Šampion OPG Barić iz Narda i vicešampion OPG Skeledžija na najboljem su putu da sa svojim proizvodima izađu i na tržište EU
Bitka za borbu kulena na europskom tržištu dobiva se svakako i na kulenijadama. Ona Hrvatske gospodarske komore Osijek zasigurno je mnogima dobro došla jer dobiti na neki način znak kvalitete u komori mnogo znači. Iako je put za zaštitom domaćeg kulena još dug, a i neizvjesna je njegova sudbina nakon našeg ulaska u EU ovakve manifestacije sigurno su poticaj mnogim proizvođačima da ustraju u usavršavanju svoje proizvodnje. Ovogodišnji šampion OPG Barić iz Narda i vicešampion OPG Skeledžija iz Donjeg Miholjca zasigurno su putokaz mnogima da ustraju u kvaliteti. Na ovom XIII. ocjenjivanju kakvoće slavonske kulena također je komisijom predsjedao profesor emeritus, prof.dr.sc. Antun Petričević. U ocjenjivačkom sudu još su bili profesori Šubarić, Primorac, Kovačević, Mastanjević i dr.med.vet. Krunoslav Mužević čija je veterinarska stanica u Valpovu i obavila trihineloskopske preglede dok je laboratorijsku analizu izvršio Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku. Ocjenjeno je 46 kulenova. Pet je bilo zlatnih, 11 srebrnih i 22 su uzorka ocjenjena broncom.
Zaštita oznake zemljopisnog podrijetla kao intelektualnog vlasništva ostvaruje se provođenjem odgovarajućeg postupka registracije oznake koju provodi za to nadležno tijelo. Osim definiranja zemljopisnog područja na koje se odnosi, pri zahtjevu za registraciju potrebno je i detaljno specificirati osobitu kvalitetu i svojstva koja proizlaze iz naznačenog podrijetla, rečeno je na raspravi u osječkoj komori. Zaštita zemljopisnih oznaka podrijetla i oznaka izvornosti u Hrvatskoj propisana je Zakonom o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, te Zakonom o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. I kako je zaključeno, svi proizvođači očekuju da taj proizvod bude zaštićen i da izađe na novo tržište.
Autor: Damir Rukovanjski, dipl.ing.agr.
Tagovi
Autor