Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko natjecanje orača
  • 18.10.2015. 15:10

Hrvatska domaćin Europskog prvenstva u oranju?

U Danskoj je početkom listopada održano 62. svjetsko natjecanje u oranju. Naši orači Tomislav Kuharić i Milenko Hrgović zauzeli su visoka mjesta, a Europsko prvenstvo u oranju 2019. moglo bi se održati baš u Republici Hvatskoj.

  • 568
  • 117
  • 0

Završilo je i 62. svjetsko natjecanje orača u Danskoj. Republiku Hrvatsku predstavljali su pobjednici 12. državnog natjecanja u oranju održanog u Požegi prošle godine, Tomislav Kuharić iz Vinipotoka (općina Lobor, Krapinsko-zagorska županija) u kategoriji natjecanja plugom ravnjakom i Milenko Hrgović iz Vaške (općina Sopje, Virovitičko-podravska županija) u kategoriji natjecanja plugom premetnjakom.

Osim natjecatelja orača, članovi hrvatske ekipe, koji su u Danskoj predstavljali Republiku Hrvatsku, su predsjednik Svjetske oračke organizacije, Tugomir Majdak i trener reprezentacije i sudac, Siniša Hrgović.

Republika Hrvatska domaćin Europskog prvenstva u oranju?

Od Majdaka saznajemo da je u Danskoj održan i sastanak s Martom Bakkerom, tajnikom Europske oračke federacije u okviru kojeg su započele aktivnosti za buduće domaćinstvo Hrvatske Europskom prvenstvu u oranju za 2019. godinu.

"Hrvatska ima vrlo dobre uvjete za organizaciju Europskog prvenstva u oranju i nakon Svjetskog prvenstva koje smo uspješno organizirali 2012. godine u Biogradu na Moru možemo i želimo ovu vrijednu manifestaciju i na razini Europe dovesti u Lijepu našu, kako bi dodatno promovirali poljoprivredu i ruralna područja te dali svoj doprinos razvoju ruralnog turizma", govori Majdak.

Domaćini Svjetskog prvenstva - obitelj Nielsen

62. svjetsko natjecanje u oranju održano je u organizaciji WPO i Organizacije mladih poljoprivrednika Danske (Landbo Ungdoms) te uz pokroviteljstvo danske Vlade. Natjecanje je posjetio princ Joachim, a otvorio ga je predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO), Tugomir Majdak. Za potrebe natjecanja i pratećih sadržaja korišteno je 150 ha poljoprivrednih površina obitelji Jonna i Bjarne M. Nielsena u Vestbou, blizu grada Thisted, u neposrednoj blizini njihove farme, na sjeveru poluotoka Jutland.

Ovaj je poljoprivrednik nekad i sam kao natjecatelj sudjelovao na svjetskim natjecanjima u oranju. Danas sa svojom obitelji godišnje utovi 52.000 odojaka, a osim toga, proizvodi mlijeko na farmi sa stotinjak muznih krava. Obitelj obrađuje oko 500 ha poljoprivrednih površina na kojima uzgaja žitarice (pšenica, ječam) i krmne kulture (trave, kukuruz za silažu).

27 natjecatelja klasičnim plugom i 30 premetnjakom

Na natjecanju je ove godine sudjelovalo ukupno 57 orača iz 29 država svijeta: Australije, Austrije, Belgije, Češke, Danske, Engleske, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Kanade, Kenije, Kosova, Litve, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Njemačke, Republike Irske, Republike Južne Afrike, Rusije, SAD-a, Sjeverne Irske, Slovenije, Škotske, Španjolske, Švedske, Švicarske, i Wales-a.

Među natjecateljima je ravnopravno sudjelovala jedina predstavnica nježnijeg spola, Barbara Klaus iz Austrije. Iz svake zemlje-sudionice natjecala su se po dva natjecatelja: jedan klasičnim plugom i jedan plugom premetnjakom, izuzev Norveške koja je imala predstavnika samo u kategoriji ravnjaka, a iz Švicarske i Rusije su se obojica orača natjecala u kategoriji pluga premetnjaka. Tako se klasičnim plugom natjecalo ukupno 27 natjecatelja, a plugom premetnjakom 30 natjecatelja.

Hrvatski orači pokazali kako se ore na svjetskoj razini!

Tomislav Kuharić plasirao se na 20. mjesto dok je Milenko Hrgović zauzeo 25. mjesto u kategoriji natjecanja plugom premetnjakom. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Eamonn Tracey iz Republike Irske u kategoriji ravnjaka, a Andrew Mitchell, stariji iz Škotske u kategoriji premetnjaka.

Natjecanje se odvijalo dva dana, prvi dan na strništu, a drugi dan na zatravnjenom terenu (tratini). Radi vrlo guste magle tijekom čitavog dopodneva drugog dana natjecanja, sam početak natjecanja na tratini odgođen je za gotovo puna dva sata. Konačan plasman odnosi se na zbroj osvojenih bodova na natjecanju tijekom oba dana natjecanja. U tablici su prikazani osvojeni bodovi po kategorijama za sve natjecatelje u oba dana.

Uz površine na kojima se održavalo samo natjecanje, održala se izložba starih strojeva, ali i suvremene poljoprivredne mehanizacije.

63. svjetsko natjecanje u oranju u Engleskoj

Pobjednici ovogodišnjeg 13. državnog natjecanja u oranju, održanog 5. rujna ove godine u Suhopolju, Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije stekli su pravo da iduće godine predstavljaju Republiku Hrvatsku na 63. svjetskom natjecanju u oranju sredinom rujna u Engleskoj, u Yorku.

Predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomir Majdak, već je obišao poljoprivredne površine i ostale kapacitete u Yorku i okolici. Tom prilikom potpisao je ugovor kojim je službeno potvrđeno domaćinstvo 63. svjetskog natjecanja na poljoprivrednom gospodarstvu Rogera Hobsona koji obrađuje ukupno oko 800 ha poljoprivrednih površina od kojih je 400 ha proizvodnja mrkve (najveći je proizvođač mrkve u Engleskoj), a preostalih 400 ha proizvodnja žitarica.


Tagovi

Europsko prvenstvo orača Svjetsko prvenstvo orača WPO HUONO Tugomir Majdak Landbo Ungdoms Obitelj Nielsen Farma krava Plug premetnjak Tomislav Kuharić Saša Višak Eamonn Tracey Andrew Mitchell Roger Hobson Barbara Klaus Milenko Hrgović


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."