Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrhunska ulja
  • 29.04.2022. 14:05
  • Zadarska, Zadar

Dani masline 2022: Šampionska Koruna Stojka Suraća i Sise pakovina Nevena Kovačića

Uzoraka je bilo manje nego u godinama prije korone, maslinarska sezona teška, urod podbacio, ali kvaliteta ulja nije, rekao je Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline 2022 u Zadru.

Foto: Marin Gospić/Dani masline
  • 930
  • 119
  • 0

Većina maslinara koji su sudjelovali u natjecateljskom djelu programa 24. Međunarodne manifestacije Dani masline 2022, može biti zadovoljna rezulatima koje su postigla njihova ulja. Od ukupno 113 uzoraka koliko ih je pristiglo iz Hrvatske i susjednih zemalja BiH i Crne Gore čak 98 ili 87 posto su ocijenjena kao ekstra djevičanka, 15 uzoraka (13 %) kao djevičanska, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

"Uzoraka je bilo manje nego u godinama prije korone, maslinarska sezona teška, urod podbacio, ali kvaliteta ulja nije”, rekao je Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora.

Najbolji u kategoriji otvorenih ulja

Na zadarskom Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok, gdje je upriličena svečanost dodjele odličja najviše razloga za zadovoljstvo imali su šampioni. U kategoriji otvorenih ulja to je OPG Koruna, nositelja Stojka Suraća sa zadarskih Stanova. U konkurenciji 85 otvorenih ulja njegovo višesortno (Oblica, Leccino i Cipressino) ocijenjeno je sa 99,85 od mogućih 100 bodova.

“Nije nam prvi put, ali ovakav uspjeh u teškoj godini, ima dodatnu vrijednost”, rekao je Stojko neposredno nakon što je iz ruku državnog tajnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede  mr.sc. Šime Mršića primio veliki pehar, plaketu i medalju.

Šampioni i dobitnici nagrada top 5 za pakovine - otvorena ulja

Surać i njegova obitelj na pet lokacija uzgajaju ukupno 750 stabala maslina. Lani su osvojili zlato na najvećem svjetskom natjecanju NYIOOC u New Yorku. “Ove godine nismo poslali ulje iz jednostavnog razloga jer je urod jako podbacio. Umjesto 1.000 dobili smo 400 litara ili 40 posto od prijašnjih godina”, kaže Božo, najmlađi od tri Stojkova sina i dodaje: A kad nemaš dovoljno ulja nema se smisla ni natjecati”. Božo je magistar agronomije. Okrio nam je kako je proizvedeno šampionsko ulje koje ima isti naziv kao i obiteljsko gospodarstvo – Koruna.

“Brali smo 15. listopada kada su plodovi dostigli optimalnu zrelost. Prerada isti dan u uljari Željka Vrsaljka u Nadinu i to je – to”, kaže. Tako je i Vrsaljkova uljara u kojoj je prerađeno šampionsko ulje dobila nagradu. 

Među pet najboljih u istoj kategoriji sa 99,75 bodova prvo je ulje OPG Šimonović vlasnika Alda Raphaela Šimonovića iz istarskog Višnjana. Drugo mjesto (99,70 bodova) osvojio je Ratko Erlić iz Banjola, treće (99,65) Igor Sikirić iz Zadra, četvrto (99,60) Renato Pinčić iz Zemunika i peto (99,55) Marin Matešić iz zadarskog Dikla. 

Tajna šampionske pakovine iz omiške Čeline

U konkurenciji 28 pakovina šampion sa osvojenih 99,85 bodova je ulje s imenom Sise maslinara Nevena Kovačića iz Omiša. Zanimljivo i neobično ime je zapravo Kovačićev nadimak po kojemu ga svi znaju. 

Iako živi i radi u Omišu gdje ima geodetski ured, njegovi maslinici su na području Čeline jednog od mjesta Omiške Rogoznice. “Na tri lokacije imam ukupno 480 stabala različitih sorti, ali od njih 26 samo Oblice je više od 65 posto”, kaže Kovačić. Oblica mu je, veli, najdraža. Svake godine dobro rodi pa je tako i protekle sezone ubrao 4,5 tona ploda. U šampionskom ulju Sise također prevladava Oblica (65 posto) s dodatkom Coratine (15 posto) i Levantinke (20 posto). Isto ulje poslao je na natjecanje u New York i osvojio zlatnu medalju na najjačem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja. 

Laureati 24. Dana masline 

U Top-5 pakovina prvo i drugo mjesto mjesto sa 99,80 bodova dijele OPG Lupić iz Bala i Davor Fero iz Motovuna. Treće i četvrto mjesto sa istim brojem bodova (99,55) dijele PZ Masvin iz Polače i Đani Lubiana iz Poreča, a peto mjesto (99,45) pakovini OPG/Obrt “Plastić” vlasnika Denisa Plastića iz Nadina. Zanimljivo, isto Plastićevo ulje nazvano 2Štorije osvojilo je zlato na NYIOOC-u u New Yorku.

Nagrađena Uljara u kojoj je prerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje u kategoriji pakovina je Uljara Marušić iz Omiša kojoj je vlasnik Orgula Grupa d.o.o. Nakon što su i ostali maslinari preuzeli svoja odličja i to ukupno 78 zlatnih, 16 srebrnih i 4 brončane medalje, nastavilo se druženje na prigodnom domjenku na terasi ipred JK Uskok. 

Metode precjepljivanja i posebna priznanja

Svečanom otvaranju i proglašenju najboljih prethodio je edukativni dio programa – praktična nastava o precjepljivanju maslina. U masliniku na Vitrenjaku uz Jedriličarski blub Uskok prezentirane su tri metode. Prvu, “pod koru” domonstriro je Željko Ražov, drugu “na klin” Ante Lulić, poznatiji kao Kum Ante, a treću “navrtanje pomoću aku bušilice”, Ivan Serdarević.

Ova metoda pobudila je najveće zanimanje maslinara jer je za mnoge potpuna novost, što je istaknuo i moderator prenacijepljivanja magistar agronomije Marijan Tomac. 

Laureati Dana masline Mario Bjeliš, Srećko Romić, Filip Mandičić i Mirta Milas

Na Danima masline uručena su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu uljarstvu. Priznanje Dr. sc. Ante Medin“ za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu zaslužio je dr. sc. Mario Bjeliš. Priznanje “Stanko Ožanić” uzorni maslinar Srećko Romić. Priznanje Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Filip Mandičić. Priznanje Zlatno Maslinarsko pero za afirmaciju maslinarstva i uljarstva Mirta Milas, novinarka i urednica Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija. 

Sutra vođene degustacije i Maslinarski marendin

Dvodnevni program 24. međunarodnih Dana masline nastavlja se sutra, u subotu 30. travnja na zadarskom Narodnom trgu s početkom u 10 sati. Tu će, nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, “oživjeti” Maslinarski marendin, gastro priredba koja ima i humanitarni karakter. Uz nastup zadarskih mažoretkinja i pismu klape Diadora blagovat će se varivo od leće, slanutka i orza, tradicionalno jelo još iz liburnskih vremena, koje je za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Ugostiteljsko-hotelijerske i turističke škole. Uz varivo kušat će se i vina ravnokotarskih vinara.

Praktični prikazi precjepljivanja maslina (Foto: N. Jusup)

"Prilozi za ponuđena jela i pića donirat će se Ligi protiv raka u svrhu kupnje popratnih uređaja za linearni akcelerator neophodan OB Zadar za liječenje onkoloških bolesnika“, otkriva Benito Pucar ističući humanitarni karakter Dana masline. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja na kojima će posjetitelji saznati kako razlikovati dobro od lošeg ulja. 

Praktične radionice, posebna priznanja, svečanost proglašenja najboljih ulja, vođene degustacije, Maslinarski marendin… Događaja kao u priči, a dogodine, kada Dani masline pune 25 godina, dakle četvrt stoljeća postojanja, bit će toga i više. Puno novosti i novosti kako u natjecateljskom, tako i u eduklacijskom i humanitarnom djelu programa, obećava Pucar. Samo da ne bude korone!


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dani masline Zadar Šampioni Stojko Surać Nevek Kovačić Koruna Sise


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]