Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Interagro Bijeljina
  • 25.09.2017. 15:00

Kreće li se nešto u sjeverno bosanskoj poljoprivredi?

Sajam na području Semberije. Blizina i Srbije i Hrvatske. Isto tako isprepliču se hrvatski, srpski i bošnjački entiteti. Strane tvrtke sve prisutnije i nude suvremenu mehanizaciju. No, za sada se prodaje vrlo malo. Ali želja za modernizacijom poljoprivrede u sjevernoj Bosni postoji.

  • 366
  • 44
  • 0

Što je uopće bosanska poljoprivreda? Što rade, kako se snalaze? Kakva im je mehanizacija? Živi li uopće selo u Bosni? Teško za reći. Ovoga puta sajam u Bijeljini bila je prilika da vidimo što rade i čime se bave seljaci sjevernoistočne BiH. Distrikt Brčko, pa područja Orašja, Bjeljine, Tuzle je ono što možemo vidjeti na Interagro sajmu u Bjeljini. U biti pšenica, kukuruz, ovčarstvo i govedarstvo, uzgoj šljiva, aronije, pčelarstvo. To bi bilo onako ukratko.

No, na sajmu smo vidjeli trgovce suvremene ratarske mehanizacije. Ne postoji u BiH neki centralni, ili najveći sajam da bi mogli generalno donijeti neki zaključak.Gotovo u svakoj županiji ima po neki ovako mali kao što je ovaj. Ali privuku pažnju. No, Bijeljina je prilika za vidjeti što ima tu bliže Slavoniji. Kakve su sličnosti, a kakve razlike.

Na sajmu se predstavilo 120 izlagača

Traktori Massey Ferguson, John Deere, Hattat, Claas, Kubota, Sonalika, Zetor i ostali ipak su najviše privlačili publiku na 16. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu Interagro 2017. u Bjeljini. Sajam je to koji je okupio 120 izlagača. Pored toga na otvorenom prostoru vidjeli smo plugove Rabe, Gaspardo, zatim prikolice Pronar i Fliegl, sijačice Rabe, kao i strojeve marke HeVa među kojima ističemo tanjurače i valjke. Svega je tamo od toga bilo. U biti sve je to izložilo desetak firmi. Međutim, tko stvarno može prodati nešto moraju u ponudi imati istočne traktore manjih konjskih sanga i strojeve manjih zahvata. Banke su imale svoje štandove, ali kredita, barem onih povoljnih i iskoristivih, nema.

Pokušaj modernizacije poljoprivrede

Jedan izlagač zapadnih traktora rekao je da su tu samo da budu i čekaju bolja vremena. A polovna mehanizacija je ono što se eventualno može prodati. Poznato je da iz tih krajeva Bosne gotovo u svakoj obitelji ima po netko na radu u Njemačkoj i od tuda dolazi dosta kvalitetna mehanizacija. Ima još jedan kuriozitet. Polovna mehanizacija se kupuje i u Hrvatskoj kod poljoprivrednika koji obnavljaju svoju mehanizaciju. Treba pojasniti da posjetitelji sajma, kao i izlagači uglavnom stižu iz toga dijela Bosne gdje se isprepliču sva tri nacionalna identiteta. Stočarstvo je ipak nešto više razvijenije nego li bi se očekivalo posebno govedarstvo u tom dijelu, ali i ovčarstvo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić na otvaranju je istaknuo kako je sajam dobra prilika da mnogi proizvođači na jednom mjestu vide dostignuća i traže načina da svojim znanjima baziranim i na tuđim iskustvima povećavaju potencijal i stvaraju veći dohodak. Dakle upravo to. Pokušaj modernizacije poljoprivredne proizvodnje stalno je prisutan.

Sajam je održan u Agrotržnom centru "Knez Ivo od Semberije" u neposrednoj blizini Srbije i Hrvatske što je bio i razlog dolaska posjetitelja iz obiju susjednih zemalja. Obzirom na male parcele velike nade se polažu na voćarstvo i povrtlarstvo, a time i za potrebom navodnjavanja.

S obzirom da je aktualan projekt navodnjavanja oko 3.030 hektara zemljišta za koji je izdvojeno 37 miliona KM dvije tvrtke su izložile i tifone, a među njima ističe se i poznata marka Idrofoglia. Osim mehanizacije tu su svakako za istaći i sjemenarske tvrtke, ali i proizvođači stočne hrane. Sajam je bio zanimljiv i u prodajnom dijelu jer su mali proizvođači predstavili svoje proizvode, ponudili na kušanje, a koji su se i mogli kupiti po promotivnim cijenama. Najviše je bilo pčelara.

Sajam u Bijeljini predstavio je, dakako, i mehanizaciju

No, pažnju nam je privukao štand sa sokovima, džemovima i čajevima Živojina Đukarića. Zatim zanimljio je bilo kušati i proizvode tvrtke "Mons produkta" iz Teslića, koje se bavi proizvodnjom kozjeg sira na slobodnoj ispaši na planini Očauš kod Teslića. Mujesira Muminović iz Brčkog na sajmu je predstavila sok, džem i čaj od aronije koju sa sinom Miralemom proizvodi na parceli od dva dunuma. Ona kaže da je prošle godine proizvela oko 1.000 litara soka od aronije, te da namjerava proširiti ovu proizvodnju.

I još jedna zanimljivost. Na otvaranju mnoštvo političara, predsjednika, ministara, zamjenika ministara. Jedni iz Republike Srpske, drugi iz Federacije, pa onda iz distrikta Brčko, pa ministri iz svake županije. Tu doista i veći poznavatelji teško mogu shvatiti važnost pojedinog političara.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bijeljina Bosna i Hercegovina Brčko Pčelar Mehanizacija Med Aronija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]