Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovarsko-srijemska županija
  • 09.09.2016. 10:30

Krajem listopada novi natječaji u poljoprivredi

Vukovarsko-srijemska županija sve je karte bacila na dva projekta vezana uz navodnjavanje i to oko 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Vinkovaca i Cerne, ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna.

  • 3.722
  • 397
  • 0

Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije predstavio je u Vinkovcima i Drenovcima programe kojima se planira unaprijediti poljoprivredna proizvodnja u toj županiji s ciljem upoznavanja poljoprivrednika s programima za poljoprivredu i ruralni prostor koje provodi županija, kao i s programima za naredno razdoblje s posebnim osvrtom na potpore u smislu boljeg organiziranja poljoprivrednih proizvođača, trženja i uspješnijeg kandidiranja na EU izvore.

Vukovarsko-srijemska županija pri tom je, kako se moglo čuti, sve "karte" bacila na dva projekta vezana uz navodnjavanje i to oko 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Vinkovaca i Cerne, ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna.

Predstavljeni programi za poljoprivredu i ruralni razvoj

"Radi se o području Blata u Cerni sa 500 hektara i o projektu Sopot kod Vinkovaca sa 702 hektara. Projekti imaju građevinsku dozvolu, pri kraju je prikupljanje dokumenata jer natječaj je otvoren do 27. listopada. Mislim da ćemo uspjeti do data sve napraviti što treba", pojasnio je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak najavio je nove natječaje u poljoprivrednom sektoru rekavši kako će se novim natječajima pristupiti sektorski kako u nepovoljan položaj ne bi došli pojedini poljoprivrdnici u sektorima "koji su na prošlim natječajima bili diskriminirani".

Borimo se s vremenom - a novci nas čekaju

Prema njegovim riječima važno će biti prikupiti dokumentaciju koja je propisana pravilnikom i u svakom od sektora zadovoljiti osnovne i prioritetne kriterije. Moguće će biti ostvariti potporu do 70% ukupne vrijednosti investicije. Podsjetio je kako Hrvatskoj na raspolaganju u sedmogodišnjem razdoblju iz EU fondova za ruralni razvoj stoji 2,3 milijarde eura odnosno 333 milijuna eura na godišnjoj razini.

"Svaki natječaj će biti obrađivan zasebno, a pojednostavit će se i procedure što će ubrzat i obradu prijava. Nažalost, sve sporo ide. Borimo se s vremenom, a novci nas čekaju", ocijenio je Majdak dodajući kako će natječaji ići krajem listopada, a moći će konkurirat sva poljoprivredna gospodarstva koja su prihvatljiva za pojedina ulaganja.

Ubrzanje postupka obrade prijava!

Govoreći o problemu poljoprivrednog zemljišta koje je prije gotovo dvije i pol godine bilo poplavljeno u dijelu županjske Posavine, Goran Tkalčec, član tima koji provodi Program revitalizacije poljoprivrednoga zemljišta na području Općina Drenovci, Gunja i Vrbanja naveo je kako se cijeli projekt nalazi na polovici povedbe.

"Jedan dio, koji se tiče kontrole plodnosti završit će ove godine, međutim mjere na temelju tih rezultata provodit će se još cijelu iduću godinu", kazao je. Podsjetio je kako tlo na sreću, nakon poplave, nije teže stradalo.

Obnova poljskih puteva i kanala

"Iskoristili smo priliku da pokažemo ljudima na cijelom ovom području, a riječ je o oko 17.000 hektara poljoprivrednom zemljištu. na koji način dobro gospodariti tlom", naveo je rekavši kako će se iz projekta dobiti oko 3,5 milijuna raznih podataka uz pomoć kojih će se obaviti mapiranje svog poljoprivrednog zemljišta.

Prema njegovim riječima, takva baza će se koristiti za razne namjene, od ustupanja dijela podataka Hrvatskim vodama za izgradnju kanalske mreže, općinama koje će raditi na obnovi poljskih puteva te samoj županiji.


Tagovi

Poljoprivreda Vukovarsko-srijemska županija Program Ruralni razvoj Razvoj Mjere Fondovi Revitaliizacija Navodnjavanje Projekt Natječaj Ministarstvo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]