Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralne Europljanke
  • 25.10.2022. 09:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

Do 100.000 eura potpore i za žene poljoprivrednice?

Žene su vlasnice 50.000 OPG-ova u Hrvatskoj, a ograničen pristup zemljištu, depopulacija, ali i nerazumijevanje lokalne sredine, najveći su izazovi ruralnog prostora, čulo se na konferenciji Ruralne Europljanke u Zagrebu.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 6.251
  • 551
  • 0

Dvodnevna konferencija Ruralne Europljanke, koja je dio projekta pod nazivom "Za žene - povezane znanjem i iskustvom", održana je prvi dan u Zagrebu, gdje se okupilo stotinjak stručnjakinja i sudionica čija je aktivnost vezana za ruralni prostor Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, te Sjeverne Makedonije. Ista je imala drugi dan nastavak u Jastrebarskom u Vinogradarskoj kući Braje na Plešivici.

"Nešto više od 50.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u vlasništvu je žena, što je udio od 29,2 posto u odnosu na ukupan broj registriranih OPG-ova", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo.

Otežan ili ograničen pristup zemljištu  

Prema njezinim riječima, nema tu nekih bitnih promjena u zadnje dvije, tri godine, iako je osjetno veća zastupljenost žena u odnosu na 2016. ili 2010. godinu, ali su i mogućnosti veće, kazala je Vučković, napomenuvši da smo na razini EU prosjeka, koji iznosi 28 posto. Žene u ruralnom području prate izazovi kao i cijeli ruralni prostor, a to su depopulacija, osiguranje temeljnih zdravstvenih, obrazovnih i drugih usluga, odnosno cjelokupne infrastrukture, otežan im je ili ograničen pristup vlasništvu zemljišta, izjavila je ministrica.

Potrebno je stoga, kako je rekla, uložiti dodatan trud u njihovo neformalno obrazovanje, u prepoznavanje dodatnih vještina kojima raspolažu, osigurati dodatna sredstva za ta gospodarstva i za nove prilike.

Konferencija Ruralne Europljanke u Zagrebu (Foto: M. Petković)

Navela je i da kada se promatraju mjere iz Programa ruralnog razvoja koje više koriste žene, mogu se istaknuti one koje se odnose na diverzifikaciju poslovanja, na razvoj malih poljoprivrednika, na preradu. I upravo su te mjere, istaknula je, one koje bi trebalo dodatno razraditi i fokusirati se na njih prilikom provođenja budućeg Strateškog plana za poljoprivredu.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica, rekla je da je cilj konferencije razmjena iskustava, poslovnih kontakata, ideja te umrežavanje. Dakle, izmičemo se od stereotipa kako mnogi smatraju seosku ženu. "Mi je želimo predstaviti kao snažnu, jaku, moćnu. Ženu koju puno i kreativno radi, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali i ona koja je poduzetnica, koja njeguje tradiciju, a s druge strane je i ruralna i urbana", kazala je Katica.

Ruralni prostor pokriva 80 posto teritorija EU-a

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, istaknula je da žene u ruralnom prostoru imaju multifunkcionalnu ulogu jer proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, čuvaju obiteljske vrijednosti. No, smatra kako to nije dovoljno prepoznato. Odbor za poljoprivredu, navela je, nastoji raznim mjerama poticati izvršnu vlast da prepozna ulogu žena u ruralnom prostoru i da to nagradi, jer svi ti novci, a plan je utroštii 7,5 milijardi eura u ruralni prostor do 2030. godine, odnosno 3,8 milijarde u idućih pet godina (op.a), neće biti dovoljni, ako žene napuste golemi dio teritorija, koji pokriva čak 80 posto EU-a.

Podsjetila je kako su primjerice predložili amandman na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je usvojen, a koji omogućuje da se poljoprivrednicama daju dodatni bodovi kako bi lakše ušle u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Rušenje administrativnih barijera 

Petir je istaknula i da bi kroz programe EU trebalo nagraditi poljoprivrednice, kao što primjerice postoje potpore za mlade poljoprivrednike, koje su u dosadašnjem programskom razdoblju iznosile 50.000 eura za pokretanje posla, a u sljedećem će se penjati i do 100.000 eura.

Sunčana Glavak, Marijana Petir, Marija Vučković i Dubravka Šuica 

Pozvala je izvršnu vlast da prepozna važnu ulogu žena u ruralnom prostoru i konkretno je nagradi. Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica  i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak također su ukazale na problem depopulacije u ruralnim prostorima. Istaknule su pritom značaj digitalnih mogućnosti, koje su važne za ostanak ljudi u ruralnim prostorima. Šuica je upozorila da je u EU osam milijuna žena nezaposleno, što je veliki  problem. 

Vlasnice OPG-ova Ana Kovačić iz Sesveta, Jasmina Bačak iz Velikog Trojstva i Snježana Tomašić iz Varaždina, ukazale su na potrebu jačanja edukacije, ali i rušenja administrativnih i drugih barijera, kako bi još bolje mogle živjeti i raditi  na rualnim prostorima. 


Tagovi

Ruralne Europljanke Konferencije Žene u ruralnom prostoru Marija Vučković Dijana Katica Marijana Petir Dubravka Šuica Sunčana Glavak


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]