Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesen u Lici
  • 09.10.2018. 13:30

Jesen u Lici: buše, pramenke, ali i sva druga bogatstva ličkih i drugih hrvatskih sela

Jubilarna, 20. Jesen u Lici ugostila je izlagače iz čak 19 županija, ali i tri susjedne zemlje. Nagrađeni su najbolji proizvođači sira, meda i rakija, te najbolji uzgajivači ličke buše i pramenke.

Foto: Milan Tomašević
  • 912
  • 53
  • 0

Jesen u Lici, sada velika i velebna manifestacija, pokrenuta je prije ravno 20 godina od skupine entuzijasta kako bi se predstavili lički seljaci, poljoprivredni proizvođači iz Like. Izložba je to tradicijskih proizvoda koja je malo-pomalo postala velika izložbeno-prodajna manifestacija.  Jesen u Lici razvijala se od nekoliko domaćih ličkih izlagača u onim prvim godinama pa do dvjestotinjak izlagača koliko ih je zadnjih godina. Od manifestacije koja je trajala nekoliko sati prešla je u manifestaciju od tri dana.

Kako je rasla trebala je i veću površinu pa je došla do Trga Stjepana Radića u kojemu se, pod velikim šatorom, održava nekoliko zadnjih godina. Jesen u Lici trebala bi poslužiti domaćim, ličkim poljoprivrednicima, proizvođačima poljoprivrednih potrepština da se razviju, predstave, naravno nešto i prodaju. No kako se širila Jesen je u Gospić dovela proizvođače iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Najviše je izlagača bilo upravo iz županije domaćina, no bilo je proizvođača iz još 18 hrvatskih županija, te iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

To je dovelo do toga da se na štandovima može naći puno više proizvoda izvan Like nego iz nje. Tako i posjetitelji koji su na primjer došli iz Zagreba, Rijeke ili Zadra na Jeseni u Lici češće kupuju kobasice iz Slavonije, Dalmatinske Zagore pa čak i Slovenije nego iz Like. Doznajemo i jednu surovu stvarnost. Proizvođači žele pošto poto zaraditi pa cijene dižu "u nebo“. Primjerice, slavonska kobasica dvostruko je skuplja nego u Slavoniji. No ljudi kupuju, što će, žele osim lijepih uspomena s Jeseni u Lici ponijeti i neki proizvod. 

Pramenke

Bilo kako bilo svima koji su nagrađeni bilo kao proizvođači sira, meda i rakije, ili kao uzgajivači pramenke i buše ili kao najbolji izlagači. Čestitamo! 

Zlatno odličje za med:

Marko Knežević, Ričice, medun, Dejan Paljan, Korenica, cvjetni med, Mirko Milković, Gospić, medun, Marijan Pavičić, Gospić, medun, Jurica Starčević, Gospić, medun, Marijan Brkljačić, Gospić, cvjetni med, Marinko Vukobratović, Korenica, cvjetni med i Dragan Bukovac, Otočac, cvjetni med.

Voćne rakije - šljivovica:

Pavao Pavelić, Gospić, Veliko zlato, OPG Milan Uzelac, Udbina, Veliko zlato, OPG Perka Gučanin, Udbina, Veliko zlato i jabukovača OPG Ivan Vlainić, Perušić, Zlatna medalja.

Nagrađeni sirari:

Sirana Kolačević, Kalinovača, šampionska basa i zlatni škripavac, OPG Anić, Krasno, zlatni škripavac i Nada Mažar, Rudanovac, Korenica, zlatni kuhani sir s kiselim mlijekom.

U sklopu Jeseni u Lici održano  je i ocjenjivanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Na posebnom poligonu bila je izložba goveda buše i ovaca pramenke. Katica Fumić ima najbolju junicu, a najboljeg bika ima Bariša Dejanović. Mile Starčević ima najbolju kravu bušu, a šampionsko grlo je uzgojila Marija Dejanović Šolaja. U konkurenciji pramenke šampiona ima Zdenko Ramljak. Najbolja je kolekcija ovaca Josipa Kučana. 

Inače bila je ovo jubilarna, dvadeseta Jesen u Lici. 


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jesen u Lici Manifestacija Gospić Pramenka Buša


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]