Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodnjan
  • 16.11.2019. 14:30
  • Istarska, Vodnjan

Dani mladog maslinovog ulja uz vrhunske proizvode više od 100 izlagača

Počeli smo sa šatorom od dvjestotinjak, a danas mjerimo površinu do 2.000 kvadrata gdje se okupljaju najbolji proizvodi iz šire regije, podsjetio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Foto: Vedran Stapić
  • 526
  • 72
  • 0

Otvoreni su jubilarni, već 15. "Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello" koji u Vodnjanu traju do sutra, 17. studenoga.

"Počeli smo sa šatorom od dvjestotinjak, a danas mjerimo površinu do 2.000 kvadrata gdje se okupljaju najbolji proizvodi iz šire regije“, rekao je uoči manifestacije gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Naime, svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, a možete pronaći proizvođače maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Vodnjan je, naglasio je, mjesto gdje su najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove, sada već tradicionalne, manifestacije. 

Mjesto za uživanje i promociju vrhunskih proizvoda 

Grad je kroz manifestaciju razvio niz kvalitetnih, edukativnih i poslovnih priča posebno ističući vrijednosti koje imaju mlada maslinova ulja te danas Dani mladog maslinovog ulja predstavljaju idealno mjesto za uživanje i promoviranje vrhunskih proizvoda, za susrete poslovne i privatne naravi, ali i mjesto za okupljanje i zabavu svih generacija.  

Prilika za kušati (i kupiti) najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja 

"Kroz brojna predavanja pokrit će se teme od zaštite maslina, prerade maslina i dobivanje maslinovog ulja, do tema koje povezuju uporabu maslinovog ulja u kozmetici i za zdravstvene potrebe", naglasila je predsjednica Udruge Agroturis Vodnjan-Dignano Ester Geissa Đurić i dodala da su, iako smanjenih količina, maslinova ulja vodnjanštine i ove godine vrhunske kvalitete.

Manifestacija Dani mladog maslinovog ulja- Giornate dell’olio d’oliva novello okuplja i najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera nudeći cjelodnevni gastro-show pa je tako vrhunski chef Robert Perić ugostio Denia Srdoća, najmlađeg hrvatskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, a posjetitelji danas mogu degustirati jela iz cooking showa Davida Skoka. Sutra kuha Dragan Jovanović. 

"Više od 10.000 jela priprema se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja", zaključio je gradonačelnik. 

Svečanom otvorenju nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila da smo prošle godine uzgajali masline na nešto manje od 18.700 ha s prosječnim prinosom od 1,5 tone po hektaru, a ukupna proizvodnja ploda masline iznosila je nešto više od 28.400 tona.  U 2018. godini proizvedeno je nešto više od 36.500 hektolitara ulja.

"Sedam istarskih uljara ostvarilo je svoje želje za napretkom i usavršavanjem proizvodnje povlačenjem sredstava iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja kojom su ugovorili ukupni iznos od više od 13,8 milijuna kuna potpora za ulaganja u pogone, opremu i objekte. Od 2017. do danas Istarska je županija dobila 390 milijuna kuna potpora u poljoprivredi i ribarstvu“, izjavila je ministrica. 

Potrošnja niža od europskog prosjeka, ali se povećava 

Kada je u pitanju prosječna potrošnja maslinovog ulja, ona je duplo niža od europskog prosjeka, no u zadnje vrijeme se povećava, što je, navela je, sigurno rezultat veće popularizacije, poboljšanja kakvoće i njegovog nadzora.

"Povećava se i broj gospodarstava koja se bave maslinarstvom pa se tako njihov broj udvostručio od 2015. godine, a svi ostvaruju potporu za preradu ploda maslina u maslinovo ulje za proizvedene, isporučene i prodane količine ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja, za koje smo prošle godine odobrili količine od 1,05 mil. kg za 1.340 gospodarstava i isplatili potporu u iznosu od 8,36 mil. kuna", dodala je ministrica.

Povećava se broj gospodarstava koja se bave maslinarstvom

Inače, kako stoji u objavi na stranici Ministarstva poljoprivrede, iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Istarsku županiju do sada je isplaćeno 64.910.789,69 kuna i još toliko ugovoreno. Najveća ulaganja su u ribarske luke i to u luku Vrsar i Savudriju. U Istarskoj županiji odobrene su 3 lokalne akcijske grupe u ribarstvu te je za u izradi lokalnih strategija u odobreno 2.309.060,59 kuna i od toga isplaćeno 2.279.847,55 kuna. Za provođenje lokalnih razvojnih strategija odobreno je 42 049 415,27  te je do sada isplaćeno 3.492.581,50 kuna. Za privremenu obustavu ribolovne aktivnosti isplaćeno je ukupno 11.556.702,66, a za trajnu obustavu 17.167.815,26 kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Dani mladog maslinovog ulja Manifestacija Vodnjan Maslinovo ulje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]