Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlada maslinova ulja
  • 11.01.2019. 15:00

Mlada maslinova ulja u Pakoštanama, općini s više od 100.000 stabala maslina

Glavni cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja, kaže općinski načelnik Milivoj Kurtov. Na području Pakoštana, Draga, Vrane i Vrgade ima više od 100.000 stabala maslina. Generalu Gotovini lani "za dlaku" izmakla titula šampiona.

Foto: Arif Sitnica
  • 488
  • 97
  • 0

Tko su najbolji uljari s područja općine Pakoštane otkrit će II. Manifestacija mladih maslinovih ulja. Ova zanimljiva priredba drugu godinu za redom održat će se u Maškovića hanu, u subotu 12. siječnja s početkom u 17 sati.

"Cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja“, kaže Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni je organizator II. Manifestacije mladih maslinovih ulja.

Uzgajaju 100.000 maslina

"Nastavljamo što smo lani uspješno započeli", kaže Kurtov. On ističe da na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način, kaže Kurtov na krijući da podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

"Osim promicanja kvalitete maslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han“, dodaje Kurtov.

Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je obavio kemijsku i senzorsku analizu ulja pristiglih na ocjenjivanje ističe da su svi maslinari s područja općine Pakoštana zastupljeni sa uzorcima svojih ulja.

"Radi se o specifičnoj manifestaciji koja ima za cilj unaprijediti uzgoj, berbu i preradu maslina te čuvanje i skladištenje, a time i kakvoću maslinovih ulja“, dodaje Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša zadarskog Zavoda za javno zdravstvo..

Predavanje dr. Ivice Vlatkovića

Sa zanimanjem se očekuje i predavanje poznatog novigradsko-zadarskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića koji će govoriti o utjecaju maslinovog ulja na zdravlje čovjeka. Potom slijedi večera i druženje uz dodjelu nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja.

Podsjetimo, na Prvoj manifestaciji mladih maslinovih ulja općine Pakoštane, prvo mjesto i titula šampiona pripala je poznatom pakoštanskom poduzetniku i maslinaru Anti Vulinu, ispred generala Ante Gotovine, koji je sa suprugom Dunjom u Pakoštanima podigao ogledni obiteljski maslinik iz kojega dobiva vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Tko će ove godine biti najbolji od 37 maslinara koji su uzorke svojih ulja dostavili na ocjenjivanje, saznat će se u subotu, 12 siječnja u večernjim satima u restoranu Maškovića hana. Jedno je sigurno, kaže načelnik Kurtov, nitko od sudionika II. Manifestacije mladih maslinovih ulja, neće ostati ni gladan ni žedan.


Tagovi

Maškovića han Pakoštane II. Manifestacija mladih maslinovih ulja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs