Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival graševine
  • 26.05.2019. 12:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Kutjevu d.d. pripala šampionska titula za predikatnu graševinu

Ocijeniti 128 uzoraka graševine bio je zadatak stručnjaka okupljenih na ocjenjivanju vina u prostorima Kutjeva d.d. ususret Festivalu graševine koji se održava 31. svibnja i 1. lipnja u Kutjevu.  

Foto: Youtube/screenshot
  • 253
  • 31
  • 0

Ocijeniti 128 uzoraka graševine bio je zadatak stručnjaka okupljenih na ocjenjivanju vina u prostorima Kutjeva d.d. ususret Festivalu graševine koji se održava 31. svibnja i 1. lipnja u Kutjevu.   

Prema riječima predsjednika ocjenjivačke komisije, to nije bio lak zadatak jer ove godine na ocjenjivanje pristigla su vrlo kvalitetna vina.            

"Možemo reći da se radi o jednoj dobroj godini i da je graševina opravdala povjerenje ukazano od brojnih proizvođača. Graševina je sorta koja se odlikuje svojom svježinom, koja ima svoje sortne karakteristike, prepoznatljive u mnogim godinama, a 2018. je jedna od njih. Ove smo godine kušali, svježe lijepe graševine i dobili smo popriličan broj zlatnih medalja i mislim da su zaslužene. Ovaj drugi dio bio je vrlo blizu zlata, znači ima dosta i visokih srebra", rekao je prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik ocjenjivačke komisije. 

"Ovo je jedna jako dobra, mogli bi čak i reći izvrsna godina, što se vidi po ovim uzorcima. Jako malo ima uzoraka koji nisu harmonični i usklađeni. Proizvođači su se dobro prilagodili i odlučili, pogotovo s rokom berbe, uskladiti slador i kiselinu. Vina su dobra i harmonična", ističe Goran Josipović, proizvođač pjenušaca iz Požege.

Božo Metković osvojio titulu za mladu graševinu

Šampionska titula za mladu graševinu, pripala je Boži Metkoviću iz Konavla, Iločki podrumi pobijedili su u kategoriji zrelih graševina, a Kutjevu d.d. pripala je šampionska titula za slatko vino graševinu - ledena berba iz 2015. godine.       

Odličan je to uspjeh za Kutjevo d.d., jer ova tvrtka i prošle je godine pobijedila u sve tri kategorije. 

"Uvijek su želje, nas kao tvrtka i mene kao glavnog enologa, da ponovimo taj uspjeh. Najviše graševine je zaštićeno iz kutjevačkog vinogorja, koje je prijestolnica ove sorte, ali proizvođači iz drugih krajeva se mogu mjeriti s proizvođačima odavde, jer svake godine to je "drugačija utakmica".  Svaka godina je drugačija te nosi i drugačiju kvalitetu i uvjete. Svi se borimo da dobijemo tu utakmicu, a  mi u zadnje vrijeme to uspijevamo", rekao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Ove godine u Kutjevu su se ocjenjivali i pjenušci

"U svakom slučaju se vidi napredak pjenušavih vina. Prije svega zato što su pjenušci od graševine postali sve traženiji. Baš smo zato na ovom ocjenjivanju uvrstili i pjenušava vina. Ima ih sve više na tržištu, sve više proizvođača se odlučuje na proizvodnju pjenušaca, a samim time kada oni krenu u jedan postupak proizvodnje iskustvo će učiniti svoje. Već se sada to dobro vidi na kvaliteti pjenušaca", rekao je Goran Josipović. 

"Sve više proizvođača "bacilo se" na tu proizvodnju jer tržište traži takvu kategoriju vina i ona je u porastu svake godine, a iz godine u godinu je i kvaliteta pjenušaca sve bolje", rekao je Ivan Marinclin. 

"Imali smo šest pjenušaca za ocjenjivanje i to pokazuje zaista polivalentnost graševine kao sorte i zaista jako veliku širinu. Iz toga razloga jako je zahvalna za proizvodnju, jer od nje možete dobiti odlične pjenušce vina iz redovite berbe, ali i najbolje predikate", zaključuje Edi Maletić. 

Najbolje ocijenjeni pjenušac proizveo je Ivica Perak iz Kutjeva.

Mlade nade vinarstva

Na ocjenjivanju su prisustvovali i budući mladi vinogradari i enolozi. 

"Ovdje smo pod mentorstvom profesorice Andreje Drkulec, poslani smo ovdje na rastakanje vina i na pripomoć. Vjerojatno ću biti somelijer jednog dana jer uživam to raditi", rekao je Petar Čolić, učenik Obrtničke škole Požega.   

Prema glavnim kriterijima uobičajene međunarodne metode ocjenjivanja maksimalno je moguće dobiti sto bodova. Šest uzoraka dobilo je veliko zlato, 51 uzorak zlato, a bilo je 60 srebrnih i 6 brončanih medalja. 


Tagovi

Festival graševine Najbolja graševina Kutjevo d.d. Pjenušac


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]