Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpad od hrane
  • 30.09.2021. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Hrana nije otpad: U prošloj godini količina donirane povećana za 13,8 posto

Čak 20 posto stanovništva živi u riziku od siromaštva i to trebamo imati na umu svaki put kad bacamo hranu, rekla je ministrica Vučković na obilježavanju Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane.

Foto: Depositphotos/Milkos
  • 119
  • 39
  • 0

"U prošloj godini uspjeli smo donirati onima u potrebi 1.700 tona hrane, pri čemu je količina donirane u odnosu na godinu prije povećana za 13,8 posto“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane koje se proslavilo jučer, 29. rujna.

Tom je prigodom resorno Ministarstvo na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, organiziralo izložbu pod nazivom "Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“, s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustva na temu sprječavanja gubitaka i otpada od hrane.

Izložbene radove na glavnom zagrebačkom trgu su pripremili učenici srednjih škola, a posjetitelji su imali priliku saznati koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od nje i kakve sve negativne utjecaje ima na okoliš i klimu, kao i to kako svaki potrošač može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu.

Također, svi zainteresirani mogli su degustirati jela pripremljena od viškova hrane, testirati svoje znanje iz područja okoliša i otpada od hrane te pogledati video radove na temu sprječavanja otpada od hrane.

20 posto stanovništva živi u riziku od siromaštva

U okviru promicanja edukacije i osviještenosti na ovu temu, ministrica Vučković je obišla zagrebačku Osnovnu školu Cvjetno naselje te djeci prvih razreda podijelila tematske slikovnice, nakon čega je održana edukativna radionica "Hrana je dragocjena, nije za smeće“.

"U Republici Hrvatskoj godišnje na otpadu završi oko 400 tisuća tona hrane, a od toga čak 53 posto naprave potrošači. Vlada je donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., kao doprinos ostvarenju tog cilja“, kazala je ministrica te dodala kako su aktivnosti u sklopu tematskog tjedna dio edukativne kampanje financirane EU sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH u sklopu reforme koja uključuje unapređenje sustava doniranja hrane u RH, a za koju je predviđeno 32 milijuna kuna.

Podsjetila je i kako je Ministarstvo da bi poboljšalo sustave doniranja hrane, unaprijedilo zakonodavni okvir, objavilo Vodič za doniranje hrane, a održane su i radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te je pokrenut projekt e-doniranje. Također, u ovoj godini objavljena su dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama, a do kraja ove godine se očekuje objava vodiča za sprječavanje otpada do hrane u primarnoj proizvodnji te u proizvodnji i preradi hrane.

"Čak 20 posto stanovništva živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti i to trebamo imati na umu svaki put kad bacamo hranu. Svatko od nas snosi dio odgovornosti, samo zajedničkim djelovanjem i razmjenom znanja i iskustava, možemo napraviti korake koji čine razliku“, poručila je Vučković.

Stvaramo 97 kg otpada od hrane po stanovniku, kako to smanjiti?

Ovaj tematski tjedan završit će održavanjem stručnog skupa pod nazivom „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“ 5. listopada 2021., a koji će okupiti tijela državne, lokalne i regionalne uprave, subjekte u poslovanju s hranom, akademsku i znanstvenu zajednicu te civilno društvo, s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustava na temu sprječavanja otpada od hrane, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrde. 


Tagovi

Otpad od hrane Donirana hrana Marija Vučković Izložba Siromaštvo Vodič za doniranje hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]