Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmica
  • 16.10.2022. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Dođite na Farmicu - edukativnu izložbu hrvatskih autohtonih pasmina!

Izložba i projekt imaju za cilj podignuti svijest o postojanju tih pasmina te njihovoj ugroženosti i važnosti kao nematerijalnog dijela hrvatske kulturne baštine, kažu organizatori iz udruge studenata veterinarske medicine "EQUUS".

Foto: Elvis Morina
  • 650
  • 79
  • 0

U sklopu projekta pod nazivom "Farmica-upoznajmo Hrvatsku kroz životinje" organizira se izložba autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja. Održat će se 22. listopada ove godine od 10 do 17 sati na području Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti preko 20 pasmina hrvatskog porijekla, a osim životinja priprema se i prezentacija OPG-ova koji se, uz uzgoj autohtonih pasmina, bave i izradom proizvoda animalnog porijekla po principu "Od polja do stola".

"Izložba i projekt imaju za cilj podignuti svijest o postojanju tih pasmina te njihovoj ugroženosti i važnosti kao nematerijalnog dijela hrvatske kulturne baštine", kažu organizatori iz udruge studenata veterinarske medicine "EQUUS".

Ugroženost pasmina

Naime riječ je o njihovom novom projektu čiji je cilj na zabavan i inovativan način općoj javnosti predstaviti i približiti autohtone hrvatske pasmine domaćih životinja. "On naglašava problem ugroženosti i malobrojnosti pasmina koje su nekoć igrale krucijalnu ulogu u društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju Hrvatske", napominju organizatori.

Kako dodaju, za autohtone pasmine se može reći da su dio nematerijalne kulturno-povijesne baštine RH s obzirom na njihovu važnost u ne tako dalekoj prošlosti. Stoga žele podići svijest o trenutnom stanju i istaknuti potrebu za njegovanjem i održavanjem ovog aspekta hrvatske povijesti.

"S obzirom na industrijalizaciju i odmak od ruralnog načina života, ovo je idealna prilika da se iz prve ruke upoznate s korijenima hrvatskog gospodarstva i načina života“, pozivaju.

Zabavan sadržaj i pregršt radionica

Od zabavnog sadržaja priprema se agility demonstracija radnih pasmina pasa, tematski nastup Kulturno-umjetničkog društva Sveta Ana i scensku točku lipicanske barokne raskoši – jedinstveni nastup barokne tematike s lipicanskim konjima kao glavnim akterima.

Osim toga, bit će održane i radionice testiranja kvalitete animalnih proizvoda, radionica mužnje, kvizovi znanja i još mnogo toga.  

Izložba je edukativnog karaktera, a ulaz je besplatan.


Tagovi

Farmica Izložba Autohtone pasmine Domaće životinje EQUUS


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.