Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta piva
  • 01.12.2022. 13:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na 1. Ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva u Osijek stigle zanimljive kombinacije

Najbolji proizvođači craft piva bit će proglašeni na osječkom Adventu. Oznake kvalitete moći će i dodatno istaknuti na ambalaži.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 602
  • 56
  • 0

U Osijeku je održano 1. Ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Veleučilišta u Karlovcu. Članovi ocjenjivačke komisije nisu znali koje uzorke ocjenjuju, a 11 velikih i malih pivovara poslalo je 27 uzoraka.

"Intencija nam je da se promovira kultura ispijanja piva kao i proizvođači", izjavila je izv.prof.dr.sc. Kristina Mastanjević, predsjednica odbora ocjenjivanja kvalitete hrvatskih piva za Osječku televiziju.

Prosudbena komisija provodi fizikalno-kemijsku analizu boje i gorčine pa čak i hlapljivih komponenti piva. "Ono mora imati odgovarajuću boju, ovisno o stilu. Primjerice ako govorimo o lagerima on ne smije biti pregorak, dok se za indian pale ale (IPA) očekuje suprotno", pojasnila je Mastanjević.

Kaže kako su na ocjenjivanje pristigle zanimljive kombinacije te da čak ima i onih koja nisu hmeljena nego su se koristili začini poput anisa.

"Mana koja se može najčešće prepoznati u pivu je spoj diacetil koji produciraju kvasci tijekom fermentacije. Ako se oni ne maknu on može ostati", napomenuo je dr.sc. Goran Šarić s Veleučilišta u Karlovcu. Kaže do toga može doći i ako je ovo piće na suncu pa može nastati negativna aroma po tvoru.

U Hrvatskoj posljednjih godina raste proizvodnja craft piva uglavnom usko specijalizirana za određeno tržište. "Po aromi su craft bolja i s te strane su prihvaćena bolje. Međutim, generalno gledano na prodaju dominiraju industrijska i više ljudi ih preferira jer su craft u velikoj većini jako aromatična i ne odgovaraju većini potrošača", pojasnio je Šarić.

Prehrambeno-tehnološki fakultet glavna je adresa za ocjenjivanje meda, rakija i piva jer se uvodi laboratorij za ocjenjivanje uzoraka kako bi proizvođači dobili potpuniju informaciju o kvaliteti svojih proizvoda.

"Ocjenjivanje ima cilj promociju domaćih proizvođača, njihovih proizvoda te bolje povezivanje našeg fakulteta s gospodarstvom", izjavio je dekan PTFOS-a, prof.dr.sc. Jurislav Babić.

Najbolji proizvođači craft piva bit će proglašeni na osječkom Adventu. Oznake kvalitete moći će i dodatno istaknuti na ambalaži, kako bi kupci znali više o kvaliteti pića koja kušaju.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Ocjenjvanje piva Kristina Mastanjević Goran Šarić Jurislav Babić PTFOS Craft piva Hrvatska piva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P