Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen
  • 14.06.2010.

Lipanj u Požegi u znaku kulena

Ovogodišnja jubilarna 30. kulenijada okupila je 73 proizvođača kulena iz pet slavonskih županija te slavonskoga dijela Sisačko-moslavačke županije

  • 1.095
  • 53
  • 0

Najstarija gastroturistička manifestacija Slavonije Požeška kulenijada pod pokroviteljstvom Grada i u organizaciji Turističke zajednice Grada u petak je započela ocjenjivanjem donesenih kulena, a u subotu u središtu Požege nastavljena degustacijom ovogodišnjeg kulena nastupom kulturno-umjetničkih društava i druženjem Požežana i njihovih gostiju. Ovogodišnja jubilarna 30. kulenijada okupila je 73 proizvođača kulena iz pet slavonskih županija te slavonskoga dijela Sisačko-moslavačke županije.

Nakon ocjenjivanja donesenih uzoraka na konferenciji za novinare održanoj u petak poslije podne u prostorijama Mesne industrije Papuk dr. Marko Krznarić, predsjednik Stručnog povjerenstva kazao je: »Pregledanim i ocijenjenim uzorcima više smo nego zadovoljni. Riječ je o vrhunskom slavonskom kulinarskom proizvodu, čija kvaliteta je iz godine u godinu sve bolja. Ovogodišnji kuleni koje sam zajedno s kolegama pregledao, kušao i ocijenio, izuzetne su kvalitete a posebno me raduje činjenica da je došlo do smjene generacija. Sada nam se javljaju sve mlađi kulenari koji su naslijedili i svladali vještinu spravljanja kralja kulinarstva Slavonije od svojih djedova i očeva te stoga kulen ima svoju budućnost. Za istaći je da su svi na trihinelu u Veterinarskom institutu u Vinkovcima pregledani uzorci negativni«.
»Kulen ima svoje tržište i za plasman te delicije nema poteškoća«, kazao je na kraju iznošenja ocjena svojih i ocjena kolega dr. Krznarić.
Da kulen ima tržište potvrdio je i Andrej Benčić, direktor Mesne industrije Papuk i ove godine domaćin ocjenjivanja ističući da u mesnoj industriji proizvodnji domaćeg slavonskog kulena pridaju veliku pozornost te da su za tržište ove godine pripremili 20 tona ove delicije.

S činjenicom da su na ocjenu kulene donijeli mlađi kulenari veseli se i predsjednik Turističke zajednice Požega Bruno Horvat koji je, između ostalog, i zbog te novine kazao: »Mladi su uspješno ovladali spravljanjem kulena i zato sam siguran da i zbog toga kulenijada ima svoju budućnost te da će naš grad zahvaljujući i tom podatku ostati slavonska gastromeka«.

Kulene su u subotu do podne u središtu Požege uz zvuke tamburice, slavonsku pjesmu te izuzetna požeška vina kušali i u njima uživali i mnogobrojni građani ali i turisti koji su se zatekli u »slavonskoj Ateni«. Inače, cijeli ovaj mjesec u Požegi i Požeštini bit će u znaku kulena a završna manifestacija održat će se 2. srpnja. Tom prigodom bit će proglašeni ovogodišnji šampion među kulenarima, podijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje a vlasnik šampionske titule dobit će i novčanu nagradu od 2000 kuna. Na kraju konferencije Horvat je najavio početak priprema za iduću, 31. Požešku kulenijadu.

Autor: Zdravko Sever


Tagovi

Kulen Ocjenjivanje