Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječki sajam
  • 05.10.2018. 14:55

Mednim doručkom otvoren 21. Osječki jesenski sajam!

Osijeku ovakve velike priredbe definitivno trebaju kako bismo imali priliku poslati određene poruke i prema Vladi RH, a premijer Andrej Plenković zainteresiran je da ovaj dio Hrvatske ponovno bude ono što je nekada bio. To promiče i župan Ivan Anušić kojeg itekako zanima kako će ova županija izgledati za nekoliko godina, rekao je dožupan Ivanović.

Foto: Melita Berečić
  • 958
  • 63
  • 0

Ako je suditi prema otvorenju, 21. Osječki jesenski sajam bit će sladak i zasitan. Naime, ta je popularna manifestacija započela Mednim doručkom s hrvatskih pčelinjaka, ujedno promovirajući domaći med zaštićen znakom Hrvatske poljoprivredne agencije. Kao dio sajamskih aktivnosti u planu je i 23. Nacionalno ocjenjivanje meda jer ovogodišnji sajam podržava poljoprivredu i prehranu s naglaskom na pčelarstvo i autohtone proizvode našeg podneblja te graditeljstvo i stanovanje, kako je rečeno tijekom svečanog otvorenja. 

Potpora Vlade i Županije

Sajam pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, otvorio je dožupan OBŽ-a Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade. Rekao je kako sajam okuplja izlagače koji imaju što ponuditi hrvatskom tržištu te da je zadaća politike olakšati im poslovanje.

"Osijeku ovakve velike priredbe definitivno trebaju kako bismo imali priliku poslati određene poruke i prema Vladi RH, a premijer Andrej Plenković zainteresiran je da ovaj dio Hrvatske ponovno bude ono što je nekada bio. To promiče i župan Ivan Anušić kojeg itekako zanima kako će ova županija izgledati za nekoliko godina. Prije nekoliko dana potpisan je ugovor između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije o izgradnji novog gospodarskog centra, koji će biti novi sajamski prostor, što će biti zamah malom i srednjem poduzetništvu“, rekao je, između ostalog, dožupan Ivanović. Okupljene su pozdravili i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš te ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije dr.sc. Zdravko Barać. Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović rekao je da u budućnosti planiraju od sajma napraviti pravi servis građana, obrta i udruga te postati dio svakodnevice sugrađana.

Najavio je da će se na ovogodišnjem sajmu moći vidjeti i 5. Izložba ženskog poduzetništva, 2. Izložba braniteljskog poduzetništva te da će se održati Hrvatsko-mađarski poslovni susret pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Mađarske u RH.

Slatko i ljuto 

Posjetili smo neke od štandova. Davor Tivanovac iz tvrtke Enerhon izložio je Rozimel, znanstvenu inovaciju koja je prerasla u ljekoviti proizvod, ovjenčan medaljama na brojnim izložbama. 

Ljubitelji ljutog imaju razloga za doći

"Riječ je o livadnom medu u koji dodajemo 21 vrstu ljekovitog bilja u raznim oblicima – brašno, ulje, eterično ulje, itd. Još se dodaju matična mliječ, propolis, Q10 i koloidno srebro. To je stvarno opsežan proizvod, no sastojci nisu nabacani da bi ih bilo što više, nego su pomno osmišljeni kako bi radili u sinergiji. Autor Rozimela je Jovica Hardi, profesor na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. Rozimel se primjenjuje kod probavnih tegoba, ali se pokazalo da ima širok spektar djelovanja – od želučanih bolova, gastritisa, čireva i kontinuiranog zatvora do reguliranja šećera u krvi. Neki su korisnici svoje uobičajene tablete i inzulin potpuno zamijenili ovim proizvodom“, rekao je Tivanovac i naglasio da se Rozimel inače može kupiti ''na kućnom pragu'' ili naručiti poštom. 

Nakon slatkog, naišli smo na ljuti štand Zvonka Ištvana iz istoimenog vinkovačkog OPG-a. Iznad velikog natpisa ''Ljutoteka'' nalaze se staklenke ukiseljenih ljutih papričica, ajvar i ono što najviše privlači pozornost posjetitelja – čili umaci, od slatko ljutih do jako ljutih. Ti su okusi, prema riječima ovog proizvođača, omiljeni u Slavoniji pa ne treba sumnjati da će i ovdje prodaja biti dobra. 

Tradicionalni prehrambeni proizvodi i modni noviteti

A Slavonci vole i tradicionalne suhomesnate proizvode, a to mogu pronaći na prodajnom mjestu Damira Vukelića iz Braniteljske zadruge Šokac. "Prvi put izlažem na Osječkom jesenskom sajmu, htio sam vidjeti kako to izgleda. Nudim suhomesnate proizvode od crne slavonske svinje, proizvedene po staroj recepturi, na tradicionalan način, kao što se radilo prije stotinjak godina. Nema nikakvih aditiva, sve je prirodni proces. Donio sam kulen, kulenovu seku, slaninu i šunku. Naravno tu su i staklenke ajvara, bez ajvara ne idem nigdje“, rekao je Vukelić uz osmijeh.

A s osmijehom nas je dočekao i Ivan Gašić iz Beketinaca, vlasnik mini sirane, ujedno vlasnik mnogih medalja ponosno izloženih na prodajnoj klupi te najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik. "Roditelji su se bavili proizvodnjom mlijeka i napravili farmu muznih krava. Kad sam preuzeo farmu vidio sam da od toga nema budućnosti. Bilo je – ili otići van ili otvoriti nešto novo. Zato sam se odlučio za mini siranu. U ponudi su svježi kravlji sirevi, sirevi sa zrenjem od mjesec dana i kuhani polutvrdi sirevi sa začinima te dimljeni“, rekao je Gašić i dodao da se sirevi mogu kupiti i izravno u sirani, zatim svake subote na osječkoj glavnoj tržnici ili naručiti. Napomenuo je da su tajne dobrog sira kvalitetno mlijeko i znanje te mali tajni trikovi.

Ivan Gašić, najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik

Osim ovih nepcu ugodnih proizvoda, tu su i oni koji zapinju za oko, poput neobičnih torbi obrta Manuella Allure. Ženske torbe i ruksaci od jeansa, eko kože i kože, oslikani zračnim kistom, zabavnih i neobičnih motiva privlače pozornost posjetiteljica sajma. Torbe oslikava Manuela Barić Vukelić motivima životinja, cvijeća, a rado će oslikati torbu motivima prema željama kupca.

No kao i uvijek do sada, najbolje je osobno doći, osjetiti atmosferu i vidjeti bogatu ponudu izlagača. Na sajmu će se predstaviti 200 domaćih i inozemnih izlagača, a trajat će do nedjelje, 7. listopada. Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a ulazak i parkiranje su besplatni.


Fotoprilog


Tagovi

Osječki jesenski sajam Sajam Osijek


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo