Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petir u Gudovcu
  • 12.09.2015. 12:30

Hrvatskoj poljoprivredi treba novi smjer!

Nepravedna raspodjela poljoprivrednog zemljišta kao i financijskih sredstava u Programu ruralnog razvoja RH samo su pokazatelji da su u hrvatskoj poljoprivredi nužne korjenite promjene

  • 335
  • 24
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prisustvovala je jučer otvorenju 23. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. Tom prilikom je obišla izlagače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su joj se požalili na dramatično stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

"Nepravedna raspodjela poljoprivrednog zemljišta kao i financijskih sredstava u Programu ruralnog razvoja RH samo su pokazatelji da su u hrvatskoj poljoprivredi nužne korjenite promjene i politika koja će biti usmjerena prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su stvarni proizvođači hrane i čuvari hrvatskog prostora", rekla je Petir.

Dodala je da je danas vrijeme u kojem se moramo odlučiti kojim ćemo putem u poljoprivredi krenuti: "Hoćemo li svoju politiku usmjeriti prema nepreglednim imanjima u vlasništvu korporacija ili banaka u kojima će radnici raditi za mizernu nadnicu ili prema obiteljskim gospodarstvima s dostatnim prihodima?"

Petir je rekla da je Zajednička poljoprivredna politika EU orijentirana prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te da je to najuspješnija i najskuplja politika Europske unije. Unatoč tome hrvatski, ali i seljaci drugih država članica sve teže se nose s izazovima koje pred njih stavlja tržište, ali i politike.

Svrha ZPP-a nije samo povući što više novca i utrpati ga u džepove onih koji ga imaju i previše, a to je upravo ono čemu danas svjedočimo u Hrvatskoj. Cilj ZPP-a je ostvariti održiv i pristojan život u ruralnim područjima, zajamčiti sigurnu opskrbu kvalitetnom hranom i osigurati dostojan život poljoprivrednika i njihovih obitelji.

Niti ove godine na otvorenju sajma u Gudovcu nije bilo ministra poljoprivrede. Na upit novinara kako komentira njegov nedolazak Petir je rekla da je ministar Jakovina već nebrojeno puta do sada pokazao da ga poljoprivreda i hrvatsko selo ne zanimaju. Dodala je da se nada da takav odnos prema poljoprivredi pripada prošlosti i da će nova Vlada bitno promijeniti svoj odnos prema selu i seljaku, a posebice zadržati mlade na selu te da će u središte svoje politike staviti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su ključ samodostatnosti u proizvodnji hrane i opstanku života na selu.

U pratnji zastupnice Petir bili su mnogobrojni dužnosnici HSS-a iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske županije i Grada Zagreba te čelnici seljačkih udruga.

Tekst i foto: Ernest Ciprijanović


Fotoprilog


Tagovi

Marijana Petir Zajednička poljoprivredna politika Europska unija Jesenski sajam Gudovaac Program ruralnog razvoja Tihomir Jakovina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]