Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2021
  • 28.04.2021. 11:30
  • Zadarska, Zadar

Dani masline: Najbolja ulja donirat će potrebitim štićenicima Doma sv. Frane

Usprkos koroni uz natjecateljski, Dani masline u Zadru su zadržali i humanitarni karakter, kaže Benito Pucar. No, neka planirana događanja poremetio je Covid. Opet.

Foto: Ana Jukić/Dani masline
  • 568
  • 700
  • 0

Dobro je činiti dobro. Jer dobro se dobrim vraća, načelo je i Međunarodne manifestacije Dani masline koja se već više od 20 godina održava u Zadru. “Uz natjecateljski i edukativni, manifestacija ima i humanitarni karakter", kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora.

Dobrovoljni prilozi za liječenje onkoloških bolesnika

Uz ostalo, imaju tako i Maslinarski marendin, gastro-događaj u sklopu kojega poznati zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Hotelijesko ugostiteljske i turističke škole priprema delicije “iz liburnskih vremena“. Posljedni put su, primjerice, pripremili 500 porcija variva od leće, orza i slanutka (čičvarde).

“Sve je planulo dok rečeš keks”, kaže Pucar. Maslinaski marendin, za kojega je ideju dao i osmislio ga pisac ovih redaka postao je omiljen, pobuđuje interes velikog broja Zadrana i njihovih gostiju te maslinara sve od Savudrije do Prevlake. Možda i zato jer osim gatronomskog ova priredba ima i humanitarni karakter. Naime, za konzumirana jela i uz njih sve bolja ravnokotarska vina, posjetitelji daju dobrovoljne priloge koje organizatori Dana masline u suradnji s Ligom protiv raka Zadar uplaćuju na račun zadarske Opće bolnice kako bi pripomogli kupnji uređaja za zračenje i time liječenje onkoloških bolesnika. 

Tako je bilo svih ovih godina, ali ovogodišnja 23. po redu Međunarodna manifestacija Dani masline 2011., ostaje - bez Maslinarskog marendina.

Ulje za 60 potrebitih štićenika Doma za odrasle

Zbog pandemije korona virusa Dani masline se neće održati 30. i 1. svibnja u Zadru i na otoku Pašmanu kako su zamislili oganizatori. Uz navedeni gastro događaj, otpadaju i sva druga popratna događanja (stručni skupovi, prezentacije i vođene degustacije maslinovih ulja, tradicionalno međunarodno natjecanje u pripremanju Žgvaceta jela od mlade janjetine s bižima, stručni izlet u ogledne maslinike…).

Umjesto dva dana cijela ova manifestacija svedena je na nepunih sat vremena, tek toliko da se u petak 30. travnja u podne na zadarskom Vitrenjaku u skladu s epidemiološkom situacijom i naputcima kriznog stožera dodjele priznanja ovogodišnjim šampionima.

"Na što ne možeš utjecati moraš prihvatiti", kaže Pucar. Neće biti dvodnevnog programa, ali humanitarni karakter manifestaje  - ostaje! Kako? "Lipo. Organizacijski odbor manifestacije je odlučio da će se maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize ove godine donirati štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru", otkriva predsjednik Organizacijskog odbora.

Pristiglo 120 uzoraka 

Inače, na ovogodišnje Dane masline pristiglo je i ocijenjeno 120 uzoraka maslinovih ulja svaki u dvije boce od pola litre. Osim iz svih jadranskih županija ulja su stigla i iz BiH i Crne Gore. "Super da će ulja biti donirana potrebitima", reagirao je i Ćazim Alković, predsjednih Društva crnogorskih maslinara iz Bara, a oduševljenje nije krila ni Svetka Vukas, kuharica u Domu sv. Frane gdje spremaju obroke za 60 štićenika. "Svi oni vole maslinovo ulje uz ribu, blitvu, zelje... Ukusno je i ljekovito", dodaje kuharica.

A da jeste potvrđuje i Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar jer od 120 uzoraka maslinovih ulja pristiglih na ovogodišnje Dane masline, 115 ih ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje što je 96 posto od ukupnog broja uzoraka.

Vrhunska ulja za potrebite štićenike Doma. Treba li još što dodati? Ništa, osim možda podsjetiti na staru izreku: Nije bogat onaj koji ima, nego onaj koji daje svima!


Tagovi

Dani masline Maslinarski marendin Humanitarno Donacija štićenicima Doma sv. Frane


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo