Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drone Expo 2019
  • 14.05.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dronovima se mogu precizno vidjeti korovi te koliko vode i hranjiva biljka treba

Raznolike mogućnosti uporabe bespilotnih letjelica mogle su se vidjeti na sajmu Osijek Drone Expo 2019. Posjetitelji manifestacije uvjerili su se u korisnost dronova u poljoprivredi, šumarstvu, industriji, zaštiti, ali i za zabavne utrke…

Foto: Melita Berečić
  • 1.370
  • 145
  • 0

Sajam Osijek Drone Expo 2019. održan je u prošlog vikenda u Dvorani Gradski vrt, drugu godinu zaredom. Jedini takav sajam u Hrvatskoj spojio je modernu tehnologiju i inovativna rješenja bespilotnih sustava, prikazujući sadržaje zanimljive posjetiteljima raznih uzrasta, interesa i struka. Organizatori sajma bili su tvrtka Osječki sajam d.o.o. i Poduzetnički inkubator BIOS, a pokrovitelji Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Dožupan Goran Ivanović prigodom otvorenja sajma naglasio je važnost novih tehnologija i rekao da su bespilotne letjelice prisutne u svim segmentima života te da čine svakodnevicu boljom i sigurnijom.

"Dronovima se koristimo u poljoprivredi, zaštiti i spašavanju, rabi ih i policija. Ovdje predstavljeni dronovi najnovija su tehnološka dostignuća i nužno je da građani budu upoznati s njima. Zato i Osječko-baranjska županija pruža i pružat će potporu ovakvim manifestacijama", rekao je Ivanović.

Kao uvod u Sajam održana je konferencija na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu, namijenjena prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima budući da su dronovi sastavni dio precizne poljoprivrede. Tom je prigodom župan Ivan Anušić naglasio kako se nada da će bespilotne letjelice uskoro biti upotrebljive i u ostalim sustavima proizvodnje, ne samo u poljoprivredi. Podsjetio je da su dronovi korisni i kad je riječ u zaštiti od požara, pri poplavama, raznim potragama i svemu što život u zajednici čini kvalitetnijim.

fv
Posjetitelji manifestacije uvjerili su se u korisnost dronova u poljoprivredi, šumarstvu, industriji, zaštiti...

Na FAZOS-u dronovi nisu novost

Poznato je da se na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti već koriste bespilotnim letjelicama pri istaživanjima pa je jedan od govornika bio i dr.sc. Mladen Jurišić, predsjednik Katedre za geoinformacijske tehnologije i GIS. Govorio je o primjeni dronova u poljoprivredi.

"Pomoću dronova možemo, primjerice, precizno vidjeti korov, postižemo rezoluciju do tri milimetra pa možemo čak i predvidjeti pojavu korova, bolesti i štetnika na biljci. Mi znanstvenici ništa ne favoriziramo pa tako ni dronove, nama je važan i satelitski snimak, ovisi što promatramo. Ako promatramo makrosferu - to je Hrvatska, mezosfera je županija, mikrosfera, primjerice, općina Bilje, a submikrosfera - to je onda neka poljoprivredna tabla. Na toj tabli možemo se efikasno koristiti dronom, dok za druge sfere rabimo satelitske snimke. Kombinacija senzora iz dronova, sa zemlje i s traktora te satelitskih snimaka i karata - daje cjelokupnu sliku. Dron je koristan, ali je tek jedan segment. Važno je bazirati se na vlastito znanje i tumačenje pojava te davanje tehnoloških rješenja, a snimanje radi snimanja može obavljati svatko. Na FAZOS-u imamo dronove već nekoliko godina, nabavili smo ih čim su se pojavili u svijetu, a moj prvi rad o preciznoj poljoprivredi objavljen je još 1994. godine", rekao je Jurišić i otkrio da je sada u planu kupovina drona jednokrilca s tri kamere: multispektralne, termalne i NDVI kamere pomoću kojih će se točno vidjeti koliko vode i hranjiva biljci treba.

Nadgledanje šuma

Osim u poljoprivredi, bespilotne letjelice imaju šaroliku primjenu što se moglo vidjeti već i jednim obilaskom sajma. Na štandu tvrtke Aviteh mogli su se pronaći DJI dronovi.

"To su dronovi najpoznatijeg svjetskog proizvođača i služe za foto i video snimanja iz zraka, bilo da je riječ o spotovima, dokumentarnim filmovima ili snimanju raznih događaja. Tu su i inspekcijski dronovi za industrijsku primjenu, kao i poljoprivredni za nadzor i prskanje poljoprivrednih usjeva", rekao je Ivan Troskot iz tvrke Aviteh.

cd
Ivan Troskot iz tvrtke Aviteh

Dronovi se koriste i za nadgledanje šuma, o čemu je više rekao Ivan Brezovac, stručni suradnik za zaštitu šuma u Hrvatskim šumama, zaposlen na projektu obnove biološke raznolikosti šuma - Red Faith.

"Trenutačno je u tijeku provođenje pilot projekta nadgledanja šuma bespilotnim letjelicama s različitim senzorima. Do sada smo radili probne letove, sada čekamo ljepše vrijeme da počnemo snimati i obavljati monitoring nad šumama. Ova nam je tehnologija dragocjena budući da su kod nas velika područja pod šumama nedostupna, a imamo i poveći dio šuma u minski sumnjivim područjima. Dronovima se operativno koristimo od početka godine i za sada su se pokazali vrlo praktičnima, štede vrijeme i novac te omogućuju objektivne rezultate u kratkom vremenu", naglasio je Brezovac.

Educiranje najmlađih

Osijek Drone Expo posjetilo je i mnogo djece koja su organizirano dolazila i upotpunila događaj svojim smijehom, znatiželjom i brojnim pitanjima. Među ostalim, bili su tu polaznici osječkog Centra tehničke kulture koji su predstavili svoje radionice.

"U našem Centru svake subote 180 učenika dolazi na 18 radionica. Ovdje smo odlučili napraviti prezentaciju svih naših radionica. Imamo i radionice zrakoplovnog modelarstva, a na proljetnim, ljetnim i zimskim radionicama organiziramo škole letenja dronovima jer je to jako popularno i upisujemo uvijek po dvije skupine. Često roditelji kupe djeci dron koji završi na drvetu ili ga ne znaju voziti. Ovdje ujedno upoznajemo učenike sa sedmodnevnim ljetnim kampom tehnike u Orahovici, kojeg ćemo organizirati po treći put, a gdje će među desetak radionica učiti i upravljati dronovima", rekla je Terezija Blekić, voditeljica Centra tehničke kulture Osijek.

Posljednjeg dana Sajma održana je uzbudljiva međunarodna utrka dronova na posebno uređenoj stazi, atraktivna kako natjecateljima, tako i gledateljima.

Kako je bilo na Drone Expo-u, pogledajte i u video prilogu Osječke televizije:


Fotoprilog


Tagovi

Aviteh Osijek Drone Expo 2019 Dronovi u poljoprivredi Precizna poljoprivreda Sajam dronova Bespilotne letjelice


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner