Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani hrane
  • 12.10.2017. 15:30

Na Danima hrane samoborski umak, jabučni ocat, džemovi

Čak 95 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda okupilo se na manifestaciji "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba"

Foto: Zagrebacka-zupanija.hr
  • 454
  • 33
  • 0

Manifestacija "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba" održana je u Boćarskom domu u Zagrebu.

Taj sajam održava se 15. godina u povodu Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoske žene (15. listopada), a ove je godine okupio 95 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda. Nudilo se sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i drugo.

Među izlagačima je bila i Mirjana Strancarić koja vodi OPG Smid u Zagrebu u Čučerju. U voćnjaku ima 170 stabala. Proizvodi višestruko nagrađivani jabučni ocat bez dodataka ali i aromatiziran s češnjakom, bosiljkom, majčinom dušicom, ružmarinom i hrenom. Među proizvodima su i bukovače marinirane u octu, umak chuteney (jabuka, chilli, đumbir), hrenada (jabuka, hren đumbir), umak Gipsy (karamelizirani ljubičasti luk, paprika, rajčica). Proizvode se i marmelade od jabuka i karamela te s okusom lavande, džemovi od dunje, marelice i jagode, pekmezi od šljiva, ajvar, senf i drugi proizvodi.

Mirjana Strancarić je inženjerka biotehnologije a u poslu joj pomažu suprug Ivan i kći Dora pa se i obrt zato zove SMID (Strancarić, Mirjana, Ivan, Dora).

Kušao se i "Samoborski umak" OPG-a Kristine Perković. Umak je na tržištu godinu dana i ima zanimljivu recepturu. Osnova mu je butternut tikva uz dodatke češnjaka, hrena i raznih vrsta paprika a namijenjen je kao prilog ili dodatak mesnim jelima. Tri su vrste umaka, doznali smo, a njihova razlika je u ljutini, blagi, ljuti i lovački. Proizvodnja je u Bestovju gdje se uzgajaju butternut tikve i češnjak.

Na "Danima hrane" nudilo se mnogo džemova, pekmeza, ajvara i drugih proizvoda koje možemo ubrojati u zimnicu. Takvi proizvodi bili su i na izložbenom prostoru.

U Boćarski dom useljava 3. Sajam zimnice

OPG Varga Nikolina već se 8 godina bavi uzgojem voća i povrća na površini od pet hektara. Primarna proizvodnja na gospodarstvu su jagode kojih je zasađeno 70.000 na 2 hektara. Osim jagoda kupine su na 0,25ha, a 2016. godine zasađena je i aronija na 0,25ha. Osim voća na jednom hektaru proizvode se rajčice, krastavci, paprika, feferoni, patlidžani, mahune, cikla, grašak, grah, tikvice, lubenice, dinje, luk i češnjak.

Na "Danima hrane" bilo je dobrog vina i kulina. Reprezentacija Plešivice, vinogorja 30 km udaljenog od Zagrebu ponudila je ove godine odlične portugizce. Došli su gotovo svi. Robert i Josip Braje, Krešo i Milan Ivančić, Vučinić Jurkovac, Željko Gregorić, Majcenović, Krešo Režek, Golubić i drugi.

Nakon "Dana hrane" u Boćarskom domu slijedi 3. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda koji će se od 13. do 15. listopada održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Sajam organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb, a okupit će 120 izlagača i poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija i grada Zagreba. Na Sajmu će se predstaviti proizvodi zimnice te autohtoni proizvodi čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić opravdano ističe kvalitetu hrvatskih proizvoda. Dodali bismo posebice onih iz naših Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: Zagrebacka-zupanija.hr


Tagovi

Dani hrane Mirjana Strancarić Kristina Perković Nikolina Varga Robert Braje


Autor

Tomislav Radić

Više [+]

Dugogodišnji radijski novinar posebno aktivan u promociji vinskog turizma.