Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholna pića
  • 23.12.2021. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima rakija, likera i ginova u regiji

Predsjednik komisije, doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj rekao je da su tri najbolje ocijenjene rakije nešto što se rijetko može kušati na ocjenjivanjima.

Foto: Gospodarski list
  • 517
  • 134
  • 0

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održana je svečana dodjela priznanja nagrađenima na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera na koje je pristiglo više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.

Šampionom u kategoriji ginova proglašena je Destilerija Gavran, Raven’s London dry gin, Ivana Gavrana iz Velike Gorice. U kategoriji likera tu je tituli odnio Teranino Destilerije Patrik, proizvođača Patrika Sračića kraj Jastrebarskog.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i proizvođač dvije od tri najbolje ocijenjene rakije je Luka Perić iz Srbije. Kako je rekao predsjednik komisije doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj, tri najbolje ocijenjene rakije su nešto što se rijetko može kušati na ocjenjivanjima.

Tako je šampionska Stara šljivova prepečenica iz 2001. godine, ovog proizvođača (Stari Vitez doo) dobila maksimalnu ocjenu 20. Druge dvije najbolje ocijenjene rakije bile su neznatno slabije ocijenjene te spadaju u sam vrh ove kategorije pića. Tako je druga najbolje ocijenjena bila šljivovica iz 1995. godine obitelji Senić (Pure Fruit doo) koja je dobila ocjenu 19,7. Treće najbolje ocijenjena rakija također je Stara šljivova prepečenica šampiona ocjenjivanja Luke Perića ( Stari Vitez doo), ali iz 2009. godine.

Dvije najbolje ocijenjene rakije ima Luka Perić

Osim njih priznanja su dodijeljena i ostalim nagrađenima u sve tri kategorije kojih je ove godine bilo više od 60.  

Nagrade uručene i prošlogodišnjim dobitnicima

Prozvani su i prošlogodišnji šampioni kojima je dodjela u 2020. godini otkazana radi epidemiološke situacije. Tako je lani šampion ginova London dry gin "Midnight", zatim likera OPG Bilušić, Voćni liker aronija, a u kategoriji rakija Destilerija Pigmalion, Tamnjanica eko plantaže, Kajsijevača, 2016. g., Selekcija Pigmalion.

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati.

Također, on je predstavio i svoju knjigu "Voćne rakije, likeri i travarice".


Tagovi

Rakije Likeri Ginovi Međunarodno ocjenjivanje Šampioni Kvaliteta Žestoka pića Nagrade


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]