Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 22.09.2019. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Sunja

Miroslav Bartolović i Zrinko Miličić najbolji hrvatski orači!

Pobjednici su ostvarili pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji

Foto: HUONO
  • 596
  • 76
  • 0

Miroslav Bartolović i Zrinko Miličić najbolji su hrvatski orači! Naime, jučer su 32 orača iz 16 županija odmjerili snage na 17. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske.

"Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Ekipno je Virovitičko-podravska županija zauzela prvo mjesto. Pobjednici su ostvarili pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji", priopćeno je iz Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO). 

Devet orača oralo kao nekad - konjima 

Na 8. Natjecanju u oranju konjima Republike Hrvatske natjecalo se devet orača, a pobjedu je odnio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Natjecanja su se održala u organizaciji općine Sunja, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i Sisačko-moslavačke županije uz potporu Ministarstva poljoprivrede.

Natjecanje je održano u Sunji (Foto: Facebook/HUONO)

"Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac kroz nekoliko elemenata. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization)", objašnjavaju. 

Natjecanja je svečano otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

"Ministarstvo poljoprivrede podupire najveću ruralnu priredbu u okviru koje se godišnje održava 16 županijskih natjecanja. Sve kulminira kroz finalno državno natjecanje gdje se u funkciju stavlja ukupno preko 40 ha poljoprivrednog zemljišta u okviru natjecanja traktorima u dvije kategorije, oranje konjima, sajam poljoprivredne mehanizacije i sajam OPG-ova. Veseli činjenica kako se ove godine natječe puno mladih orača-poljoprivrednika jer mladi poljoprivrednici su jedan od prioriteta resornog Ministarstva i planiramo postotak od 13% našim mjerama i povećati.“, izjavio je Majdak. 

Nadaju se da će se uskoro i žene natjecati

Kako je dodao, u Posavini, na zahtjevnim tlima ovog kraja svaki trenutak provedenog vremena na polju i svaka uložena kuna u poljoprivredu vrijede dvostruko. "Najbolji hrvatski orači neće orati najteža “minutna” tla Posavine, ali ne sumnjam da će svojim znanjem i vještinama savladati sve prednosti koje pruža ovdašnja zemlja “hrastovača” i da će ovo biti pravi praznik hrvatske poljoprivrede. Herojska Sunja nikada nije iznevjerila i danas će vam pružiti najbolje organizacijske uvjete za pravi praznik oranja i hrvatske poljoprivrede", rekao je Majdak otvoriviši natjecanje. 

Oranje konjima bilo je posebno atraktivno (Foto: Facebook/HUONO)

Predsjednica HUONO-a Draženka Grah izrazila je nadu da će se uskoro pojaviti žene koje će se natjecati. "Poljoprivreda je najveća i najvažnija grane u cijelom svijetu. Ona je osnova života i proizvodnje hrane te ju trebamo poticati i razvijati kako bi je očuvali. Zbog poljoprivrede sam i ja danas ovdje – ponosna što sam uz nju odrasla i što uz nju živim", rekla je predsjednica. 

Rezultati

Ravnjaci:

1. Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije
2. Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije
3. Željko Goldašić iz Karlovačke županije

Premetnjaci:

1. Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije
2. Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske županije
3. Petar Spudić iz Karlovačke županije

Oranje konjima:

1. Jure Capan
2. Slaven Očevar
3. Ivan Despetović


Fotoprilog


Tagovi

Natjecanje u oranju Oranje Oranje konjima Državno natjecanje Sunja HUONO


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024