Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje meda
  • 15.10.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kuća meda Županja ukupni pobjednik 26. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda

Od 97 pristiglih uzoraka meda čak 34 nagrađeno je Zlatnom žlicom, srebrom se okitilo 54 pčelara, a njih 9 broncom.

Foto: Facebook/ Kuća meda Županja
  • 350
  • 27
  • 0

U Županijskoj komori Osijek proglašeni su pobjednici i dodijeljena priznanja na 26. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda, 20. ocjenjivanju pakovina meda i pića te 17. ocjenjivanju kvalitete pića od meda. 

Od 97 pristiglih uzoraka čak 34 nagrađeno je Zlatnom žlicom, srebrom se okitilo 54 pčelara, a njih 9 broncom. Nešto je to manje uzoraka u odnosu na prošlu godinu, a razlog je svima poznat - manji prinosi. 

"Bilo je nešto manje sortnih vrsta poput bagrema, lipe i kestena, a puno više polifornih kao što je cvjetni i medljika. Međutim, kvaliteta je neupitna jer su rezultati doista dobri", kazao je viši suradnik na Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK ŽK Osijek, Igor Mikulić.

Ukupno 97 uzoraka

Ukupnim pobjednikom proglašena je Kuća meda Županja Danijela Čajka, točnije njegov med medljikovac. 

"Drago mi je da sam pobjednik ove godine, koja je pčelarski, ne mogu reći bila skroz teška, loše je krenulo, ali je na kraju ispalo dobro", rekao je za Osječku televiziju Danijel čija je obitelj u ovom sektoru dugih 70 godina, a on je prije desetak posao preuzeo od svoga djeda. 

Na 20. ocjenjivanju pakovina pokazalo se da se cijeni tradicija, no i da mladi maju svoju šansu primjenom suvremenih ideja. Tako je za najboljeg u ovoj kategoriji proglašeno Pčelarstvo Turić iz Dalmacije koje je u ovom sektoru tek četiri godine. 

"Puno nam znači jer je to prvo što kupac vidi. Nakon toga dolazi kvaliteta, ali pakiranje je prvi poticaj da netko uopće posegne za proizvodom", istaknuo je Mili Turić. 

Trenutno imaju 75 košnica, a za ovaj sektor odlučili su se jer su dobili dvije košnice na poklon. "Nismo znali što ćemo s njima, počeli smo proučavati literaturu, a pošto se bavimo uredskim poslom, priroda nam je došla kao odušak", kaže.

Njihov med, pojasnio je, razlikuje se od slavonskog po specifičnom bilju -  kadulji, vrijesu, majčinoj dušici koje se nalazi u dalmatinskom kršu, a koje je ljekovito što mu daje posebnost. 

Šampion bagremovog meda je Mikica Os d.o.o. iz Osijeka, a kaduljinog meda OPG Matahlija iz Lopara.

"Na otocima je jako teško pčelariti, pogotovo seliti pčele. Prvo idu u kamion pa brod, a sve se većinom radi ručno, na leđima se nose košnice", otkrio je Dušan Matahlija specifičnosti bavljena ovom djelatnosti na otocima. 

Časopis Hrvatska pčela proslavio 140 godina

Svečanost je bila prigoda i da se prisjetimo na vrijednu obljetnicu časopisa Hrvatska pčela koji slavi 140. rođendan.

"Pčela je pokrenuta 1871. godine u našoj Udruzi koja je bila pokrovitelj i izdala je prve brojeve. To je najstariji list na prosrtoru istočne Europe, stručni koji se tiče pčelara i njihove problematike", istaknuo je Slavko Stojanović, predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Više o ocjenjivanju možete pogledati u videu:


Tagovi

26. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda 20. ocjenjivanje pakovina meda i pića 17. ocjenjivanje kvalitete pića od meda Kuća meda Županja Pčelarstvo Turić Mikica Os OPG Matahlija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]