Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 28.04.2017. 16:30

Dani masline: Bez medalja više od 30 ulja

Bez medalja ostaje čak 31 ulje od toga 25 djevičanskih, ali i šest lampante od kojih 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize. No, to je tek 15% od ukupno ocijenjenih 211 uzoraka ulja, od kojih je 176 ili 85% ekstradjevičanskih. Velika većina maslinara može biti zadovoljna rezultatima.

  • 1.944
  • 105
  • 0

Sve je spremno za početak 19. međunarodnih Dana masline 2017. U 11 sati u Gradskoj loži na Narodnom trgu održano je svečano otvaranje sa dodjelom godišnjih nagrada, program se potom nastavio na Forumu gdje se na Maslinarskom marendinu očekuje šušur, veliki broj maslinara, građana i gostiju Zadra.

Bez medalja ostaje čak 31 ulje od toga 25 djevičanskih, ali i šest lampante od koji pet nisu zadovoljila kriterije kemijske analize. No, to je tek 15% od ukupno ocijenjenih 211 uzoraka ulja, od kojih je 176 ili 85% ekstradjevičanskih. "Velika većina maslinara može biti zadovoljna rezultatima, a oni koji to ne budu uvijek nam se mogu obratiti za savjet", kaže Anita Peraić.

Šušur i prije proglašenja

"Tko ne dođe kajat će se što je propustio", kaže i Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.

Posjetitelje na marendinu čeka 500 porcija variva od orza, leće i slanutka, sljubljivanje sira i vina, te vođene degustacije maslinovog ulja na kojima će naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Marendin ima i humanitarnu notu - prikupljanje dobrovoljnih priloga za nabavku uređaja za zračenje neophodnog Onkološkom odjelu OB Zadar.

Dolaze samo zbog marendina

"Ne dolazim toliko zbog natjecanja koliko zbog Maslinarskog marendina", kaže višestruko nagrađivani maslinar i uljar Edo Majić iz Brača. Slično govore iz maslinari iz Istre. Njih 40 će za ovu prigodu unajmiti poseban autobus. "Rado dolazimo u Zadar, tu se osjećamo kao doma", kaže Nino Činić poznati maslinar iz Krasice.

Humanitarni karakter priredbe

"Do sada su Zadrani bili poznati po originalnom uzorkovanju, uzimanju maslinovih ulja izravno od maslinara, korektnom ocjenjivanju i stručnim predavanjima, a od sad će i po Maslinarskom marendinu", poručuje Činić ističući humanitarni karakter ove gastronomske priredbe.

Nakon marendina, oni koji žele znati više uputit će u popodnevnim satima prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje će znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarati na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.

Napeto na okruglom stolu

"Bit će napeto", očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio sučeljavanja vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

Izlet na Ugljan

U subotu 29. travnja u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, nazočiti i otvaranju matičnjaka izvornih sorti, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom.

Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

211 uzoraka

On otkriva da je ove godine zaprimljeno ukupno 211 uzoraka, što je 84 ili 62,99% više nego lani.

Iako u prvom planu nije masovnost nego kvaliteta ovako povećanje raduje jer potvrđuje da je maslinarska godina bila dobra, ali i da Dani masline postaju sve zanimljiviji. Zacijelo i zbog originalnog uzorkovanja pa i objektivnog ocijenjivanja.

"Jedno mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje", kaže Pucar. Jednostavno, na pozive zainteresiranih maslinara djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Filip Erceg i Matko Bačinić zavirili su u svaki podrum, konobu da bi u nazočnosti domaćina iz njihovih spremišta uzeli uzorke ulja.

Litra ulja za uzorkovanje

Uzorkovali su cijeli protekli mjesec i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u primorskom djelu Slovenije pa sve do Bara u Crnoj Gori.

Pet ulja nisu bila ni za upotrebu

Trebalo je ocijeniti ukupno 211 uzoraka, od kojih su 146 u kategoriji otvorenih ulja i 61 pakovinu. Svako ulje je ocjenjivalo najmanje osam članova panela.

U kategoriji otvorenih ulja bilo je 176 ekstradjevičanskih i od toga 102 zlatna, sedam srebrnih i pet brončanih. Bez medalja ostaje čak 31 ulje od toga 25 djevičanskih, ali i šest lampante od kojih pet ne samo da nisu za medalje nego ni za upotrebu. Najčešće mane kod tih ulja su upaljenost i "salamura".

Tko su šampioni?

"U kategoriji pakovina sva ulja su ektradjevičanska pa su i rezultati bolji. Ujednačeniji. Ocijenjeno je 61 ulje od čega ih je 56 osvojilo zlato i pet srebro.

Sve u svemu velika većina maslinara može biti zadovoljna postignutim rezultatima kakvoće svojih ulja. Najzadovoljniji, naravno šampioni. Kako su ulja ocjenjivana kao i dosadašnjih godina u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine tako će se proglasiti i šampion otvorenih ulja i šampion pakovina. Osim toga, uz šampione u dvije kategorije, proglasiti će se i 10 najboljih ulja u kategoriji otvorenih i 10 najboljih u kategoriji pakovina. Proglasit će se i dvije najbolje uljare u kojima su prerađena šampionska ulja - otvoreno i pakirano."

Ove godine, a na inicijativu maslinarskih udruga, proglasiti će se najbolja maslinarska udruga na temelju ocjena kvalitete maslinovog ulja članova udruge. "U konkurenciju ulaze po tri najbolja ulja članova svake udruge i njihov prosjek daje rezultat za poredak", pojašnjava Benito Pucar.

Najčešće mane: upaljeno i salamura

Na upit koje su najčešće mane kod ulja koja nisu ušla u kategoriju akstradjevičanskih Anita Peraić odgovara: "Ulja koja nisu ušla u kategoriju EDMU imaju manje ili više izraženu neku od mana."

Mane su nastale vjerovatno pogrešnim rukovanjem i postupcima u nekoj od faza berbe ploda, čuvanja ploda, prerade i na kraju skladištenja. Najčešća mana je "upaljeno". U nekim uljima uočena je mana "salamura" te je vrlo vjerovatno da su masline od kojih je proizvedeno ulje, bile močene u moru, ali isto tako postoji mogućnost da je plod donesen na preradu uredno nakon branja, ali su masline koje su se preradile netom prije, bile močene u moru i posoljene, pojašnjava Anita Peraić.

Posljedica smrzavanja: slabije izražena voćnost

Što se tiče pikantnosti i gorčine kod ekstradjevičanskih ulja, voditeljica panela Anita Peraić ističe da nema nekog posebnog odskakanja u usporedbi s proteklom godinom. Voćnost je nešto malo manje izražena što može biti posljedica niskih temperatura u siječnju što je rezultiralo smrzavanjem ulja. Kao posljedica smrzavanja, maslinovo ulje doživljava određenu degradaciju u kvalitativnom pogledu, odnosno gubi aromatske sastojke tj.voćnost.

Rekordan broj Zadar

Na ovogodišnju maninifestaciju Dani masline pristiglo je 211 uzoraka maslinovog ulja. Od 211 pristigla uzorka, otvorenih ulja je 146, a pakovina 65. Najveći broj uzoraka ulja je iz Zadarske županije (120), zatim Istarske (40), Šibensko-kninske (12), Splitsko-dalmatinske (10), Primorsko-goranske županije (6) itd. Iz inozemstva 19 ulja pristiglo je iz Slovenije i 3 iz Crne Gore.


Tagovi

Dani masline Zadar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]