Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan pčele
  • 20.05.2022. 13:00
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Dražen Kocet: Realna cijena domaćeg meda treba biti od 10 do 15 eura

U povodu obilježavanja njihova Svjetskog dana u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je edukativna izložba "Marljiv kao pčela, sladak kao med“ kojoj je nazočio i novi predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Dražen Kocet.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.038
  • 306
  • 0

"Marljiv kao pčela, sladak kao med“, naziv je zanimljive i edukativne izložbe koja je u povodu obilježavanja današnjeg Svjetskog dana pčela otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja.

"Njome smo nastojali dati jedan pregledni prikaz pčele i pčelarenja u brodsko-posavskom Posavlju: od njenog nastanka, pojave u mitologiji, od pčelarenja u prošlosti, o čemu svjedoče izložene košnice koje su se koristile još u devetnestom stoljeću, do opreme i košnica koje se koriste i danas, pa sve do prikaza pčela u kampanjama za njihov spas",  istaknula je među ostalim autorica izložbe i odličnog kataloga kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, Karolina Lukač.

Upravo zbog toga, dodala je, kako bi prikazali jedan aspekt tradicijskog gospodarstva i predmete koje čuvaju u svojim zbirkama, naročito zbirci tradicijskog gospodarstva i zanata, te prikazali pčelu kao važan dio našeg ekosustava, nastala je izložba u čijoj pripremi su pomogli i stručni suradnici članovi Udruge pčelara "Zrinski", a pokrovitelj je PIP d.o.o.

Novi predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet istaknuo da ovakve izložbe mogu biti doprinos promociji i educiranju o pčelarstvu, o važnosti pčela kako zbog njihovih proizvoda, tako i zbog velike važnosti u oprašivanju. Rekao je da će se u svom mandatu zauzeti za otvaranje Hrvatskog pčelarskog muzeja. Izrazio je i zadovoljstvo ovogodišnjom pčelarskom sezonom:

Cijena meda treba biti od 10 do 15 eura

"Ova godina nam se otvorila, imat ćemo puno meda, za razliku od zadnjih nekoliko godina kada je bilo strašno i što se tiče slabih prinosa zbog klimatskih promjena, ali i zbog pojave patvorenih i lažnih medova na tržištu", istaknuo je.

Dodao je i da se pčelari bore sa dosta problema, a najveća opasnost je gubitak pčelinjih zajednica. "Veliki je problem nedovoljna suradnja sa poljoprivrednicima, treba nam obostrano više dobre volje i suradnje kako bi se spriječili pomori pčela. Nažalost, i ove godine bilo je na pojedinim područjima gubitaka pčelinjih zajednica, neki imaju katastrofalne gubitke koji su za svaku osudu“, kaže Kocet. 

Zaslužni za otvaranje vrijedne izložbe 

Na pitanje koja je realna cijena meda odgovorio je da je u svom programu za cijenu meda napisao da ona mora biti između deset i petnaest eura. "Mi imamo vrlo kvalitetan med i to treba razlučiti od lošeg i patvorenog. Vrhunska kvaliteta mora se i platiti, takav mora imati svoju cijenu“, naglasio je. 

Udruga "Zrinski“ nastavlja tradiciju pčelarenja

Izložbu, njezinu autoricu Karolinu Lukač i ravnatelja Hrvoja Špicera te njihove suradnike posebno je pohvalio Damir Šajnović, predsjednik Udruga pčelara "Zrinski“, jedne od najvećih takvih udruga u Hrvatskoj koja broji blizu 200 članova.

"Kako se i vidi prema podacima na ovoj izložbi, mi u Slavonskom Brodu ozbiljnije baštinimo pčelarstvo još iz devetnaestog stoljeća. Kao udruga nastavljamo tradiciju naših starih, nastojimo sačuvati uspomenu na njih, ali i educiranjem potaknuti razvoj pčelarstva u našem kraju. Udruga je aktivna članica Hrvatskog pčelarskog saveza“, kaže predsjednik Šajnović.

Dodaje da su slavonskobrodski pčelari nakon nekoliko loših godina vrlo zadovoljni ovogodišnjom sezonom jer pčele dobro koriste proljetne paše, osobito sada bagremovu za dobar unos nektara u košnice.

Zaštititi pčele kao oprašivače

Iako se kod spomena pčela i pčelarstva prvo pomisli na med i vosak, najvažnija njihova korist je oprašivanje, rekao je Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja koji je dugo pripremao ovu izložbu.

Istaknuo je da je unatoč tomu što većina svjetske proizvodnje poljoprivrednih kultura ovisi o oprašivanju kukaca, posljednjih dvadesetak godina brojnost i raznolikost oprašivača u opadanju. Industrijski razvoj i intenzivna poljoprivredna proizvodnja, uporaba kemijskih preparata dovela je do osjetnog smanjenja oprašivača, poput medonosne pčele.

"Prirodna staništa uništavaju se i velikim krčenjem šuma. Da bi se očuvala bioraznolikost u Europi nužna je zaštita oprašivača, zbog čega se raznim kampanjama nastoji podići svijest ljudi o važnosti pčela, zaštiti okoliša i proizvodnji hrane. Rezolucija Europskog parlamenta iz 2019. godine o inicijativi EU za oprašivače poziva na neodgodivu zaštitu oprašivača“, rekao je. 

Upravo i ova izložba ima za cilj podsjećanje na tradiciju pčelarstva u brodskom Posavlju, ali i da ukazivanje na potrebu očuvanja vrijednih kukaca koji proizvode med i druge proizvode, a oprašivanjem doprinose opstanku brojnih biljnih vrsta i biološkoj raznolikosti.


Tagovi

IZložba Svjetski dan pčela Muzej Brodskog Posavlja Karolina Lukač HPS Dražen Kocet


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]