Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjenjivanje kulena
  • 22.06.2013.

Kulen traži svoje mjesto

Šampion OPG Barić iz Narda i vicešampion OPG Skeledžija na najboljem su putu da sa svojim proizvodima izađu i na tržište EU

  • 283
  • 27
  • 0

Bitka za borbu kulena na europskom tržištu dobiva se svakako i na kulenijadama. Ona Hrvatske gospodarske komore Osijek zasigurno je mnogima dobro došla jer dobiti na neki način znak kvalitete u komori mnogo znači. Iako je put za zaštitom domaćeg kulena još dug, a i neizvjesna je njegova sudbina nakon našeg ulaska u EU ovakve manifestacije sigurno su poticaj mnogim proizvođačima da ustraju u usavršavanju svoje proizvodnje. Ovogodišnji šampion OPG Barić iz Narda i vicešampion OPG Skeledžija iz Donjeg Miholjca zasigurno su putokaz mnogima da ustraju u kvaliteti. Na ovom XIII. ocjenjivanju kakvoće slavonske kulena također je komisijom predsjedao profesor emeritus, prof.dr.sc. Antun Petričević. U ocjenjivačkom sudu još su bili profesori Šubarić, Primorac, Kovačević, Mastanjević i dr.med.vet. Krunoslav Mužević čija je veterinarska stanica u Valpovu i obavila trihineloskopske preglede dok je laboratorijsku analizu izvršio Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku. Ocjenjeno je 46 kulenova. Pet je bilo zlatnih, 11 srebrnih i 22 su uzorka ocjenjena broncom.

Zaštita oznake zemljopisnog podrijetla kao intelektualnog vlasništva ostvaruje se provođenjem odgovarajućeg postupka registracije oznake koju provodi za to nadležno tijelo. Osim definiranja zemljopisnog područja na koje se odnosi, pri zahtjevu za registraciju potrebno je i detaljno specificirati osobitu kvalitetu i svojstva koja proizlaze iz naznačenog podrijetla, rečeno je na raspravi u osječkoj komori. Zaštita zemljopisnih oznaka podrijetla i oznaka izvornosti u Hrvatskoj propisana je Zakonom o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga, te Zakonom o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. I kako je zaključeno, svi proizvođači očekuju da taj proizvod bude zaštićen i da izađe na novo tržište.

Autor: Damir Rukovanjski, dipl.ing.agr.


Tagovi

Kulen HGK Kulenijada Ocjena Barić Skeledžija Petričević


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]