Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2023
  • 05.04.2023. 09:45
  • Šibensko-kninska, Miljevci

Miro Ivić isti dan dobio unuka i zlatno odličje za ekstra djevičansko maslinovo ulje u New Yorku!

Osjećaj je neopisiv, kaže maslinar Miro, inače dugogodišnji novinar i direktor Slobodne Dalmacije. Mogu li maslinari Hrvatske nadmašiti Španjolce i Talijane?

Foto: Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
  • 968
  • 87
  • 0

Sa četiri nove, Hrvatska je jučer na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku u svoj konto upisala ukupno 24 nagrade. Od toga 23 zlatne i jednu srebrnu.

"Stvari se dobro razvijaju“, kaže Miro Ivić u ovoj ulozi maslinar, a inače dugogodišnji novinar i direktor Slobodne Dalmacije. On i njegova tri brata, Ivan, Pave i Branko, u sklopu obiteljske tvrtke "Pasika“ uzgajaju 300 maslina u mjestu Miljevci, koje se nalazi u području Nacionalnog parka Krka u blizini gradova Drniša i Šibenika.

"Naše masline su na dobrom voćarskom položaju. Plodove beremo ručno i proizvodimo organsko ekstra djevičansko ulje", izjavio je za američki Olive Oil Times.

Ulje obiteljske tvrtke, robne marke "Ulje dida mog“ ponovilo je lanjski uspjeh i na ovogodišnjem NYIOOC-u osvojilo zlatno odličje. "Ponosni smo, ovo je nova potvrda kvalitete“, kaže Miro koji ima dodatan razlog za slavlje.

Isti dan kad je stigla vijest o nagradi na NYIOOC-u rodio mu se unuk. "Osjećaj je neopisiv. Slavili smo dugo u noć“, ushićeno govori. Radosni su i svi ostali članovi obitelji, posebno dvije unučice blizanke Cvijeta i Zlata koje jedva čekaju vidjeti svog novorođenog brata.

Inače, obiteljska tradicija Ivića u uzgoju maslina je duga. "Naša obitelj je prvo ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvela još početkom 1900-tih godina", otkriva Miro.

Unučice Cvijeta i Zlata ponosnog dide (Foto: arhiva Mire Ivića)

Danas on i njegova tri brata nastavljaju tradiciju. "Svake jeseni okupljamo obitelj, susjede i prijatelje u ručnoj berbi maslina“. To, pojašnjava, jamči najvišu kvalitetu i poštovanje prakse predaka. "Naše organske masline prešaju se isti dan kada su ubrane, što omogućuje maslinovom ulju da zadrži sve svoje nutritivne kvalitete“, kaže Miro.

Tako, iz godine u godinu Ivići nastoje napraviti najbolje ulje od autohtonih sorti Oblice i Krvavice, a da u tome uspijevaju, najbolji dokaz su nagrade na NYIOOC-u u New Yorku, najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja na svijetu.

Trenutno držimo 4. mjesto na svijetu 

Ovo natjecanje je posebno i po tome što traje gotovo dva mjeseca. Ocjenjivanje i certificiranje, ali i objavljivanje rezultata ocijenjenih ulja započelo je potkraj ožujka i trajat će sve do sredine svibnja. Sve dok i posljednje, od ukupno 1.100 ulja, pristiglih iz zemalja sjeverne hemisfere ne bude bude ocijenjeno. U konkurenciji za nagrade ove godine iz Hrvatske je 128 ekstra djevičanskih maslinovih ulja, mahom iz Dalmacije i Istre. S jučerašnjim danom po broju dosad osvojenih nagrada naša zemlja je na četvrtom mjestu, iza Španjolske, Italije i SAD. Iza nas su Grci, Portugalci, Francuzi i ostali maslinari iz ukupno 28 zemalja koliko ih se natječe na ovogodišnjem NYIOOC-u.

Podsjetimo, lani je Hrvatska, zauzela treće mjesto, odmah iza Italije i Španjolske. "Nadam se da ćemo ponoviti, a možda i nadmašiti prošlogodišnji plasman“, poručuje i Miro Ivić. Jer, kako reče, što su "vatreni“ u nogometu to su naši maslinari u natjecanjima uljara na najvećim svjetskim  manifestacijama.


Tagovi

Miro Ivić NYIOOC Naw York Ulje dida mog Unuk Zlatno odličje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs