Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 10.10.2022. 11:50
  • Međimurska, Prelog

Imamo državne prvake u oranju, a što je najvažnije za titulu dobrog orača?

Naši orači imaju dobre uvjete biti među najboljim na svijetu, naglasio je Siniša Hrgović potpredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i trener naše reprezentacije.

Foto: HUONO
  • 653
  • 83
  • 0

Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije državni je prvak u kategoriji plugova ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije u kategoriji plugova premetnjaka.

Oni su, pobijedivši u svojim kategorijama na 18. Državnom natjecanju u oranju, koje je u subotu, 8. listopada, održano u Čehovcu kod Preloga, izborili pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će sljedeće godine biti održano u Estoniji.

Natjecalo se po 14 orača u kategoriji - plugova ravnjaka i 14 u kategoriji plugova premetnjaka.

"Prvo nakon onoga koje je održano u Sunji 2019. godine, natjecanje je organizirano prema pravilima Svjetske oračke organizacije, čija je članica već 20 godina i naša zemlja. Ocjenjivali su certificirani suci, parcela je bila odlično pripremljena, a orači raspoloženi za oranje", rekao nam je Siniša Hrgović, potpredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i trener naše reprezentacije.

Magla se, srećom, razišla (Foto: Igor Čolaković)

Kako je dodao, pokazalo je da su naši orači svake godine sve bolji i uz bok zemalja koje imaju tradiciju nastupa na svjetskom natjecanju dulju od sedamdeset godina. "Još uvijek nismo najbolji, no naši marljivo treniraju i imaju dobre uvjete da budu među najboljim na svijetu", naglasio je Hrgović. 

Ništa bez treninga 

Da ne zaostaju za konkurencijom iz drugih zemalja potvrdio je i gost iz Slovenije, Igor Pate iz Novog Mesta, koji je ove godine na Svjetskom prvenstvu u oranju, održanom u Irskoj, osvojio brončanu medalju.

"Već se 15 godina natječem, više sam puta na svjetskim prvenstvima osvajao četvrto mjesto, a ove u Irskoj konačno osvojio i medalju. Trud mi se napokon isplatio", istaknuo je dodajući da se za takve rezultate mora marljivo trenirati, pa neki godišnje treniraju i po 500 sati. Uz znanje i iskustvo, važno je da traktor ne bude preširok i da na plugu ima svu potrebnu opremu.

"Ovo je seljački sport, kojim se bavi sve više poljoprivednika, a svjetska natjecanja prati ogroman broj ljudi. Posebno su popularna u Engleskoj, Irskoj ili Škotskoj", rekao je brončani orač sa svjetskog prvenstva.

Unatoč jutarnjoj magli, koja se razišla pred početak natjecanja, uvjeti su na ovogodišnjem prvenstvu bili idealni.

"Bili su odlični. Za dobro oranje najvažnija je dobra volja orača, a potrebno je puno vještine da bi se svaki od 13 elemenata koji se ocjenjuju izveo najbolje. Orači u zadanom vremenu moraju izorati zadanu površinu i pritom paziti na niz detalja, kakvi su pravac, nalegnutost i dubine brazde, ali i niz drugih elemenata", naglasio je Zoran Piskač, ovogodišnji državni prvak u kategoriji plugova premetnjaka, koji je već deset godina prvak Bjelovarsko - bilogorske županije.

Svjetsko prvenstvo u Estoniji, bit će mu, kao i Saši, već četvrto svjetsko prvenstvo u oranju na kojem će nastupiti.

Natjecatelje je bodrio i brončani orač sa svjetskog prvenstva u Irskoj

U kategoriji plugova ravnjaka ravnjaka drugo mjesto je osvojio Mihael Sklizović iz Osječko-baranjske, a treće Željko Goldašić iz Karlovačke županije, dok je u kategoriji plugova drugi bio Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke, a treći Matej Vuksanović iz Brodsko-posavske županije. 

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija. Dodijeljene su i posebne nagrade. Najstariji orač bio je Željko Šebalj iz Virovitičko-podravske županije, najmlađi David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske, a najsimpatičniji po izboru ženskih osoba od strane organizatora bio je Mihael Sklizović.

Zahvala vrijednim oračima

Ovogodišnjim državnim prvacima na pobjedi su čestitali gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

"Da nema ovih vrijednih orača ne bismo ove godine, unatoč svemu što nas je zadesilo, imali stabilan prinos u proizvodnji žitarica. Naši su već nekoliko godina u prvoj polovici svjetske oračke elite, a vjerujem da će u narednim godinama postizati još bolje rezultate", poručio je državni tajnik i najavio kako će Hrvatska ponovo biti domaćin svjetskog natjecanja 2028. godine.

Proglašenje državnih prvaka u oranju 

Nacionalno prvenstvo organizirali su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Prelog i Ministarstvo poljoprivrede.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Državno natjecanje Natjecanje u oranju Saša Višak Zoran Piskač


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]