Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 16.12.2015. 10:30

Domaća proizvodnja u službi građana

U organizaciji Centra Skenderija u Sarajevu će se od 17. do 20. decembra održati manifestacija pod nazivom "Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje"

  • 86
  • 3
  • 0

U organizaciji Centra Skenderija u Sarajevu će se od 17. do 20. decembra održati manifestacija pod nazivom "Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje". Sajam je koncipiran kao promocija kantona i lokalnih zajednica, odnosno promocija privrede i subjekata sa određenog lokaliteta.

Ciljna grupacija su srednja i mala poduzeća, individualni obrti, stari zanati, kućna radinost, ali i velike uspješne kompanije, koje se predstavljaju samostalno ili putem svojih lokalnih zajednica i udruženja.

Izložbeni program obuhvaća proizvode i usluge iz slijedećih područja:

  • Poljoprivrede (ratarstvo, stočarstvo i ribarstvo)
  • Prehrambene industrije (mlinsko-pekarska, konditorska, industrija za preradu i proizvodnju ulja, industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija, industrija za konzerviranje ribe, mesnoprerađivačka industrija i industrija pića)
  • Široke potrošnje (kozmetika, kućna hemija, mali kućni aparati, računari, televizori, odjeća i obuća)
  • Proizvodnja ambalaže
  • Stari zanati i kućna radinost.

Osim izložbe proizvoda, edukativna predavanja i poslovni susreti

Sajam se ove godine organizira pod sloganom "Domaća proizvodnja u službi građana", čime se želi dodatno informirati građane o značaju kupovine domaćih proizvoda. S ciljem da ovo događanje ne bude isključivo izložbeno promotivne prirode, suradnici i partneri sajma obogatit će program stručno edukativnim predavanjima i organizacijom b2b susreta.

Savez udruženja organskih proizvođača FBIH "Organsko FBiH" će tijekom sajma organizirati stručnu konferenciju i okrugli stol. Konferencija "Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Europi" sa osvrtom na mogućnosti u BiH bit će održana 17. decembra, odmah nakon programa svečanog otvorenja. Ovime se želi naglasiti da BiH ima izvrsne uvjete za razvoj organske proizvodnje, jer prema podacima znanstvenih institucija, gotovo 60 posto resursa BiH bi mogla staviti u funkciju organske proizvodnje.

Osim Udruženja Organsko FBiH, u ulozi partnera sajma je i Projekat unapređenja razvoja USAID - Sida GOLD projekat Bosna i Hercegovina u sklopu kojega su i organizirani poslovni susreti 17.decembra. Organizaciju ovog projekta značajno je podržalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Učešće su do sada prijavili: Općina Goražde i Bosansko Podrinjski Kanton, Općine Žepče, Bosanski Petrovac, Hadžići, Ilijaš, Kakanj, Jablanica, Konjic, Srednje Bosanski Kanton.

Razvijanje senzibiliteta potrošača za domaće proizvode

Na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj je najavljeno otvorenje Sajma, direktor Centra Skenderija, Hajriz Bećirević istakao je da će se ovom prilikom okupiti 120 izlagača iz cijele BiH. "Ovim projektom Sarajevski sajam doprinosi razvijanju senzibiliteta potrošača prema domaćem proizvodu i svrsishodnosti te kupovine, te se pridružuje trendu promocije pozitivnog odnosa prema poduzetništvu. Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje ima tri segmenta: izložbeni, prodajni i edukativni", istakao je Bećirević, a prenose Nezavisne novine.

Obzirom na aktualni društveni trenutak i složenu ekonomsku situaciju, organizator je prilagodio cijene sajamskih usluga tim uvjetima. Ističu kako je cijena zakupa sajamskog prostora za četiri dana sajma, vrlo pristupačna što, je također bitan faktor za sve izlagače.

Svečano otvorenje sajma je u četvrtak, 17. decembra u 11:00 sati u hali "Mirza Delibašić". Sajam je otvoren do nedjelje 20.12.2015. godine, a radno vrijeme sajma je od 10:00 do 18:00 sati. Ulaz za posjetitelje je slobodan.


Izvori

Centar Skenderija Sarajevo


Tagovi

Sarajevo Manifestacija Centar Skenderija Sajam poljoprivrede Edukativna predavanja Poslovni susreti Domaći proizvodi Konferencija Organsko FBiH Organska proizvodnja Hajriz Bećirević