Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani Hrvatskog pršuta
  • 17.04.2015. 16:30

Milijun pršuta od sirovine iz domaćeg uzgoja!

Certifikacija i zaštita robnih marki neke su od najvažnijih tema na predstojećim Danima Hrvatskog pršuta. Nakon Krčkog, zaštitu na EU razini očekuje i Istarski, Dalmatinski i Drniški pršut

  • 374
  • 64
  • 0

Sjajne vijesti stigle su iz Bruxellesa uoči prvih Dana Hrvatskog pršuta. U Službenom listu Europske unije od 14. travnja objavljena je uredba Komisije o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Na popisu se našao i Krčki pršut. Time je Republika Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, odnosno prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Najveće zasluge za to pripadaju sjajnom timu stručnjaka i entuzijasta iz tvrtke Mesnica - market Žužić, koji su ovu inicijativu pokrenuli još 2010. godine.

Mesnica - market Žužić član je Klastera Hrvatskog pršuta - udruge proizvođača koja promiče unaprijeđenje i standardizaciju proizvodnje, promociju i zaštita robnih marki domaćeg pršuta. U Hrvatskoj su, na nacionalnoj razini, uz Krčki pršut, zaštićeni i Istarski, Dalmatinski i Drniški. Za svaki je brand izrađena detaljna specifikacija, provedena standardizacija proizvodnje i uvedeni žigovi kao jamstvo kvalitete. Za sve su brendove podneseni zahtjevi za upisom u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla na EU razini, te se uskoro očekuju rezultati.

Vrijednost zaštićenih proizvoda u EU jedna je od tema o kojima će biti govora u stručnom dijelu Dana Hrvatskog pršuta koji će se održati u Hotelu Le Merridien Lav Split/Podstrana, u petak i subotu, 17. i 18. travnja.

Na okruglom stolu sudjelovat će i Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. "Ovo je velika stvar. Nakon istarskog pršuta, ovo je još jedan uspješan primjer zaštite autohtonih hrvatskih proizvoda, čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, a geografsko porijeklo neupitno", napisao je na svom Facebook profilu Picula neposredno nakon što je objavljena vijest.

Ovim putem Vas pozivamo na otvorenje prvih Dana Hrvatskog pršuta - natjecanja, prezentacije i stručnog skupa posvećenog razvoju gospodarskih potencijala i promociji ovog autohtonog domaćeg branda. Odmah po otvorenju pristupit će se objavi rezultata natjecanja, jedinstvenog u Hrvatskoj po tome što u njemu sudjeluju isključivo certificirani proizvođači, nositelji žigova standarda kvalitete, te ponosni vlasnici oznaka originalnog Istarskog, Dalmatinskog, Drniškog i Krčkog pršuta.

Nakon proglašenja rezultata, svi prisutni moći će i sami probati sve nagrađene pršute, te osobno okusiti sličnosti i razlike između vrhunskih pršuta različitih hrvatskih regija.

Nakon svečanog otvorenja i degustacije započet će radni dio skupa u dvije dvorane. U prezentacijskoj dvorani svoje će proizvode izložiti 25 proizvođača što je izvrsna prilika trgovcima i ugostiteljima da upotpune svoju ponudu pred nadolazeću turističku sezonu. Istovremeno, u susjednoj dvorani održavat će se radionice, predavanja i okrugli stolovi vezani za ključne teme hrvatske pršutarske proizvodnje - standardizacija kvalitete, certifikacija, zaštita robnih marki, promocija, povezivanje s proizvođačima sirovina, i opreme, mogućnosti izvoza i financiranja pršutarske proizvodnje.

Hrvatski se pršutari već godinama ozbiljno pripremaju za nastup na EU tržištu

S velikim oduševljenjim primili smo vijest da je Krčki pršut prvi hrvatski prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Zahvaljujući obitelji Žužić, predstojeće Dane Hrvatskog pršuta pršutari dočekuju u slavljeničkom tonu te se nadaju da će im se uskoro na popisu pridružiti i ostali hrvatski pršutarski brandovi.

"Oduševljeni smo, ali moram priznati da nismo iznenađeni što je upravo pršut prvi hrvatski proizvod zaštićen na EU razini. Proizvođači pršuta na području cijele Hrvatske već se godinama ozbiljno pripremaju za nastup na EU tržištu. U Hrvatskoj su, na nacionalnoj razini, uz Krčki pršut, zaštićeni i Istarski, Dalmatinski i Drniški. Za svaki je brand izrađena detaljna specifikacija, provedena standardizacija proizvodnje i uvedeni žigovi kao jamstvo kvalitete. Za sve su brandove podneseni zahtjevi za upisom u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog projekla na EU razini, te se uskoro očekuju rezultati."

Priznanje obitelji Žužić ujedno je i pokazatelj na koji način treba pristupati proizvodnji hrane. U tom pogledu, predstojeći Dani Hrvatskog pršuta veliki su iskorak u organizaciji manifestacija posvećenih promociji pršuta. Uz klasični prezentacijsko - degustacijski dio, naglasak je na stručnom dijelu - radionicama, predavanjima i okruglim stolovima na kojima će se govoriti o ključnim izazovima u proizvodnji; proizvodnji sirovine na domaćem tržištu, standardizaciji, zaštiti robnih marki, promociji i financiranju proizvodnje, te povezivanju s ugositeljima i trgovcima kao kanalima prodaje.

"Trenutno se u hrvatskoj proizvodi 250-300 tisuća pršuta godišnje. Naš je cilj u narednom desetljeću proizvodnju podići do milijun komada, uz što veći udio proizvodnje na sirovini iz hrvatskog uzgoja."


Tagovi

Dani pršuta Klaster hrvatskog pršuta Standardizacija proizvodnje Mesnica Žužić Krčki pršut Izvornost Tonino Picula Zaštita proizvoda EU tržište Istarski pršut Prezentacija Degustacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]