Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam Luka i igara
  • 22.09.2021. 12:00
  • Zadarska, Zadar

Luka i igara: S jednim prisnacem nahranili 50 usta

U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme prisnaca, a koje donosimo i mi.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 398
  • 166
  • 0

Na osmom po redu sajmu “Luka i igara” održanom na Vidikovcu Kamenjak iznad Vranskog jezera bilo je svega.

Lokalni poljoprivrednici izložili su bogatu paletu svojih autohtonih proizvoda. Ića i pića. Uz rešte banjevačkog luka, bilo je svježeg voća i povrća, mahunarki, suhih smokava, delicija od smokava (smokvenjaci, valjušci), džemova, meda, nezaobilaznog maslinovog ulja, orašastih plodova, ovčjeg i kozjeg sira, vina, svježih i suhih ljutih papričica, prirodnih sokova te proizvoda iz kućnih radinosti i obrta, kao što su eterična ulja, macerati, melemi, mirisni ukrasi, sapuni, kreme, nakit i mnogi drugi proizvodi.

Miješanje tijesta, nadjev, kore i pečenje

Nije falilo ni tičjeg mlika, a najveću pozornost privukao je specijalitet Bukovice i Ravnih kotara – Prisnac koji je pripremala ekipa Zavičajnog kluba Janko Mitrović iz Zelengrada. U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme – od miješenja tijesta, pripreme nadjeva i punjenja kora do pečenja ispod peke, kako bi se i sami mogli okušati u pripremi te tako doprinijeti očuvanju običaja ravnokotarskog i bukovičkog kraja.

"Neka ljudi uče", rekao je Ivica Mitrović, uz Milorada Miću Katušu glavni meštar od Prisnaca. Podsjetimo, Ivica, inače po zanimanju pravosudni policajac, prije nekoliko godina je i u Portugalu izveo “neviđeni show” kada je nadomak Lisabona naložio vatru i ovu deliciju ispekao pred znatiželjnim Portugalcima pod pekom, o čemu je ekskluzivnu priču prvi objavio Agroklub.

Najizvornije staro jelo Bukovice i Ravnih kotara

Otkad je korona zaustavila Prisnac fest u Zelengradu, ljudi su ga sve više željni. "Vidite koliko ih se skupilo", komentirao je Ivica dok je red ispred podužeg stola s upravo zgotovljenim jelom održavao njegov šurjak Dragi Mitrović. Pojašnjavao je i zašto je ono najizvornije staro jelo Bukovice i Ravnih kotara. Posebno je područje Bukovice idealno za uzgoj ovaca, koza i goveda. Ljudi se tamo oduvijek bave stočarstvom pa je logično da su tu i kvalitetna jela od mesa i mlijeka, pojašnjavao je Dragi. Otkrio je i kako je nastao "Prisnac fest“. Kada je u travnju 2010. godine u posjet njihovom kraju, točnije Gračacu i Zelengradu, došla veleposlanica Australije Beverly Mercer postavilo se pitanje čime je počastiti. 

Autohtona delicija - prisnac 

“Sve nam se činilo nedovoljno "fino“. Onda je netko iz Kluba "presjekao“ rekavši da se prisnac u Zelengradu pravi stoljećima, da su svi sastojci domaći, ukusni, i da će biti najbolje da joj to ponudimo. Dogodilo se da je veleposlanica Mercer bila toliko oduševljena okusom da je potanko ispitivala od čega se pravi. "Već iduće godine mi smo napravili manifestaciju "Prisnac fest“, pojasnio je Ivica Mitrović.

Riceta i demonstriranje pripreme

Dok je red na Vidikovcu postajao sve veći i veći, glavni “meštri” Ivica i Milorad Mićo Katuša, otkrivali su “ricetu” i demonstrirali pripremu ovog najstarijijeg kolača: Kora se izradi od glatkog brašna (35 dag) uz malo soli i tople vode. Tijesto izvaljati i prekriti okrugli lim pobrašnjen kukuruznim brašnom (da se lakše odvaja). Smjesa: 7 cijelih jaja, 300 g skorupa, 1 svježi polutvrdi/kuhani ovčji ili  kravlji sir. Može se koristiti i sirutka umjesto vode, te sir u kombinaciji sa skorupom, a omjer ovisi o vlastitoj procjeni, odnosno iskustvu. Idemo dalje.

Priprema: Jaja lagano izraditi (ne mikserom), dodati skorup, malo soli i sve dobro izmiješati. Umiješati svježi kuhani ili polutvrdi sir izlomljen na komadiće. Smjesu isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva razmućena žumanjka. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustiti da se malo ohladi i izrezan poslužiti za desert. 

Mićo dijelio prisnac kao Isus kruh

Dok su ovo slušali zazubice okupljenima su rasle, svi su željeli probati, ali od jednog prisnaca nije moglo biti zalogaja za sva nestrpljiva nepca. Na mukama se našao Mićo Katuša, kad je počeo rezati i dijeliti kriške. Ali, ovaj iskusni, sada umirovljeni pekar nekadašnje zadarske Tvornice kruha “Danilo Štampalija”, pokazao je iznimnu vještinu, ne samo u spravljanju nego i dijeljenju kolača.

Otkad je korona zaustavila Prisnac fest u Zelengradu, ljudi su ga sve više željni

“Kao Isus. Od jednog prisnaca nahranio je 50 ljudi”, duhovito je prokomentirao netko iz okupljenog mnoštva podsjećajući kako je Isus s pet ječmenih kruhova nahranio 5.000 gladnih usta. Ljudi, žena i djece. To je Evanđelje, a ovo je priča o jednom autohtonom jelu na sajmu “Luka i igara”. Poučna i zato sjetimo se češće naših autohtonih delicija. Ne samo na Festu i na sajmu “Luka i igara”.


Fotoprilog


Tagovi

Luka i igara Prisnac Vidikovac Kamenjak


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]