Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Perak
  • 19.06.2020. 12:00
  • Zagrebačka, Sveti Ivan Zelina

Graševina vinarije Perak šampion 52. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske

Osim Velike Zlatne medalje i šampionske titule za Graševinu ledeno vino 2015., Vinarija Perak se okitila s još nekoliko medalja na najstarijoj domaćoj izložbi vina.

Foto: Petar Starčević
  • 213
  • 9
  • 0

Čak 255 uzoraka pristiglo je na 52. po redu Izložbu vina kontinetalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ocjenjivala ih je komisija od 15 vrsnih enologa i poznavatelja vina na čelu s predsjednicom prof.dr.sc Anom Jeromel, a šampionom izložbe je proglašena graševina ledeno vino, berbe 2015. godine, iz kutjevačke Vinarije Perak.

Izložba vina kontinentalne Hrvatske jedinstvena je manifestacija s bogatom tradicijom džom od pola stoljeća i velikim interesom izlagača. Zadnjih godina se održava početkom lipnja, a uz natjecateljski dio, nudi i druge sadržaje: degustacije i promocije vina, izložbeni prostor, stručne radionice i susrete, zabavni program i koncerte.

Osim Velike Zlatne medalje i šampionske titule za Graševinu ledeno vino 2015 kao najbolje ocijenjeno predikatno i najbolje ocijenjeno vino, vinarija Perak se okitila s još nekoliko medalja na najstarijoj domaćoj izložbi vina: Graševina Mitrovac, 2018 - Velika Zlatna medalja, najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino Izložbe, graševina ledeno vino, 2018, Perak - Zlatna medalja  i Muškat žuti, 2019, Perak - Srebrna medalja.

Perak gradi novi vinski podrum u Kutjevu

U samom srcu Slavonije, obitelj Perak ima 12 hektara svojih vinograda. U širokoj lepezi sorti najzastupljenija je graševina koja daje vina od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih, ali i fine pjenušce.  Potvrda kvalitete su brojne medalje i šampionska priznanja s natjecanja u zemlji i inozemstvu. Vina Perak su izrazito sortna, čista i elegantna, a autor im je Ivica Perak, koji je dugo godina bio glavni enolog 'kombinata', kako u požeškoj Zlatnoj dolini zovu vinariju Kutjevo, a u radu obiteljske vinarije sudjeluje cijela obitelj: sin Ivan, kći Maja i supruga Željka.

U obiteljskim vinarijama vino nije samo proizvod, roba na tržištu, vino je puno više od toga. Vinogradi Perak su smješteni na prestižnim položajima kutjevačkog vinogorja na južnim padinama Krndije, između Vetova i Kutjeva. Kroz svaku butelju upoznat ćete obitelj, koja će ove godine proizvesti oko 70.000 boca, od čega 30.000 butelja, a uskoro se planira realizacija novog vinskog podruma, nekoliko puta većeg od postojećeg u sklopu obiteljske kuće, koji bi trebao biti dostatan za proizvodnju od pola milijuna boca vina.


Tagovi

Izložba vina kontinentalne Hrvatske Šampion Vinarija Perak


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]