrstana su u kategoriju ekstradjevičanskog maslinova ulja, od čega su dva ulja osvojila srebrno odličje, a 38 su osvojila zlatna odličja.

U obje kategorije posebno su izdvojena ulja koja su ocijenjena s najvišim ocjenama. Tako u kategoriji otvorenih ulja izdvojeno je 10 najbolje ocijenjenih ulja, a u kategoriji pakovina pet najbolje ocijenjenih ulja.

Godina za pamćenje

Šampioni ovogodišnje manifestacije Dani masline, Zadar 2013. u kategoriji otvorenih ulja je ulje s najviše osvojenih bodova s OPG-a Gordana Strpić iz Biograda na Moru. Masline, iz kojih je dobiveno šampionsko zlatno ekstradjevičansko maslinovo ulje, prerađene su u Uljari Nadin.

Šampion u kategoriji pakovina je zlatno ekstradjevičansko maslinovo ulje čiji je vlasnik OPG Lupić iz Bala u Istri. Masline su prerađene u vlastitoj uljari.

Razloga za slavlje bilo je pregršt. Svako odličje je veliki podstrek cjelogodišnjem trudu i brizi maslinara za svaki plod, pogotovo u godini kakva je bila prošla kada vremenske prilike nisu bile sklone maslinarima. Niske temperature, kasnije suša i kišovita jesen nisu slutile na dobro. Na kraju sve je dobro ispalo. Prošla godina pamtit će se kao jedna od rodnijih, ali i po uljima iznimne kakvoće.

Jubilarna manifestacija Dani masline, Zadar 2013. od malenog skupa nekoliko maslinara u proteklih 15 godina prerasla je u respektabilan skup gdje sudjeluju eminentni maslinari iz svih maslinarskih regija Lijepe Naše. Novina s uzimanjem uzoraka ulja u svakoj konobi direktno iz tanka dala je Manifestaciji posebnu kvalitetu. Organizatori vrijedni, ali skromni ljudi potrudili su se buti dobri domaćini svim maslinarima i njihovim gostima. U toj skromnosti možda su malo zanemarili marketing, koji slične manifestacije daleko lošije po sudionicima i uljima obilato koriste.

Autor: Marijan Tomac


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Maslinarstvo Maslinovo ulje Proizvodnja Ocjenjenjivanje maslinovog ulja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]