Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 16.06.2015. 14:15

Izložba creske ovce u Orlecu!

Na Cresu će se 11. srpnja 2014. godine održati 9. Izložba creske ovce.

  • 251
  • 11
  • 0

Na creskom mjestu Orlec će se 11. srpnja 2014. godine održati 9. Izložba creske ovce. Danas se na prostoru otoka Cresa i Lošinja, prema navodima Hrvatske poljoprivredne agencije, uzgaja oko 30.000 grla creske ovce. Uzgaja se na Cresu i Lošinju, a pretpostavlja se da je nastala oplemenjivanjem lokalnih ovaca sa španjolskim, talijanskim i francuskim merino ovnovima.

U nastajanju ove pasmine presudnu je ulogu imao okoliš zbog kojeg je ona danas mala, ali vrlo živahna i izdržljiva. Creska ovca je vrlo otporna i prilagodljiva, što je i razumljivo obzirom na način uzgoja koji je na otoku Cresu određen prirodnim obilježjima i klimatskim uvjetima koji su pogodovali paši na otvorenom tijekom cijele godine.

Unapređenje uzgoja creske ovce

Ovakav način uzgoja često nosi i velike gubitke uzrokovane oštrim vremenskim uvjetima. Mraz i snijeg na sjevernoj strani otoka jedna su krajnost, dok drugu donose ljetne vrućine uz koje često dolaze duga sušna razdoblja. Ovcama koje se uzgajaju na ovakav način jedinu zaštitu predstavljaju šumski predjeli. Ipak, otvoreni način uzgoja zbog kojeg su ovce izložene buri i posolici, razlog je velike potražnje za creskom janjetinom. Na ovom je otoku uvijek bio naglasak na proizvodnji janjadi za meso, a ne na proizvodnji sira. Uzrok tome je otežana mužnja zbog udaljenosti stada od naselja.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Cres Creska ovca Izložba životinja Uzgoj ovce Proizvodnja janjadi Paša


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]