Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna repa
  • 24.02.2016. 13:05

Nagrađeni najbolji proizvođači Vira i Sladorane

Ovo je već trinaesta godina kako dodjeljujemo Zlatnu repu, a rezultati koji ostvaruju proizvođači daju nadu u potencijal proizvodnje šećerne repe u Hrvatskoj, kazao je predsjednik Uprave Vira Željko Zadro.

  • 1.860
  • 183
  • 0

Predsjednik Uprave Tvornice šećera Viro Željko Zadro, predsjednik Uprave županjske Sladorane Dražen Robić i predsjednik Nadzornog odbora Sladorane Marinko Zadro uručili su danas u Virovitici 14 priznanja Zlatna repa dugogodišnjim poslovnim partnerima i proizvođačima šećerne repe koji su u 2015. godini ostvarili najbolje prinose i najbolju digestiju.

Viro tvornica šećera dodijelila je šest priznanja. Tvrtka Belje iz Darde dobitnik je Zlatne repe u kategoriji proizvođača sa zemljištem većim od tisuću hektara. Šećernu repu obrađuju na 1.350 hektara, a ostvarili su pronos od 71,5 tona po hektaru uz digestiju od 14,34.

U proizvodnji uvijek ima iznenađenja

U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 50 do 100 hektara nagrađena je tvrtka Sabo-produkt iz Karanca (59 hektara, 59,3 t/h), dok je u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 20 do 50 hektara Zlatna repa pripala Zvjezdani Milas iz Ivanovca čiji OPG repu proizvodi na 25 ha, 79,5 t/ha). U neno ime priznanje dobio suprug, Zvonimir. "17 godina se već bavimo proizvodnjom šećerne repe, ali nas uvijek nešto iznenadi. Da bi postigli takvu kvalitetu savjetujemo se s kolegama agronomima i profesorima s fakulteta", izjavio je Milas.

Dodjela Zlatne repe

Damir Videc iz Gradine nagrađen je u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 10 do 20 hektara (17 ha, 71,7 t/ha), a u kategoriji proizvođača sa zemljištem do 10 hektara Zlatnu repu dobio je Miroslav Rukavina. Priznanje za uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju dodijeljeno je Slavku Vukšiću.

Vupik je najveći proizvođač Sladorane

Sladorana je Zlatnom repom nagradila osam kooperanata i poslovnih partnera. Tvrtka Vupik iz Vukovara proglašena je najboljom u kategoriji proizvođača šećerne repe sa zemljištem većim od 500 hektara. To je najveći Sladoranin proizvođač, uvijek u samom vrhu proizvodnih rezultata. Prošle godine šećernu repu su proizvodili na 700 hektara i ostvarili prinos od 66,87 tona po hektaru uz digestiju od 14,97.

U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 100 do 500 hektara Zlatna repa dodijeljena tvrtki Agro-Tovarnik iz Tovarnika, dugogodišnjem velikom i kvalitetnom proizvođaču. Uspjeh je tim veći jer na dijelu površina zbog agroekoloških ograničenja prinos bio znatno niži od konačnog ukupnog rezultata. Najbolji proizvođač šećerne repe u kategoriji od 50 do 100 hektara je tvrtka Arator iz Lovasa (57 ha, 67,23 t/h). Krunoslav Marjanović dobio je Zlatnu repu u kategoriji proizvođača od 20 do 50 hektara. Proteklih desetljeća njegov otac Stjepan bio je dobitnik više priznanja za najbolje proizvođače šećerne repe, a da je znanje i ljubav prema ovoj kulturi prenio na sina govore i podaci od 85 tona po hektaru na površini od 22 hektara uz digestiju od 14,07.

Uspješni mladi proizvođači

Dobitnik u kategoriji proizvođača sa zemljištem od 10 do 20 ha je Branko Nićivojević koji se proizvodnjom šećerne repe bavi tek tri godine. Na površini od 15 hektara uspio je uspio je ostvariti 78,84 tone po hektaru. U kategoriji proizvođača sa zemljištem do 10 hektara Zlatna repa je dodijeljena dugogodišnjem proizvođaču Boži Dragičeviću koji na površini od 4 hektara uspio ostvariti prinos od čak 91, 18 tona po hektaru. Priznanja za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju primili su Stjepan Brčić i tvrtka Agro-Jakšić iz Slakovaca.

"Ovo je već trinaesta godina kako dodjeljujemo Zlatnu repu, a rezultati koji ostvaruju proizvođači daju nadu u potencijal proizvodnje šećerne repe u Hrvatskoj", kazao predsjednik Uprave Vira Željko Zadro.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Viro Sladorana Šećerana Virovitica Županja Zlatna repa Šećerna repa


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.