Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena
  • 07.03.2022. 14:25

Jake seoske žene znače i razvijeno selo - najavljena konferencija i projekt ZaŽene

Konferencija Žene u pčelarstvu, apiterapiji i apiturizmu RH održat će se sutra online putem. Najavljen je i niz aktivnosti projekta pod nazivom "ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom".

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 359
  • 116
  • 1

Hrvatsko apiterapijsko društvo povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka od 11 sati, održava drugu konferenciju "Žene u pčelarstvu, apiterapiji i apiturizmu Republike Hrvatske“ online putem.

Cilj konferencije je istaknuti činjenicu da su članice društva nakon završene edukacije pokrenule svoje poslove, došlo je do samozapošljavanja i registracije djelatnosti apiterapije odnosno podizanja pčelarstva na jednu višu profesionalnu razinu.

Uključiti se možete putem ovog linka.

"Pčelarstvo je u Hrvatskoj još uvijek dominantno dopunska djelatnost; kojom se bave najčešće muškarci amateri i hobisti, osobe starije životne dobi, stoga je svakako važno naglasiti da se neke stvari pomalo ali kontinuirano mijenjaju nabolje", kažu iz Hrvatskog apiterapijskog društva.

U ovoj, drugoj po redu konferenciji, svoj će posao predstaviti Josipa Kujundžić koja je prije tri godine uz potporu HZZ-a i Grada Novske pokrenula svoju poslovnu priču. Također, saznat će se kako je protekla prva godina poslovanja obrta Apidora iz Našica. A bit će govora i o tome je li apiterapija "rezervirana" samo za pčelare ili se njome mogu pozabaviti i osobe drugih profesija kao primjerice wellness i spa centri, kozmetički saloni i saloni za njegu tijela itd.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Agronomski fakultet će u sklopu projekta "Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze"  organizirati okrugli stol na temu "Žene u vinogradarsko – vinarskoj struci". 

Možete ga pratiti i putem Zoom-a.

Ruralne Europljanke

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", pak, nositelj je projekta pod nazivom "ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom", koji je (su)financiran sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a cilj mu je međunarodna suradnja i osnaživanje žena u ruralnim područjima.

Projekt traje 12 mjeseci i za njegova trajanja aktivnosti će se odvijati u dva smjera. Kroz sastanke, radionice, razmjenu iskustava i ostale aktivnosti radit će se na jačanju kapaciteta OCD-ova te na umrežavanju i međusobnom savjetovanju kako bi se dodatno potaknula međunarodna razvojna suradnja.

Osim toga, poticat će se ruralne žene u državama jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija) u sferi obrazovanja, učenja, zapošljavanja i poduzetništva, što će u konačnici dati doprinos revitalizaciji ruralnih područja. Projektom će biti obuhvaćeno 200 pripadnica ciljane skupine, žena koje žive i rade u ruralnim područjima, kroz treninge, mentorstva te formiranje mreže seoskih žena kao sustava potpore poduzetničkim inicijativama za (samo)zapošljavanje. Time se žele osigurati uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažiti žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak.

"Ususret Međunarodnom danu posebno bih se osvrnula na žene u ruralnim područjima koje su u konačnici i krajnje korisnice ovog projekta. Namjera nam je okupiti uspješne žene ruralnog područja te dalje raditi na njihovu osnaživanju i poticanju poduzetničkih inicijativa", kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo".

Konferencija u travnju

Kako dodaje, unatoč svim izazovima, a posebice tijekom proteklog razdoblja pandemije, ruralne su žene pokazale svoju otpornost i snalaženje u najrazličitijim kriznim situacijama.

"GTF, Inicijativa za održivi rast kroz više od 20 godina nacionalnog i međunarodnog djelovanja doprinosi poticanju stvaranja pozitivnog okruženja za društveno-ekonomsko osnaživanje žena s naglaskom na ruralne žene u jugoistočnoj Europi", izjavila je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica udruge GTF-Inicijative za održivi rast.

Kako je kazala Vesna Milovanović iz Inicijative za ruralni razvoj, Srbije žene su istinska energija i stup razvoja i napretka na svim društvenim poljima, pa tako i u ruralnom razvoju. "Zato je naša odgovornost i misija da im na putu razvoja i napretka budemo podrška i oslonac. Jer jake seoske žene = jako i razvijeno selo!", poručila je. 

Svi partneri projekta planiraju održati i zajedničku radionicu, panel te online konferenciju u sklopu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, koji će biti održan od 27. do 30. travnja 2022. u Cavtatu, Hrvatska.


Tagovi

ZaŽene Dan žena Apiterapija Konferencija Projekt Klub članova selo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.