Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najljepši školski vrtovi
  • 14.11.2017. 12:30

Koja odgojna ustanova ima najljepši školski vrt?

Ove nam se godine na natječaj javilo više od stotinu odgojno-obrazovnih ustanova diljem Republike Hrvatske, no nadamo se da će ih sljedeće godine biti još i više, kaže ispred organizatora Đurđica Čočić.

  • 276
  • 14
  • 0

Završen je odabir najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj. Stručno povjerenstvo donijelo je svoju odluku, a tradicionalno svečano proglašenje pobjednika u nekoliko kategorija održat će se u petak 24. studenoga u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić s početkom u 13 sati.

Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive.

Najljepša učionica na otvorenom

"Od samoga početka, već 23 godine, podržavamo taj jedinstveni projekt, a ove nam je godine poseban naglasak na povezivanju odgojno-obrazovnoga procesa s nastavom u prirodi. Stoga i dodjeljujemo nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome", ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Djeca kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo ekološku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske. "Odgovornost prema prirodi i zemlji, a kasnije i poljoprivredi uči se od najranije dobi. Škole uključene u ovaj projekt potencijalne su kolijevke budućih proizvođača hrane. Poljoprivrednici budućnosti svjesno će, s voljom i ljubavlju izabrati svoje zanimanje, a ovakvi projekti izvrsna su prilika za prva iskustva", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Ove nam se godine na natječaj javilo više od stotinu odgojno-obrazovnih ustanova diljem Republike Hrvatske, no nadamo se da će ih sljedeće godine biti još i više. Sve više ravnatelja, profesora, odgajatelja prepoznaje ljepotu rada s djecom na otvorenome i učenje na primjerima. Ove smo godine vidjeli brojne primjere neizmjernoga truda djece i odraslih, ali i uključenost lokalne zajednice, roditelja, baka i djedova, što nas posebno raduje", navodi dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić, koja je od ove godine i voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi.

Svijest o ekologiji i uštedi energije

Osim ljepote i njege okoliša te učenja u prirodi ovaj projekt razvija i svijest o ekologiji, uštedi energije i uporabi. Stoga je jedna od nagrada i Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Iznimno nam je drago što podupiremo ovakav projekt jer je važno od malih nogu razvijati svijest u djece o tome kako očuvati naš planet, i to na malim, svakodnevnim promjerima - kako ne bacati prazne baterije, kako štedjeti vodu, kako osjetiti i živjeti prirodu i biti s njom u skladu", naglašava direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Voditelji svečane dodjele nagrada bit će Karmela Vukov Colić i Davor Meštrović, a bit će tu i djeci uvijek dragi Luka Bulić.

Izvor i foto: HRT


Tagovi

Školski vrtovi Priznanja Osnovne i srednje škole HRT


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]