Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroRocks
  • 14.10.2022. 20:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Digitalizacija ne ide preko noći, ali koliko je važna govore dodatni bodovi na natječajima

Agronomiju treba bolje približiti IT industriji, čuli smo na konferenciji AgroRocks.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.482
  • 172
  • 0

Opstanak hrvatske poljoprivrede uvelike ovisi o digitalizaciji jer je ona ključ podizanja produktivnosti i pokretač razvoja domaće proizvodnje.

Ipak, korištenje digitalne poljoprivrede u Hrvatskoj okvirno čini 10 posto ukupne, dok je u Europi taj postotak na 40 posto. Zašto je to tako - doznali smo na danas održanoj konferenciji o novim tehnologijama u agraru AgroRocks.

Idemo u dobrom smjeru

Da se vidi napredak, kazao je Pavao Matić, agronom za preciznu poljoprivredu u tvrtki Novocommerce International. Međutim, kaže, poljoprivrednike je potrebno dodatno ohrabriti, dati im znanja, naučiti ih kako implementirati opremu da bi maksimalno iskoristili potencijal kojega imaju. "Idemo u dobrom smjeru, ali se bojim da to nije dovoljno brzo kako bi pratili ostatak tržišta. Trebalo bi ohrabriti poljoprivrednike, dati im dodatna znanja."

Izvanredni profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Ivan Plaščak istaknuo je također nužnost edukacije među svim dionicima u agraru. "Kao Fakultet želimo osvijestiti mlade o tome da je poljoprivreda zanimanje budućnosti i da nitko ne može živjeti bez hrane", kazao je. Od prošle godine imaju i studij digitalne poljoprivrede.

Ivan Plaščak je upozorio na stanje populacije u selima

"Osim s njima radimo i s poljoprivrednicima na terenu. Unazad dvije godine direktno s Upravom za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede provodimo demonstracijske aktivnosti na terenu", napomenuo je Plaščak komentiravši kako je nedostatak to što nam je stanovništvo u ruralnim krajevima sve starije.

Važna je edukacija

Da je edukacija nužna složio se i Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju rekavši kako se vide rezultati kod poljoprivrednika koji ulažu u svoje poslovanje poput onih koji navodnjavaju kukuruz.

Na važnost obrazovanja i edukacije je nekoliko puta za vrijeme konferencije ukazao i Alojzije Jerković, vlasnik i direktor tvrtke za distribuciju agro tehnike Jerković d.o.o. Njegovi se zaposlenici  neprestano educiraju kako bi njihovim kupcima pružili potpunu podršku. "Nije čudo kada stroj ne radi nego kada radi", dodao je uz napomenu da tada moramo biti spremni osposobiti ga, za što je bitno znanje.

Digitalna poljoprivreda: Da bi stroj radio, bitna je edukacija

Vani ne možete naslijediti gospodarstvo svoga oca ako niste završili srednju poljoprivrednu školu. Također, država vas preko edukativnih centara osposobljava da znate što je bežični internet, navigacija i da ih znate primijeniti, rekao je Jerković. 

Tvrtka Jerković izložila je traktor koji koristi preciznu tehnologiju 

Na Mjeri 4 prošlo 1.200 poljoprivrednika

Vujić je pak poručio da digitalizacija ne ide preko noći te da se pokušava podići svijest o njezinoj važnosti davanjem dodatnih bodova na natječajima. Kako kaže, za sada ne postoji jedna mjera za digitalizaciju nego je ona prisutna vertikalno, u drugim natječajima.

"Potpore ne mogu riješiti sve probleme u poljoprivredi. Proizvođači moraju investirati i svoj kapital da bi ostvarili napredak", upozorio je pak ravnatelj APPRRR-a dodavši da tada proizvođači paze kupuju li ono što im je zaista potrebno. Kaže kako je u nove tehnologije na Mjeri 4 prošlo 1.200 poljoprivrednika no da je to premala brojka.

"U svakoj općini imate poljoprivrednike koji su prije 10 godina u zakupu dobili i preko 100 hektara državnog zemljišta i prošli na spomenutoj mjeri i kupili novi traktor ili kombajn. Stvorio se jaz između njih i ostalih", napomenuo je.

Digitalizacija ne ide preko noći, čulo se na panelu 

Na ovom je panelu Tomislav Brlošić bio jedini poljoprivrednik, odnosno korisnik strojeva i tehnologija. Kako je studirao bilinogojstvo, a ne mehanizaciju, nije imao praksu koja je obuhvaćala korištenje digitalizirane mehanizacije. "Više smo radili izračune koliko neka sijačica može obraditi hektara dok moj traktor to radi sam", opisuje ovaj mladi ratar dodajući da na njihovom obiteljskom gospodarstvu pokušavaju nabaviti što suvremeniju mehanizaciju. Otkriva da nisu uspjeli proći niti na jednoj mjeri iz PRRRH. "Posjedujemo dva automatizirana traktora, kombajn koji može mapirati njive i prinose, a sada nam preostaje ugraditi sustav koji će na njemu to raditi. Koristimo i navigaciju te prskalicu koja sama određuje pritisak, utrošak sredstava neovisno i brzini traktora." Brlošić smatra da ipak neće doći do toga da će autonomni traktori ili pak roboti zamijeniti ljude. 

"Kod nas do toga neće doći barem sljedećih 50-ak godina. Dokle god imamo standardne traktore, do tada ćemo imati ljudi u Slavoniji", našalio se. 

Da korisnicima digitalne i precizne poljoprivrede treba bolje približiti ovu tehnologiju, brinu se u tvrtki Novocommerce International. "Mi odemo kod kupaca, na teren. Instaliramo im sustave, pokažemo kako se radi", opisuje Matić. Po tom principu rade i u tvrtki Jerković d.o.o. zbog čega su i svoj poslovni centar preselili uz polje, radi bolje prezentacije strojeva.

"Željeli smo svojim korisnicima omogućiti bolji pristup i podršku, po uzoru na prakse u drugim europskim držvama", zaključio je Jerković.

Konferencija AgroRocks sufinancirana je sredstvima Programa ruralnog razvoja RH.

Konferenciju u cijelosti pogledajte u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Hardware AgroRocks Pavao Matić Ivan Plaščak Antun Vujić Tomislav Brlošić Alozije Jerković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr