Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2018.
  • 04.05.2018. 14:25

Dodijeljena godišnja priznanja, a na Maslinarskom marendinu "planulo" 600 porcija šalše od tune s maslinama

Među dobitnicima godišnjih priznanja 20. Međunarodnih dana masline 2018. je i Vedran Stapić, jedan od osnivača Agrokluba.

Foto: Arif Sitnica
  • 231
  • 18
  • 0

Dodjelom godišnjih priznanja i nagrada zaslužnicima u Zadru su danas započeli jubilarni 20. Međunarodni dani masline 2018. Dvodnevnu manifestaciju na kojoj, uz maslinare iz svih sedam hrvatskih jadranskih županija,  sudjeluju i maslinari iz Italije, Slovenije i Crne gore, otvorio je Božidar Longin, župan Zadarske županije. 

"Maslina je sveto drvo i drvo mira, a maslinovo ulje simbol zdravlja“, rekao je Longin čestitajući organizatorima, maslinarima i dobitnicima priznanja. Priznanje "Dr. sc. Ante Medin" posthumno je dobio prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinost u maslinarstvu i  uljarstvu. Priznanje "Stanko Ožanić" uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši, a priznanje "Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri.

Zlatno pero Vedranu Stapiću: Agroklub objavio 2.270 tekstova o maslinarstvu

Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  dobio je Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje "Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, mag, ing. agr. asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Humanitarni karakter 

Odmah nakon svečanog otvaranja program je nastavljen na zadarskom Narodnom trgu gdje je priređen Maslinarski marendin, enogastrološki događaj sa humanitarnim karakterom. Marendin je osmislio zadarski novinar i urednik Nedjeljko Jusup, a  izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva tvrtke Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću. Oni su  sa svojim suradnicima  pripremili tradicionalno jelo -  šalšu sa tunom, tjesteninom  i maslinama za oko 600 osoba.  Sve je “planulo” a paralelno se odvijalo  i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Miodragu Deši priznanje Uzorni maslinar: Koja je tajna maslina, kokoši i pasa?

Razlog velikog interesa je i taj, istaknuo je  Jusup,  što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Program je u popodnevnim satima nastavljen u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta gdje su za Okruglim stolom  znantvenici, stručnjaci i maslinari rapravljali o aktualnim temama iz maslinarstva i uljarstva. O stresu maslina i kako ga spriječiti govori prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić - Agronomski fakultet Zagreb i Maria Katalinić, BASF Croatia. Druga tema je: Utjecaj prerade maslinovog ulja na njegovu kvalitetu, a sudjeluju dr. sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu i dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Aplikaciju za dokumentiranje biljne proizvodnje eGAP, prezentira Vedran Stapić, jedan od osnivača Agrokluba.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta 

"Bilo je zanimljivo", kaže magistar Marijan Tomac, moderator koji je I ovaj put na svoj dinamičan i polemičan način  vodio "sučeljavanja" vitezova okruglog stola, stručnjaka i zainteresiranih maslinara.

Proizveli ulje od masline stare 2.240 godina i darovali ga princu Charlesu

Program jubilarnog 20. Izdanja Međunarodnih dana maslina nastavlja se sutra, u subotu stručnim izletom na otok Ugljan gdje će sudionici posjeti masliinarski tijesak iz antičkih vremana  u Mulinama, bit će upriličeno i natjecanje u pripremanju tradicionalog jela Žgvacet, a navečer, po povratku sa Ugljana u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na zadarskom Vitrenjaku - proglašenje najuspješnijih maslinara, šampiona i to uz večeru  I živu klapsu pjesmu.  Događaja kao u priči, kao što i priliči jubilarnim 20- tim Međunarodnim Danima masline. 
 


Fotoprilog


Tagovi

Dani masline Priznanja Zadar


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]