Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival sira i portugisca
  • 07.11.2019. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Gouda s ljutom paprikom OPG-a Jurkas osvojila žiri, zagrebačka regija dobiva i ceste sira   

Još stignete uživati u Festivalu mladog vina Portugizac Plešivica i 11. Izložbi sireva iz Zagrebačke županije, u sklopu ovogodišnje smotre robnih marki Zg sirek, koju ponosno nosi 14 mini sirana.  

Foto: Marinko Petković
  • 1.439
  • 796
  • 0

Još danas i sutra možete uživati u Festivalu mladog vina Portugizac Plešivica i 11. Izložbi sireva iz Zagrebačke županije na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u sklopu ovogodišnje smotre robnih marki Zg sirek, koju ponosno nosi 14 mini sirana.  

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva ocijenila je 16 uzoraka sira te podjelila deset zlatnih, pet srebrnih i jedno bročano odličje, otkrila je članica stručnog žirija Anđelka Pejković. 

Šampion kvalitete ovogodišnjeg ocjenjivanja je sir proizvođača Katarine i Vlade Jurkasa iz Harmice kod Zaprešića, a najbolje ocijenjena je gouda s ljutom paprikom. "Gouda samo po nazivu nije domaći sir, ali moram reći da je duša naše obiteljske sirane, ali i štale sa 70 do 80 krava, plus ženska telad koje dnevno daju 1.200 do 1.400 litara mlijeka supruga Katarina, po struci diplomirana agronomkinja", istaknuo je Vlado.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva ocijenila je 16 uzoraka sira

Jurkasi na velikoj farmi, ali i u prodaji svježeg mlijeka na kućnom pragu i tržnici Špansko, imaju 15 zaposlenih. Članovi su udruge 'Zg sirek', te suosnivači zadruge 'Proizvodi sela' iz Zaprešića. Obrađuju i 140 ha zemljišta, a najviše proizvode svježi kravlji sir, kuhani sir i manje polutvrde sireve, koji traže više vremena.

Ceste sira zagrebačke regije 

Udruga Sirek predstavila je svoj projekt "Ceste sira zagrebačke regije". "Ceste sira u županiji zasad su samo virtualne, odnosno mogu se naći na internetu. Slijedi uređenje kušaonica sireva. Zajedničkim snagama udruga, grada i županije je pokenut projekt zaštite svježeg kravljeg sira pod nazivom 'Zg sirek'.  Naravno, tu su i popularne 'zagrebačke kumice', koje redovito donose sireve i vrhnje na gradske tržnice, a od 2008. godine imaju i svoju Udrugu malih sirara Grada Zagreba",  predstavila je predsjedica Udruge 'Sirek' Romina Zadravec.          

Ponosni proizvođači su i Sanja i Ivan Grčević iz Općine Pisarovina, koji imaju nagrađeni sir od kozijeg mlijeka, a začin možete sami odabrati. Na farmi uz Kupu krenuli su prije 30-ak godina s dvije koze, nabavljene zbog mlijeka za djecu, a danas imaju 50-ak sanskih koza. Zbog koza su uzeli i bespovratna sredstva od 90 posto za zbrinjavanje stajskog gnojiva iz Programa ruralnog razvoja.

Zajednička etiketa portugisca Plešivica Selection  

Predsjednik Udruge "Portugizac Plešivica" Tomo Haramija predstavio je pilot projekt zajedničkog portugizca s Plešivice (selection). Od 2.000 kilograma najboljeg grožđa, udruženim je snagama, preko PZ Plešivica, napravljeno 1.300 litara portugisca!  

Riječ je o najpoznatijoj sorti mladog vina u jaskanskom kraju, a brojni tamošnji vinari okupljeni su u Udrugu portugizac Plešivica. Udruga je osnovana još 1999. godine, a nedavno je obnovljena. Ukupno godišnje proizvedu oko 100.000 litara vina.

Portugizac crni je sorta koja se uzgaja tradicijski na obroncima Plešivice 

Dosad su imali jednoobraznu županijsku etiketu za robnu marku, a ubuduće će vjerojatno svaki vinar imati svoj dizajn, samo će zajednička biti markica Udruge, poput IQ oznake u Istri. Zagrebačka županija, naime, prije nekoliko godina ustanovila je i svoju robnu marku za portugizac, s posebnom etiketom.

Portugizac crni je sorta koja se uzgaja na tradicijski način na obroncima Plešivice. Prema predaji, portugizac se u jaskanskom kraju njeguje od početka 19. stoljeća. Suho je vino, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma, blage trpkoće i ugodne svježine. Valja reći da portugizac ima i potencijal za odležavanje u boci pa tako neke boce već odležavaju 15-ak godina. Odlika mu je svježina i voćnost, s manjim je postotkom alkohola, a kod članova udruge se može kupiti po cijeni od 30 kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Izložba sireva Portugizac Plešivica Sir Vino OPG Jurkas OPG Grčević Tomo Haramija


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.