Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GO Graševina
  • 25.05.2022. 14:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Graševina je naš potencijal za izvoz, brendiranje i turizam

Čak 40 posto grožđa proizvedenog u Hrvatskoj je ova sorta, a pod njom je i 25 posto nasada, istaknula je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić na predstavljanju konferencije "GO-Graševina Osijek".

Foto: Maja Celing-Celić
  • 255
  • 56
  • 0

Osijek je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije "GO-Graševina" u sklopu koje će se održati dvije panel diskusije "Graševina jučer, danas i sutra" te "Quo vadis vinska Hrvatska", a sve će završiti vinskim festivalom Večeri vina i umjetnosti. 

"Vino se itekako povezuje s turizmom jer podižući vrijednost i vidljivost turističke destinacije jednako tako se podiže i vrijednost regije u kojoj se vino proizvodi. Istra je idealan primjer toga. S druge strane, vino je jedan od ključnih turističkih proizvoda Slavonije i Baranje", rekla je na konferenciji za novinare Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije u Osijeku. 

Ističe kako je konferencija dio zajedničkog projekta "Vinskog turizma bez granica", čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dok su partneri županijska turistička zajednica i Udruga Graševina Croatica. 

Jurić je naglasila kako je ova Županija bogata vinogorjima od kojega su dva dio Slavonije, a isto toliko dio Podunavlja. 

"Graševina zauzima čak 25 posto ukupnih nasada u Hrvatskoj. Isto tako, 40 posto grožđa proizvedenog je upravo graševina dok 43 posto vina koje se stavlja na tržište čini ova sorta", rekla je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a napominjući kako je specifičnost ove sorte što je zastupljena u svim vinima. 

"To je jedan potencijal koji je vrlo čvrsta osnova za izvoz i brendiranje i pozicioniranje graševine tamo gdje ona i pripada", poručila je Sokolić.

Ivana Jurić, Darja Sokolić, Josip Miletić i Tomislav Panenić (Foto: I. Barišić)

Ravnateljica HAPIH-a je dodala kako smo svjedoci da je svjetsko tržište prilično zasićeno vinima, ali vjeruje kako se ovako specifična vina svojom kvalitetom i teroarom mogu pozicionirati s obzirom da se potrošači sve educiraniji.

Najbolje graševine Hrvatske kušajte u Osijeku krajem svibnja!

Cilj je projekta kao i konferencije, dodano je, poticanje jačanja razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj - Siklos-Villany s hrvatskim Podunavljem i Slavonijom. 

Projekt je sufinanciran kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. 


Tagovi

GO Graševina Konferencija Graševina Ivana Jurić


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.