Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva i vršidba u prošlosti
  • 26.06.2014. 12:00

Kruh naš svagdašnji - Županja 2014.

Žetveni sajam u Županji i ove će godine posjetiteljima ponuditi najbolje od prošlosti Slavonije, od žetvenih običaja do gastronomije, plesa i pjesme

Foto: Turistička zajednica grada Županje
  • 257
  • 15
  • 0

Kako se živjelo u doba naših baka, kada se zemlja umjesto traktorima obrađivala konjima, kada se kruh pekao u krušnoj peći u dvorištu, kada zaprežna kola nisu bila muzejska vrijednost već najnormalnije prijevozno sredstvo, kada se žito kosilo ručno i kada bi se za takve "akcije" okupili brojni mještani, rođaci i prijatelji.

Da ne bi zaboravili dobre stare običaje Slavonije, već 12. godinu zaredom Turistička zajednica grada Županje organizira manifestaciju Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti. Ove godine održat će se 05. srpnja na poznatoj lokaciji, na Ilijinom i Rezinom stanu u Županji.

Predviđen je cjelodnevni prikaz žetve i vršidbe starim strojevima (dreš, levator, traktor), koji će se odviijati na pojedinim dijelovima polja. Pojetiteljima će se na Žetvenom sajmu ponuditi razni domaći i autentični proizvodi Slavonije poput, šarane tikvice, zlatoveza, šlingeraja, oslikanih boca, raznih suvenira, tradicijske narodne nošnje i sl. Osim toga, ovo je izvrsna prilika da se zainteresiranim posjetiteljima prezentiraju stari zanati, ali i da se kroz pjesmu, dobru slavonsku tamburicu te nezaobilazno žetveno kolo, oživi duh prošlosti, da se stari prisjete, a mladi nauče kako se nekada dolazilo do kruha našeg svagdašnjeg.

Na prošlogodišnjoj žetvenoj svečanosti posjetitelji su imali prilike i sami sudjelovati u žetvenim poslovima, degustirati bogatu slavonsku gastro ponudu te zaigrati stare igre, a najboljim proizvođačima-kooperantima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje.

Foto: Turistička zajednica grada Županje


Tagovi

Slavonija Županja Žetveni sajam Kruh naš svagdašnji Žetva Vršidba Stari zanati

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]