Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gépszolg Nagykőrös Kft
  • 21.09.2015. 18:30

Na pjeskovitom tlu i po dvije žetve

Na pijeskovitom tlu, rekli bi jako pjeskovitom u istoj godini proizvedu i ječam i kukuruz, a uzgajaju celer, mrkvu, rajčicu i drugo povrće.

  • 585
  • 70
  • 0

Ima mnogo fotografija i filmova gdje se divimo strojevima za obradu tla velikih dimenzija. Kako to da kod nas ne vidimo u radu plug sa 8, 10, ili pak 14 i više glava. Nezamislivo za hrvatske prilike.

A kako to izgleda. Pa u pitanju je tlo. I teško ga je naći kod nas pa i u istočnoj Hrvatskoj gdje su tla odlična. No, put nas je odveo na područja gradova Kecskemet i Nagykoros u susjednoj Mađarskoj.

Tu moš' orati i drvenim daskama

U blizini Dunava, tek nekih 70-tak kilometara ispod Budimpešte jasno nam je bilo kako je lagano obrađivati tlo. Već pri skretanju na leniju osjetili smo po volanu da nešto nije normalno. Vidjeli smo pjeskovita tla, ali ovo koje biježi ispod točkova je doista pravi pijesak. Kolega mi kaže da je uvjeren da je dovoljno zagrabiti zemlju s te njive i napraviti žbuku za kuću.

No, kukuruzi, šume, površine pod povrtlarskim kulturama svjedok su o odličnoj poljoprivredi i tehnologiji koju provode naši domaćini. Ovoga puta to je Gépszolg Nagykőrös Kft u blizini istoga grada. Pogledali smo strojeve koje imaju i tu naišli doista stavki poput pluga s 10 brazdi. Kao što je rekao jedan od tehnologa "Tu moš' orati i drvenim daskama."

Dvije žetve - a berba odlična

I oni doista postižu dvije žetve. Prvo su imali ječam i nakon što su ga skinuli posadili kukuruz. Upravo je sada u fazi za kuhanje i pečenje. I nije na odmet reći da će berba biti odlična. I kako nam je rekao gospodin Holló Ambrus Gépszolg Nagykőrös Kft..

U toj tvrtki kažu - vlaga se ipak zadrži već nakon par centimetara na tom tlu.

No, povrće koje smo vidjeli navodnjava se sistemom kap po kap. Ono što je kod nas rijetkost, to je nasad celer koji rodi odlično. Na istoj površini nailazimo i na krumpir koji je netom izvađen, kao i na mrkvu te industrijsku rajčicu. Ukratko sve odlično uspijeva.

Kako nam je pojasnio Balint to je tlo u kojima je prisutan visok sadržaj pijeska kojeg čine rastresite i međusobno ne povezane čestice minerala (npr. kremena-SiO2, kalcita-CaCO3 i dr.). Takva su tla vodopropusna i lako obradiva pa stoga pogodna za uzgoj svih kultura. U njima vrlo često nedostaje važnih bioelemenata (najčešće dušika i fosfora, te organske tvari-humusa) pa je prihrana važna, a posebice prirodnim stajnjakom kojega imaju u izobilju jer na tom području mnogo je I farmi krava.

"Naš glavni profil u ratarstvu su površine od oko 950 hektara. Glavni usjevi su ozime žitarice, kukuruz i suncokret. Počeli smo se baviti uzgojem i kukuruza šećerca, a tu je grašak i grah koji se uzgaja na 200 hektara navodnjavanih području od prije dvije godine. Osim toga, svake godine gotovo 1.000 jutara obavljamo s našim strojevima razne usluge. Jako je važno imati strojeve koji pokrivaju 10 metara radne širine, a moram istaći i naše tlo. Na jednom dijelu je ilovača, a nadrugom pjeskovita tla o kojima smo već govorili", kažu domaćini.


Fotoprilog


Tagovi

Kecskemet Nagykoros Stojevi za obradu tla Ratarstvo Mađarska Gépszolg Nagykőrös Kft Plug


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.